Witam wszystkich serdecznie
Przyznam, że uczestnictwo w rozmowach na forum to dla mnie swego rodzaju nowość(jak dotąd tylko czytałam;) ), więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś pokręcę.
Od miesiąca wiemy, że nasza koteczka choruje na nerki, sprawa wyszła nagle przy badaniach (trzeba było wyrwać ząb) Kreatynina:2.5, Mocznik:95, USG wykazało, że nerki są już uszkodzone. Kot nie ma wymiotów, rozwolnienia, anemii, z jedzeniem zawsze była marudna, wody nie piła właściwie nigdy, siusiała może 2 razy na dobę, jak na razie leczenie polega tylko na podawaniu kroplówek podskórnych 100ml codziennie, podawaniu Ipakitine i zmianie diety tylko i wyłącznie RC Renal. Mocznik spadł do 70, ale kreatynina skacze:2,66, 2,54, 2,99. Zastanawiam się czy na kota nie wpływają te cotygodniowe badania, widać że bardzo się stresuje takim wyjazdem (ok.2godziny razem). Przez pewien okres był trochę kryzys w jedzieniu więc poszły w ruch inne nerkowe karmy:Hillsa i Animondy, ale też bez większego entuzjazmu, kotka domaga się czegoś innego, chyba jednak brakuje jej białka. Mamy zacząć brać również lotensin, ale dopiera jak zmierzymy ciśnienie.
Zainteresowałam się sposobem leczenia kotów w USA i tak też trafiłam na wątek Edyty i Sebastiana, próbowałam się z nimi skontaktować, bezskutecznie jak na razie.
Chciałabym zadać parę pytań:
1.Co sądzicie o leku AZODRYL? na jakiej zasadzie dokładnie działa? czy są jakiekolwiek przesłanki, że jest skuteczny?czy ma jakieś skutki uboczne? warto go ściągać?
2.Czy podawanie kotu 1/2 tabletki B12 10µm jest dobrą dawką?do tego mam jeszcze kupiony BEAPHAR Vitamin B Complex, dostaje ok.5 kropli. (nie chcę przedobrzyć z vit B).
3.Zaczynam podawać również: zaparzone nasiona siemienia lnianego, lekarz nie kazał podawać na razie Famidyny, Ipakitine odstawiłam, fosfor 4,04, jak będzie rósł damy Alusal pokruszony (jaka jest optymalna dawka tego leku na 1kg masy ciała kota?).
4.Jaka jest dawka wit E dla kota (mam Allcura Vitamina E; 1 kropla zawiera 20 mg witaminy E (równoważne do 29,8 IU) oraz ile można dawać ml oleju z łososia (mam Salmopetu)?
5.Jakim preparatem, najlepiej w kroplach lub rozpuszczalnym w wodzie (tabletki nie wchodzą absolutnie w grę), można podbić trochę potas i żelazo?
6.Czy w Gdańsku (Trójmieście) jest jakiś Wet spec od nerek?albo osoba, która ma jakieś większe doświadczenie? parę lat temu była dr Czubek, niestety jest w Wawie.
Trochę się rozpisałam.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam