Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon mar 31, 2014 9:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mam w domu dwa koty FeLV + PNN.
Kubuś starszy we wrześniu skończy 7 lat. Diagnoza FeLV październik 2011 - stan krytyczny. Jakimś cudem wetka wyciągnęła go z agonalnego stanu. W styczniu 2012 zdiagnozowana PNN. Początkowo było podejrzenie zapalenia trzustki od jakiegoś czasu była wysoka amylaza. Badania wykluczyły problemy z trzustką.
Kubuś przez długi czas był stabilny jeśli chodzi o nerki. Jakieś dwa miesiące temu kreatynina zaczęła mu skakać było 2, później 2,4. Wetka wprowadziła rubenal i ipakitine.
Przy ostatnich badania kreatynina była 2,0 , fosfor 4,2 , potas 4,1
Za miesiąc jedziemy na morfologię, biochemię i jonogram.

Tofi, u niego kreatynina nagle skoczyła pare tygodni temu do 2,4 po wprowadzeniu ipakitine i rubenal spadła do 1,9. Rubenal odstawiłam ze względu na luźne kupki.
Badanie krwi było robione w czwartek nie mam wyników przy sobie, konsultowałam telefonicznie. Morfologia cała w normie, tak samo biochemia. Fosfor podobnie jak u Kubusia 4,2. Nie pamiętam ile wetka mówiła mi potasu ale wiem, że jest w normie :oops:
Za miesiąc również jedzie na sprawdzenie parametrów nerek plus jonogram.

Moje pytanie jest odnoście ipakitine.
Boję się, ją trochę dawać i tu nasuwa się moje pytanie czy mogę ją od tak odstawić ? Czy wprowadzić coś w zamian ? i jak wygląda naprawdę sprawa z rubenalem ?

Moje drugie pytanie jest odnośnie zmiany diety.
Chłopcy jedzą terra faelis, porta 21 holistic z dodatkiem oleju łososia, miamor mild delikatne kąski z doatkiem oleju łososia plus tauryna. Czasem mają gorszy dzień z apetytem to daję im coś renalowskiego. Nawadniam ich strzykawką, dodaje wody do jedzenia.

Jednak zastanawiam się nad zmianą diety na easy barf.
Nie wiem czy to dobry rozwiązanie dla kotów z FeLV z PNN.
Jesteście tu oblatane w chorobach nerek i na pewno doradzicie mi co do potencjalnej zmiany diety czy warto i co z tą ipakitiną.
Nie wiem czy fosfor 4,2 nadaje się już do zbicia czy poczekać. Kocurki są w II stadium PNN.

Mocz u obu jest ładny. Jedynie ph jest 7 i dostają co drugi dzień pastę zakwaszającą.
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Pon mar 31, 2014 10:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Miraclle pisze:(...)
Moje pytanie jest odnoście ipakitine.
Boję się, ją trochę dawać i tu nasuwa się moje pytanie czy mogę ją od tak odstawić ? Czy wprowadzić coś w zamian ? i jak wygląda naprawdę sprawa z rubenalem ?

Chcąc podawać ipakitine warto byłoby poznać poziom wapnia.
W tej chwili wygląda na to, że poziom fosforu u obu kotów jest prawidłowy więc w zasadzie wyłapywacz nie jest potrzebny. Ale może być i tak, że poziom fosforu jest OK właśnie dlatego, że podawano wyłapywacz...Chociaż ja osobiście uważam, że ipakitine jest słabym wyłapywaczem.
O co konkretnie pytasz odnośnie rubenalu?
Podając go trzeba pamiętać, że ma on dość enigmatyczne działanie jeśli chodzi o "wspomaganie funkcji nerek" natomiast może podnosić poziom fosforu oraz (przy długoterminowym stosowaniu) prowadzić do wytrącania się szczawianów w moczu.

Miraclle pisze:Moje drugie pytanie jest odnośnie zmiany diety.
Chłopcy jedzą terra faelis, porta 21 holistic z dodatkiem oleju łososia, miamor mild delikatne kąski z doatkiem oleju łososia plus tauryna. Czasem mają gorszy dzień z apetytem to daję im coś renalowskiego. Nawadniam ich strzykawką, dodaje wody do jedzenia.

I bardzo dobrze :ok:

Miraclle pisze:Jednak zastanawiam się nad zmianą diety na easy barf.
Nie wiem czy to dobry rozwiązanie dla kotów z FeLV z PNN.

Ja generalnie jestem zdania, że czasem "lepsze" bywa wrogiem "dobrego".
I że w przypadku niewydolności nerek nie powinno się wykonywać zbyt gwałtownych ruchów jeśli sytuacja jest stabilna a w sytuacjach kryzysowych należy rozważnie i ostrożnie wprowadzać rozmaite zmiany.
Twoje koty są we wczesnej fazie pnn - póki co należy dbać, aby taki stan trwał jak najdłużej, czyli być ostrożnym jeśli chodzi o stosowanie rozmaitej "chemii".

Miraclle pisze:Mocz u obu jest ładny. Jedynie ph jest 7 i dostają co drugi dzień pastę zakwaszającą.

Takie określenie zupełnie nic nie znaczy.
Szczegółowe badanie moczu u nerkowca niejednokrotnie mówi więcej niż badanie krwi.
Jak powinno wyglądać prawidłowo takie badanie doczytaj proszę na pierwszej stronie tego wątku.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon mar 31, 2014 10:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tofiś miał badany fosfor z pół roku temu kiedy jeszcze nie miał PNN. Jonogram był tylko dla mnie samej. Fosfor miał wtedy 4,0.
Kubuś badany miał fosfor dzień przed wprowadzeniem ipakitine i był wtedy 3,9 teraz 4,2.
Zastanawiam się czy nie przeczekać z odstawieniem ipakitine do kolejnych badań. Będę mieć jonorgam to zobaczę jaki poziom wapnia i innych pierwiastków. Jak sądzicie ?
Co do rubenalu pytanie dotyczyło czy jest jakikolwiek sens go podawać ? Czy on w ogóle działa przeciw zwłóknieniowo ?

Wynik Tofiosiowego moczu mam nieodebrany od wetki, muszę podjechać to wklepie, a od Kubusia mam z 15 stycznia.

Badanie ogólne:
barwa: żółta
przejrzysty
osad: --
ciężar właściwy: 1,018
białko: +
pH 7,0
Krew: --
urobilinogen: --
azot: --
glukoza: --
bilirubina: --
ketony: --

Osad moczu:
nabłonki płaskie: poj. w prep.
nabłonki kanalików nerkowych: brak
erytrocyty: brak
leukocyty: brak
bakterie: brak
kryształy: struwitowe poj. w prep.
wałeczki: brak
inne: brak
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Post » Pon mar 31, 2014 12:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Miraclle pisze:Tofiś miał badany fosfor z pół roku temu kiedy jeszcze nie miał PNN. Jonogram był tylko dla mnie samej. Fosfor miał wtedy 4,0.
Kubuś badany miał fosfor dzień przed wprowadzeniem ipakitine i był wtedy 3,9 teraz 4,2.
Zastanawiam się czy nie przeczekać z odstawieniem ipakitine do kolejnych badań. Będę mieć jonorgam to zobaczę jaki poziom wapnia i innych pierwiastków. Jak sądzicie ?

Noooo...o wyniku badania sprzed pół roku nie ma co dyskutować.
Kubuś miał badania robione dwa miesiące temu?
To może zamiast czekać jeszcze miesiąc zrobisz im badania wcześniej?
Przypomnę, że w badaniu biochemicznym warto zbadać też poziom białka całkowitego.

Miraclle pisze:Co do rubenalu pytanie dotyczyło czy jest jakikolwiek sens go podawać ? Czy on w ogóle działa przeciw zwłóknieniowo ?

Nie ma żadnych sensownych (naukowych) badań, które potwierdzałyby tę jego właściwość.
Są tylko opinie użytkowników, oparte na tym "co się komu wydaje" oraz nieweryfikowalne "doświadczenia medycyny chińskiej".
Natomiast podnoszenie poziomu fosforu i wpływ na tworzenie się szczawianów (powtórzę: przy długoterminowym stosowaniu) są udokumentowane.

Miraclle pisze:Wynik Tofiosiowego moczu mam nieodebrany od wetki, muszę podjechać to wklepie, a od Kubusia mam z 15 stycznia.

Dobrze byłoby zrobić bardziej szczegółowe badanie moczu z ilościowym oznaczeniem poziomu białka i kreatyniny.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon mar 31, 2014 14:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

pixie65 pisze:Noooo...o wyniku badania sprzed pół roku nie ma co dyskutować.
Kubuś miał badania robione dwa miesiące temu?
To może zamiast czekać jeszcze miesiąc zrobisz im badania wcześniej?
Przypomnę, że w badaniu biochemicznym warto zbadać też poziom białka całkowitego.

Źle mnie zrozumiałaś Kubuś był badany miesiąc temu tylko nie mam wyników przy sobie zapomniałam odebrać od wetki (mocz z labwetu), a jak byłam z Tofisiem w czwartek to znowu wyleciało mi z głowy. Przyjmował Nas inny wet (pobierał krew).
Za miesiąc jak pojedziemy ma mieć robioną morfologię, jonogram i biochemię.

Właśnie przekopałam się do ostatnich badać z 13.02 które mam w domu ale to jest morfologia.
Dodatkowo badana była:
Kreatynina 2,0
Fosfor 4,2
Sód 174
Potas 4,1
Chlorek 120

Tofiś miał robiona morfologię i biochemię w czwartek ale nie mam wyników odebranych jeszcze było badane białko całkowite.
Brak mi u niego tylko jonogramu takiego szczegółowego ale to za miesiąc.

pixie65 pisze:Dobrze byłoby zrobić bardziej szczegółowe badanie moczu z ilościowym oznaczeniem poziomu białka i kreatyniny.

Był badany stosunek białka do kreatyniny jak u jednego tak i u drugiego zawsze wychodziły śladowe ilości białka i nie było czego badać.
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pon mar 31, 2014 14:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Miraclle pisze:(...)

Źle mnie zrozumiałaś Kubuś był badany miesiąc temu tylko nie mam wyników przy sobie zapomniałam odebrać od wetki (mocz z labwetu), a jak byłam z Tofisiem w czwartek to znowu wyleciało mi z głowy. Przyjmował Nas inny wet (pobierał krew).
Za miesiąc jak pojedziemy ma mieć robioną morfologię, jonogram i biochemię.

Właśnie przekopałam się do ostatnich badać z 13.02 które mam w domu ale to jest morfologia.
Dodatkowo badana była:
Kreatynina 2,0
Fosfor 4,2
Sód 174
Potas 4,1
Chlorek 120

Tofiś miał robiona morfologię i biochemię w czwartek ale nie mam wyników odebranych jeszcze było badane białko całkowite.
Brak mi u niego tylko jonogramu takiego szczegółowego ale to za miesiąc.

Aha, okej - to już teraz mniej więcej rozumiem.
W takim razie poczekajmy do badań kontrolnych z wszelkimi zmianami.
Tylko mam prośbę na przyszłość: odbieraj od weta(ów) wyniki wszystkich badań i jeśli chcesz uzyskać ewentualnie jakieś dodatkowe informacje tutaj, na forum - wpisuj wyniki tych badań, z datami i z zakresami wartości referencyjnych labu.
Żeby wyciągać jakiekolwiek wnioski trzeba mieć przed oczami komplet badań.

Miraclle pisze:Był badany stosunek białka do kreatyniny jak u jednego tak i u drugiego zawsze wychodziły śladowe ilości białka i nie było czego badać.

Hmmm...Nie rozumiem.
Było robione badanie ilościowe białka i kreatyniny czy nie było?
Bo jeśli było to powinno być wyrażone liczbą a nie określeniem "ślad".
Stosunek białka do kreatyniny też powinien być określony liczbą.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon mar 31, 2014 19:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przepraszam za zamieszanie :oops:
Jak będę mieć odebrane wyniki Tofisia to przepiszę je albo zrobię skan. Może uda mi się jutro podjechać po te czwartkowe, mam jeszcze zaległy mocz do odebrania. Był tam badany stosunek białko/kreatynina i zobaczę jak tam oznaczyli.
Od kiedy przejęła ns inna wetka ("nasza" poszła na macierzyński) nie zawsze odbieram wyniki od razu. Jest konsultacja telefoniczna. U swojej wetki zawsze robiłyśmy badania, na drugi dzień umawiałyśmy konsultację i od razu brałam wyniki.

Spojrzałam na stare badania moczu Kubusia z labwetu.
Tam jest właśnie
Białko : ślad mg/dl
Kreatynina w moczu: 415,0 mg/dl

i na końcu opis z powodu śladowych ilości białka w moczu brak możliwość zbadania prep. białko/kreatynina.

Później mam następne badania z labwetu i tu już jest zbadany stosunek białko/kreatynina
Białko: 33,0 mg/dl
Kreatynina w moczu: 270,0 mg/dl
Białko/Kreatynina: 0,1 norma max. < 0,6
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pon mar 31, 2014 19:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A nie możesz prosić o wysyłkę wyników na maila?

Też robię w labwecie, proszę weterynarza o przesłanie mailem, bo oni i tak z labwetu dostają mailem i nigdzie nie muszę jeździć.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pon mar 31, 2014 19:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yagutka pisze:A nie możesz prosić o wysyłkę wyników na maila?

Też robię w labwecie, proszę weterynarza o przesłanie mailem, bo oni i tak z labwetu dostają mailem i nigdzie nie muszę jeździć.

W sumie mogłabym.
Czasem nie ma się czasu jechać specjalnie tylko po wyniki, a później się zapomina.
Mam każde badanie od 2012 - 2013,a teraz kilka luk w tym roku. Musze zacząć pilnować wyników albo faktycznie poproszę wetkę o maila z wynikami :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pon mar 31, 2014 20:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

No to będziemy teraz czekać na (dobre) wyniki badań kontrolnych :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon mar 31, 2014 21:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

pixie65 pisze:No to będziemy teraz czekać na (dobre) wyniki badań kontrolnych :ok:

Dziękuję :ok: :ok:
Kubuś bardzo stresuje się badaniami i się spina, krew toczymy kropla po kropli :roll:
Nie wspomnę, że to kotek nietykalny i żyły po dobroci nie odda. Do pobrania potrzebne trzy osoby.
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pon mar 31, 2014 21:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Oooo...ja też mam takiego jednego, który odmawia oddawania krwi...
Trzeba go albo na całkowity spokój brać albo przeciwnie - solidnie go wkurzyć :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon mar 31, 2014 21:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

pixie65 pisze:Oooo...ja też mam takiego jednego, który odmawia oddawania krwi...
Trzeba go albo na całkowity spokój brać albo przeciwnie - solidnie go wkurzyć :wink:

U nas sprawdza się jedynie złapanie za grzbiet i położenie na stole. Kubol to skoczek, mały królik. Robi fik i już jest przy suficie.
Pobieramy zawsze z żyły udowej inaczej nie da rady.
Kot nietykalny.
Nawet w domu na swoje humory, to nie jest miły, kochany koteczek. Choć wygląda na takiego.

Tofiś to słodziak i można przy nim robić wszystko. U wetki pełen luz, najchętniej zwiedził by całą klinikę.
Biedak 3 lata żył na ulicy i ledwo co do mnie trafił okazało się, że ma białaczkę

Przepraszam za opisky koteczków w nie odpowiednim do tego miejscu :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pon mar 31, 2014 21:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Spoko - warto wiedzieć z kim mamy do czynienia :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto kwi 01, 2014 15:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Odebrałam wyniki Tofisia, zaplątał mi się tam nawet mocz z labwetu od Kubusia z 14.02 ale to już dawno tego było to nie będę wpisywać

Tofi

Badanie moczu z 14.03.14r.
Mocz analiza ogólna
GW: 1,034 (1,025 - 1,060)
Barwa moczu: żółta
Przejrzystość: lekko mętny
Odczyn: słabo kwaśny
Białko: ślad
Glukoza: nieobecna
Ketony: nieobecne
Barwniki krwi: nieobecne
Barwniki żółciowe: nieobecne
Urobilinogen: w normie
Osad moczu: Mierny, żółty, st.
Nabłonki wielokątne: pojedyncze w prep.
Nabłonki okrągłe: pojedyncze w prep.
Leukocyty: 0 - 1 wpw
Erytrocyty: 0 - 1 wpw
Opis: świeży
Wałeczki: nie znaleziono
Kryształy: nie znaleziono
Flora bakteryjna: mierna
Kliki tłuszczu: nieliczne w prep.
Kreatynina w moczu: 485,0 mg/dl (90 - 405)

Z powodu śladowych ilości białka w prep. brak Białko/kreatynina

Nie wiem czy pisać morfologię ale spisze na zapas

Wykonano morfologię krwi 27.03.14r.
WBC: 10,8 (5,5 - 19,5)
RBC: 8,62 (5,80 - 10,70)
HGB: 13,60 (9,0 - 15,0)
HCT: 44,00% (30,0 - 47,0)
PLT: 283 (300 - 800)
MVC: 52 (41 - 51)
MCH: 16,2 (13,0 - 18,0)
MCHC: 31,3 ( 31,0 - 35,0)
RDW: 14,2 (17,0 - 22,0)
MPV: 10,3 (6,5 - 15,0)

LYM: 40,9 % (0,00 - 99,0)
MON: 8,1 % (0,00 - 99,0)
GRA: 51,0 % (0.00 - 99,0)

LYM: 1,5 (1,2 - 3,2)
MON: 0,3 (0,3 - 0,8)
GRA: 2,1 (1,2 - 6,8)

Wykonano biochemię krwi: 27.03.14r.
Alfa - amylaza: 1184 U/l 25°C (433 - 1612)
ALT (GPT): 44 (< 107)
Białko całkowite: 8,5 g/dl (6,0 - 8,0)
FA: 7,00 ( < 207)
Glukoza: 83,00 mg/dl (75 - 180)
Kreatynina: 1,90 mg/dl ( < 1,3 - 1,8)
Mocznik: 19,00 mg/dl (32 - 65)

Fosfor: 4,2
Potas: 3,80

Uwagi:
CL: 124
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

[poprzednia][następna]