Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto maja 08, 2007 11:12

Halo Kociaro,

Nie udało mi się przed 19.00 zmierzyć poziom cukru - uszy były bardzo zimne, a w domu byłam późno bo polowałam na strzykawki 0,5 ml U-100. Uff zdobyłem je i ponieważ kocica była ożywiona, podałam 2 kreski U-40 (na insulinówce U-100 tj. 5 kresek). O godz. 23.30 (+4) zmierzyłam cukier i był 224 mg/dl.

Pamiętasz jeszcze metodę ze skarpetką z surowym ryżem, podgrzanym przez 20 sekund w mikrofalówce? To bardzo dobry sposób na zimne uszy. Mówiąc szczerze, nigdy nie odważyłabym się wstrzyknąć Tince insuliny bez wcześniejszego pomiaru glukozy. Ożywienie kociaka nie oznacza przecież wyższego poziomu cukru. Takie rozumowanie wcale mi się nie podoba.
Ponieważ tak naprawdę od piątku wieczorem, insulinówkami U-40 podawałam 2 kreski z kreską insuliny rano i wieczór, wiec zamierzam do piątku podawać po 5,5 kreski insulinówkami U-100. Od soboty rano zrobię krzywą godz. pre 7.00, +2, +4, +6, +8, +10, pre 19.00.

Dlaczego 5,5 kreski na insulinówkach U 100? Dwie jednostki caninsuliny to 5 kresek na tej insulinówce. Co masz na myśli, pisząc: „... podawałam 2 kreski z kreską insuliny rano i wieczór”?

Ta dawka insuliny może być jeszcze za duża. Nie wiem, ale tak mi się wydaje.
Organizm Matyldy musi przyzwyczaić się do nowej dawki. Chociaż wet jak byłam u niego rano w piątek (kiedy wyczułam że Matylda wchodzi w hipoglikemię) powiedział, że wcale nie trzeba odczekiwać zmiany dawki i można już na drugi dzień robić pomiary cukru. ( bzdura taka sama jak dawanie dwóch różnych dawek w ciągu doby.

Organizm Matyldy musi się nie tylko przyzwyczaić do nowej dawki, lecz również odpocząć od tej „końskiej”, zaaplikowanej przez Twojego „diabetologa”. Ciekawa jestem, ile kotów miało szczęście nie umrzeć pod taką specjalistyczną opieką.
Oczywiście, będę czujna jak Matylda do soboty będzie się wyraźnie źle czuła (na lodówce wywiesiłam dwie karteczki - objawy hipoglikemii - objawy kwasicy) zrobię pomiar cukru. Ładnie je, nie siusia za często i nadmiernie nie pije.

Bądź czujna, bo jak już wcześniej wspomniałam, nawet ta dawka, którą obecnie podajesz, może być jeszcze za duża. Jeśli Matylda dąży w kierunku remisji, co jest zupełnie możliwe, to wstrzykiwana insulina powinna mobilizować trzustkę do własnej produkcji, a nie odbierać jej wszelkie chęci. Piszę, jeśli, bo nie wiem, jakie zamiary ma jej trzustka.

A teraz wracam do pozostałych pytań.

Przepraszam, że tak dziwnie zapytuję, ale to chyba moje skrzywienie zawodowe - jestem ekonomistą i do tego od analiz ekonomicznych, księgowych i rachunkowych, kontroli analitycznych, gdzie każdy element coś innego oznacza.

Ja jestem nauczycielką, więc powinno się nam udać.

A wogóle to gubię się w określeniach: dawka, jednostka, zwiększyć o np. 0,25 jednostki (nie do końca wiem co to znaczy w przypadku mocy insuliny i pojemności strzykawek).
Dziewczyny spóbujcie mi to łopatologicznie objaśnić

Dawka to pewna ilość, porcja insuliny, określona objętościowo. Dawka insuliny Tinki wynosi rano i wieczorem 1,2 jednostki, a dawka Matyldy 2 jednostki. Każdy podaje inną dawkę, bo każdy kociak potrzebuje indywidualnej dawki w zależności od stopnia zaawansowania choroby, reakcji organizmu i wagi.

Jednostka to międzynarodowa miara, którą się odmierza insulinę. Insuliny nie odmierzamy w ml tylko w jednostkach. Jednostka pozostaje zawsze jednostką, niezależnie od rodzaju insuliny i jej stężenia. Jednostka jednak nie równa się zawsze kresce. I tu większość popełnia błąd myślowy, mówiąc o jednostce, a myśląc o kresce. Jeśli podajesz insulinę o stężeniu 40 (np. canisulinę) w insulinówce U 40, to jedna jednostka równa się jednej kresce, bo te insulinówki przeznaczone są właśnie do odmierzania insuliny o stężeniu 40 (insulinówka, 1 ml, ma podziałkę w postaci 40 kresek). Jeśli podajesz insulinę 40 w insulinówkach U 100, wygląda to zupełnie inaczej. Taka insulinówka przeznaczona jest do odmierzania insuliny o stężeniu 2,5 razy większym i jej podziałka wygląda inaczej. (1 ml podzielony jest na 100 kresek lub 0,5 ml podzielone jest na 50 kresek).

Ja najbardziej lubię przykłady z alkoholem, bo te są najbardziej obrazowe. Wyobraź sobie, że insulina jest w tym przypadku alkoholem (wódką). Masz wódkę o stężeniu 40 proc alkoholu i przykładowo wódkę o stężeniu 100 proc. alkoholu, choć takiej w rzeczywistości nie ma (nie szkodzi). Postaw sobie duży kieliszek na stole. Weźmy dla ułatwienia kieliszek o pojemności 100 ml (tzw. setkę). Wlej do kieliszka wódkę o stężeniu 40 proc. alkoholu i ją wypij. Następnym razem wlej taką samą ilość wódki o stężeniu 100 proc. alkoholu i ją wypij. Ergo!!! Tej wódki musisz wypić mniej, żeby czuć się tak samo jak po tamtej. Tamtej natomiast musiałabyś wypić więcej, żeby poczuć się jak po wódce o stężeniu 100 proc. alkoholu. Tak samo funkcjonuje to z insulinówkami. Kieliszek (kreska) nie równa się kieliszkowi (kresce), jeśli pijesz wódkę o różnym stężeniu. Trzeba tak to odmierzyć, żeby się nie upić.

Zwiększyć o np. 0,25 jednostki (maksimum 0,5 jednostki) znaczy, że bardzo powoli przystosowujemy organizm do nowej dawki insuliny, by uniknąć skoków. Tak naprawdę przecież nie wiemy, ile organizm jej potrzebuje. Jeśli będziemy zwiększać dawkę insuliny za szybko i o za dużą ilość, nie damy szansy organizmowi, żeby mógł na nią odpowiednio zareagować. Skutkiem tego może być hipoglikemia lub tzw. efekt Somogyi.

I na zakończenie jeszcze jedno. Podawanie posiłku 20 minut po podaniu insuliny może być nieobliczalne w skutkach, jeśli Matylda nie będzie miała apetytu lub zwymiotuje. Twoja sąsiadka diabetyczka ma z pewnością dwa rodzaje insuliny, tzw. insulinę podstawową, która działa 24 godziny i insulinę o krótkim czasie działania, którą wstrzykuje sobie przed posiłkiem, by zbić nadwyżkę cukru. Takiej terapii u kotów się nie stosuje. Canisulina zaczyna działać mniej więcej po 2 godzinach, bo to insulina o przedłużonym czasie działania. Dlatego uważam to w Waszym przypadku za największy paradoks, jaki do tej pory słyszałam. Lekarzowi pomyliły się pewnie różne rodzaje insuliny.

Pozdrawiam serdecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto maja 08, 2007 11:55

Tinka
Coś mi się wydaje, że to wszystko przez moją nadgorliwość:
Wczoraj po zakupie poza Warszawą strzykawek dostarłam do domu bardzo późno, no i te zimne uszy (kotka właśnie na parapecie - oczywiście przed siatką zabezpieczjącą - polowała na fruwające zakąski), więc dałam 2 jednostki tj. 2 kreski insuliny i zmierzyłam cukier po 4 godzinach. Z kreską tzn. linia tłoka była nie na kresce, a tuż poniżej, nie było to zwiększenie o np. 0,25 jednostki ale coś 0,10-0,15 jednostki. Ponieważ tą metodę stosowałam (pisząc biję się w pierś) od piątku to uznałam, że mając strzykawki U-100 0,5 ml, będę podawać 5,5 kreski U-100.
To chyba błąd, przecież napisałaś 2 kreski tzn. 2 jednostki i za tydzień pomiar krzywej. Poprawiam się.
Dzisiaj ok. 19.00 będę miała mozliwość dokonania pomiaru.
Prawdę pisząc przecież nie mamy pewności czy Matylda wyszła już z tej postępującej hipoglikemii.

Już wiem co to kreska, jednostka i dawka. Dzięki

Reasumując dzisiaj pomiar, jutro rano najpierw jedzenie, zaraz dopiszę [/b]
Ostatnio edytowano Śro lip 11, 2007 13:00 przez "Kociara", łącznie edytowano 1 raz

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Wto maja 08, 2007 12:57

Kociaro, życzę powodzenia. Mam nadzieję, że wszystko się u Was powoli unormuje.

Trzymam kciuki! Ciekawa jestem, jak wypadnie dzisiejsza wizyta u lekarza.

Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto maja 08, 2007 13:24

To jeszcze "Kociara"

Dzisiejszej wizyty u weta nie będzie, bo nie mam z czym iść, odwołałam ją i zaplanowałam, że jak zrobię krzywą to pójdę i wynegocjuję zmiany insuliny.

Mam mały problem w zamówieniu strzykawek w Twoim sklepie internetowym na www.hahn-diabetes.de . Wprawdzie po niemiecku to umiem tylko dzień dobry, ale jakoś udało mi się wypełnić ankietę rejestracyjną:
vorname: imię
nachname: nazwisko
kundennummer: nic nie wypełniłam bo to numer klienta
strasse: ulica
Plz : nie wiem co to ale wstawiłam kod pocztowy
land: POLEN
telefon: +48 i td
fax: pusty
zaznaczyłam opcje Abweichende Lieferadresse i rechnungsadresse
nastepnie przeszłam do login: mój e-mail no i 2 razy hasło
Po wykonaniu tego wszystkiego dokonałam wyboru zakupu i kiedy pokazało się login i hasło: po wypełnieniu benutzer nicht gefunden

Czy coś źle zrobiłam, czy po zarejestrowaniu się trzeba czekać najpierw na potwierdzenie, a potem dopiero złożyć zamówienie.

I jeszcze jedno w informacji: Bestellen auf Rechnung na końcu informacji w
Kontoverbindungen fur Besttellungen aus dem Ausland jest podane konto bankowe na które należy przelać pieniądze w Euro po otrzymaniu numeru faktury ? Co oznacza SWIFT (BIC): GENODES1VWN
Wybacz przelewu za granicę jeszcze prywatnie nie dokonywałam.

"Kociara"

Post » Wto maja 08, 2007 13:28

Kociaro, odpowiem Ci dopiero wieczorem, bo teraz muszę lecieć na zajęcia.

Pozdrawiam

PS: Możesz podawać insulinę w trakcie jedzenia. Może wtedy Matylda nie poczuje zastrzyku.

Tinka07

Post » Wto maja 08, 2007 14:03

W sklepie internetowym kazali poprawić adres, ale ja nie wiem co oznacza Plz, Ort, itd

"Kociara"

Post » Wto maja 08, 2007 21:00

Halo halo witam wszystkich kociarzy :)
No,ja nareszcie w domu choć pobyt w szpitalu trochę mi się wydłużył to wróciłam w dobrym humorze-moje wyniki sa ok. , a i Dafi był podczas mojej nieobecniści bardzo grzeczny.
Mąż pracowicie i sumiennie mierzył mu stężenia glukozy i ketony w moczu no i nawet z uszka kilka razy udało mu się krew pobrać ;)
Z wyników jestem zadowolona średnio wychodziło ketony +/- a glukoza ++ czasami+++.Przy pomiarach glukometrem (wyrywkowo,zależy jak mu sie udało uprosić Dafiego do współpracy) 130-260.
Na czwartek mam w planach krzywą cukrową żeby dokładnie ocenić czy coś się nie pozmieniało.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady jakie od Was otrzymałam :)

Tatiana33

Od: Śro kwi 18, 2007 14:43

Post » Wto maja 08, 2007 22:26

Hi „Kociaro”,

zaznaczyłam opcje Abweichende Lieferadresse i rechnungsadresse

Tu nie powinnaś niczego zaznaczać. „Abweichende Lieferadresse” i „Abweichende Rechnungsaderesse” zaznacza się tylko wtedy, gdy adres, na który się wysyła przesyłkę bądź rachunek, są niezgodne z adresem zamieszkania.

W sklepie internetowym kazali poprawić adres, ale ja nie wiem co oznacza Plz, Ort, itd

Plz (Postleitzahl) znaczy kod
Ort znaczy miejscowść
Nie zapomnij też wpisać swojej daty urodzenia: Geburtsdatum, np. 09.05.1970.

Pozostałe dane wypełniłaś prawidłowo. Sprawdziłam na wszelki wypadek na fikcyjnych danych. Jak byś miała jakieś dodatkowe problemy z zamówieniem, jestem jutro dostępna tylko do 13.00, a potem dopiero późnym wieczorem.

IBAN to międzynarodowy standard numeracji kont bankowych (ang. International Bank Account Number - Międzynarodowy Numer Rachunku Bankowego).

Skrót BIC oznacza wyłącznie kod wykorzystywany do identyfikacji banku beneficjenta w przypadku realizowania przelewów międzynarodowych. W Polsce jako synonimu kodu banku używa się zwyczajowo skrótu SWIFT, może on jednak być stosowany zamiennie ze skrótem BIC.

Wielkie mizianki dla Matyldy. Opowiedziałam o niej Tince. Cieszy się, że ma taką fajną kumpelkę w Polsce.

Pozdrawiam ciepło
Ostatnio edytowano Wto maja 08, 2007 23:01 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Wto maja 08, 2007 22:55

Witam Tatiano :D

często o Was myślałam i cieszę się, że dałaś znów znać. Najważniejsze, że się już dobrze czujesz. Muszę jutro przeszukać Twoje posty i przypomnieć sobie, jak to wyglądało u Dafi. Wydaje mi się, że Wasz kawaler będzie potrzebował kropeleczkę insuliny, ale w żadnym wypadku dwie kreseczki insuliny ChO-S na insulinówce U 40. To mógłby być dla niego koniec. Przecież to 4 jednostki :!: :!: :!:, a takich końskich dawek nie podaje się na początku insulinoterapii, nawet raz dziennie.

Pozdrawiam ciepło

Tinka07

Post » Śro maja 09, 2007 7:55

Cześć Tinka !
Ja jak robię pomiar z ucha to też opowiadam mojej Matyldzie o Twojej kotce, że jest taka dzielna, a wogóle to cały czas coś gadam, bardziej żeby chyba siebie uspokoić, bo serce mi kołacze przy każdym pomiarze.

Tinka!
Wczoraj pre wieczór Matylda miała 256 mg/dl, więc podałam 0,6 jednostki caninsulin tj. 1,5 kreski U-100.
Dzisiaj pre rano miała 330 mg/dl podałam 2 jednostki caninsulin tj. 5 kresek U-100.
Zastrzyki zaczęłam zrobić w czasie jedzenia, ale dzisiaj rano w najmniej spodziewanym momencie wygięła grzebiet i nie do końca wiem czy cała insulina dostała się pod skórę, sierść miała suchą więc może jest OK.
W zwiazku z czym pomiar dzisiaj pre wieczór konieczny - prawda ?

Spróbuję jeszcze raz się zarejestrować, na razie nie ma pośpiechu, mam ok 100 szt. U-100, no 70 szy U-40. Ciekawa jestem czy w tym sklepie jest ktoś kto zna polski ?

"Kociara"

Post » Śro maja 09, 2007 8:16

TINKA
weszłam w www.hahn-diabetes.de w pozycję Schnellbestellung i po wystukaniu e-maila i hasła odpowiedź benutzer nicht gefunden
Niestety też mam mało czasu, spróbuję później ponownie się zarejestrować. Ale jazda bez trzymanki wypełniałam rubryki i co wyraz to zaglądałam do internetowego słownika. :roll: :roll: :roll: :dance:

"Kociara"

Post » Śro maja 09, 2007 9:08

Wiesz „Kociaro“, tak jak już wczoraj pisałam, wydaje mi się, że 2 jednostki to jeszcze dla Matyldy za dużo. Wypróbowałabym 1,5 jednostki, bo przy wyniku 256 nie masz już zapasu, by podać jej znów taką samą dawkę. Bardzo dobrze zrobiłaś, że wczoraj zredukowałaś insulinę. Ten dzisiejszy wynik 330 jest w porządku. PRE nie był tak bardzo wysoki. Chodzi nam jednak o to, by nie modyfikować co 12 godzin dawki, lecz żeby Matylda dostawała w miarę taką samą ilość insuliny. Może właśnie w ten sposób będziesz mogła wyeliminować większe skoki.

Pozdrawiam serdecznie

PS: Benutzer nicht gefunden: to znaczy, że nie znaleziono użytkownika. Musisz zarejestrować się jeszcze raz. :wink:

Tinka07

Post » Śro maja 09, 2007 10:44

Witaj Tatiana 33 !
Cieszę się z Twojego powrotu do zdrowia i że z Dafi nie jest tak źle.
Gdybyś potrzebowała strzykawek DB 0,5 ml. U-100 z wtopioną igłą 0,33 mm x 12,7 mm, na kórych naprawdę dobrze odmierza się małe - kropelkowe dawki insuliny to podaję namiary:
1. przez dystrybutora od Przedstawiciela DB w Polsce : www.hand-prod.com.pl , następnie trzeba wejść w sprzedaż i na www.sklepmedyczny.com.pl i tam zarejestrować się i dokonać zakupu.
2. bezpośrednio: na www.sklepmedyczny. com.pl

1 szt. strzykawki kosztuje 0,32 zł. plus koszty wysyłki ok. 13 zł. przez pocztę - szczegóły do uzgodnienia. Pracują do 17.00 , potem nawet na telefon trudno ich zastać. Dostawa w ciągu 2-3 dni.
Według informacji od Przedstawiciela DB w Polsce ostatnio tylko Hand-Prod zamawiało u nich te strzykawki.

Nawet jeśli chwilowo Wasza Dafi nie potrzebowałaby insuliny, to takie małe strzykawki zawsze się przydadzą.

Nie wiem dokładnie, jaką insulinę przepisał Waszej Dafi wet. Czy wiecie jak działa ta insulina i od jakich dawek rozpoczyna się leczenie ?
Zamierzam przejść z insuliny caninsulin na inną, ale na razie mam przejściowe - chwilowe z wetem. :(
Pozdrawiam
:love:

"Kociara"

Post » Śro maja 09, 2007 11:00

Hej "Kociaro",

Tatiana napisała w wątku, że lekarz przepisał Dafi INS. LENTE ChO-S fiol. 800 j.m./10ml. Terapię tą insuliną powinno rozpocząć się tak samo jak caninsuliną, zaczynając od niskich dawek (0,25-0,5 jednostki na kilogram), dwa razy dziennie.

Paulinkaminka ma coraz więcej doświadczenia z tą insuliną, bo podaje ją od kilku miesięcy Maxi.

Tinka07

Post » Śro maja 09, 2007 12:10

TINKA
Chyba już nie masz czasu, ale jak wrócisz, to pomóż mi dokończyć zamawianie strzykawek.
Doszłam już do 5 punktu:
Bitte beachten Sie die Geschaftsbedingungen
Ihre bestellung
2 BD MicroFine+Demi U100 0,3 ml 0,30x8mm 300 st. ... rechnungsbetrag 113,50 Euro
Na dole: rechnungs-/Lieferadresse MOJ ADRES
dalej konto bankowe, na który mam dokonać przelew tak sądzę, to znaczy że teraz czekają na mój przelew:

napisałam również e-maila na: info@diabetes-online.de
temat: einkauf aus post (porto & packing)

Sorry !
I need cost of porto & packing to adres: ......
Nie znam języka niemieckiego
Właśnie zamówiłam: 2 opakowania BD MicroFine i.....
Cena zakupu: 113,50 EURO
Uprzejmie proszę o całkowitą cenę zakupu z VAT i kosztami przesyłki - na jaką kwotę w Euro powinnam dokonać przelewu z mojego konta osobistego?
Dziękuję za zrozumienie.

Tinka nie wiem jaki będzie rezultat tego maila po polsku. Nigdzie nie znalazłam informacji o VAT-ie i czy VAT jest także od kosztów przesyłki ?
Tak sobie myślę że jakbyś zadzwoniła do nich i powiedziała, że taka jełopa dokonała zamówienia to może powiedzieliby na jaką kwotę ogółem powinnam dokonać przelew.

"Kociara"

[poprzednia][następna]