Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie paź 17, 2010 20:47 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Adelka39,

jeśli coś miałoby uczulać, to najprędzej wiele zbóż, zawartych w wymienionych przez Ciebie karmach. Postaraj się kupić karmę bez zbóż, i jak dziewczyny pisały, zrób na wszelki wypadek badania moczu koniecznie z osadem. Zapytaj weta, co sądzi o suplementacji kwasów omega 3 i 6 oraz ewentualnie cynku.

Cały czas dziś się zastanawiam, ile tych osadów z jednej próbki moczu się robi :roll: Mnie wychodzi tylko jeden. Osady to dla mnie dziwny język polski, tak samo jak cukry. Czy nie wystarczy tu liczba pojedyncza? Zaraz się upewnię u naszych specjalistów od języka polskiego.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie paź 17, 2010 20:54 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:Adelka39,

jeśli coś miałoby uczulać, to najprędzej wiele zbóż, zawartych w wymienionych przez Ciebie karmach. Postaraj się kupić karmę bez zbóż,

a czy macie może jakąś sprawdzoną dla kotek sterylizowanych ?

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

Post » Nie paź 17, 2010 20:55 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:a czy macie może jakąś sprawdzoną dla kotek sterylizowanych ?

A czy kotka koniecznie musi jeść suchą karmę?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Nie paź 17, 2010 21:01 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:
adelka99 pisze:a czy macie może jakąś sprawdzoną dla kotek sterylizowanych ?

A czy kotka koniecznie musi jeść suchą karmę?

innej nie tknie. Mokrą tylko powącha i tyle.

adelka99

Post » Nie paź 17, 2010 21:21 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Moje kotki są też sterylizowane. Karmy suchej nie dostają. Jedzą tylko karmę mokrą i surowiznę. Karma sucha (Applaws) jest u nas rygorystycznie wydzielana (po kilkanaście ziarenek dziennie razem z witaminą B komplex i tauryną). Kotki wzięłam w 2007 r. ze schroniska. Kaya miała wtedy chyba z 8 tygodni, a Stella 6 miesięcy. Testy na FELV/FIV u Stelli zrobiłam natychmiast w drodze ze schroniska do domu, bo zabrałam ją, gdy rezydowała już u nas Kaya.

Są sprawdzone metody, jak odzwyczaić kota od suchej karmy. Zajrzyj do wątku Dagnes: viewtopic.php?f=10&t=104755&start=0
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Nie paź 17, 2010 21:24 Re: Wątek dla nerkowców - IV

a dlaczego kot nie moze jesc suchej karmy? Do tej pory nic sie nie dzialo. Dodatko za kazdym razem jak jestem u weta i pyta co kot je na moja odpowiedz slysze - dobrze ze sucha karme.

adelka99

Post » Nie paź 17, 2010 21:25 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:a dlaczego kot nie moze jesc suchej karmy? Do tej pory nic sie nie dzialo. Dodatko za kazdym razem jak jestem u weta i pyta co kot je na moja odpowiedz slysze - dobrze ze sucha karme.

A karmę RC kupujesz u weta?

casica

Post » Nie paź 17, 2010 21:34 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:a dlaczego kot nie moze jesc suchej karmy? Do tej pory nic sie nie dzialo. Dodatko za kazdym razem jak jestem u weta i pyta co kot je na moja odpowiedz slysze - dobrze ze sucha karme.
Adelko, przeczytaj proszę wszystko, co napisała Dagnes na temat specyficznych wymagań żywieniowych i metabolizmu kotów. Tu jeszcze drugi link, tym razem do jej forum: http://chatul.pl/viewforum.php?f=45 Jak to przeczytasz, będziesz na pewno wiedziała, o co chodzi.
Ostatnio edytowano Nie paź 17, 2010 21:36 przez Tinka07, łącznie edytowano 2 razy

Tinka07

Post » Nie paź 17, 2010 21:34 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:

tak

adelka99

Post » Nie paź 17, 2010 21:44 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:
casica pisze:

tak

Widzisz, nie chciałabym być cyniczna, ale już masz częściową odpowiedź na pytanie - czemu to bardzo dobrze, że kotka je suchą karmę.
Co do reszty poczytaj te linki, warto.

casica

Post » Nie paź 17, 2010 21:56 Re: Wątek dla nerkowców - IV

czytam to co napisala Dagnes ale tego sporo. Mam prosbe, macie doswiadczenie w zywieniu kotow. Co moge zrobic (zanim sie dokladnie doedukuje) zeby w miare zdrowo zywic kotke 2 - letnia wysterlizowana. Zamienic RC na ... No wlasnie, jesli juz ma by na razie karma sucha to jaka? Prosze, podajcie mi jakis przyklad bo ja mam metlik w glowie.

adelka99

Post » Nie paź 17, 2010 22:02 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:
casica pisze:

tak

Trudno połączyć fakty i wnioskować o motywacji.
Myśleć i wątpić to trudna szuka jest.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie paź 17, 2010 22:04 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:czytam to co napisala Dagnes ale tego sporo. Mam prosbe, macie doswiadczenie w zywieniu kotow. Co moge zrobic (zanim sie dokladnie doedukuje) zeby w miare zdrowo zywic kotke 2 - letnia wysterlizowana. Zamienic RC na ... No wlasnie, jesli juz ma by na razie karma sucha to jaka? Prosze, podajcie mi jakis przyklad bo ja mam metlik w glowie.

Ja mam słabe doświadczenie z karmami suchymi.
Kupiłam jakis czas temu applaws, niestety nie moge go polecić. Ostrzegano mnie, że wiele kotów ma po nim sensacje jelitowe i faktycznie to się potwierdza.
Może orijen?

casica

Post » Pon paź 18, 2010 6:14 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Adelka na razie to bym się nie skupiała na tym czy karma jest mało kaloryczna czy bardziej (czyli czy dla sterylizowanych) tylko dawałabym cokolwiek co je. Kot nie powinien NIE JEŚĆ.... Spróbuj może podać troszkę surowego mięsa skoro nie chce mokrej karmy- u mnie najlepiej sprawdza się kurczak i szynka wieprzowa. Kup dosłownie 5 dkg pokrój i zobacz czy zje. Ten łupież to pewnie jednak karma... Jeżeli koniecznie chcesz pozostać przy suchej idź do weta i poproś o próbki- Hills, Iams- może coś kocie zasmakuje. Możesz spróbować uatrakcyjnić karmę np skropić wodą z tuńczyka (może lubi). I zapytaj weta o lek przeciwświądowy- jeżeli objawy psychiczne ustaną będziesz miała odpowiedź.... Ale mocz przy okazji też sprawdź...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon paź 18, 2010 8:55 Re: Wątek dla nerkowców - IV

wracając do rubenalu
czy nie jest zastanawiające że producent rubenalu zamiast opublikować w końcu wyniki badań które podobno były przeprowadzone - zdjął ze swojej strony internetowej wszelkie info na jego temat?
mówię o stronie http://www.vetoquinolusa.com
nie ma już rubenalu w ofercie i nie ma żadnej o nim informacji - jakby nigdy nie istniał :roll:
wszystkie linki które mam zapisane do info o rubenalu są nieaktualne :roll:
o , przepraszam - widnieje na fotce obok azodylu i renal K+ kiedy się wchodzi w produkty "nerkowe" - ale to jedyny ślad który po nim pozostał 8O

Gedo

Od: Pt lut 26, 2010 15:01

[poprzednia][następna]