Witajcie !!!
Wynik 480 mg/dl był kiedy robiłam pierwszą krzywą cukru przy 3 kreskach rano.
Od środy 25 kwietnia Matylda dostaje rano 3,5 kreski U-40 caninsulin i 2 kreski wieczorem. Odczekałam do soboty (28.04) i wieczorem ok. 19.00 cukier miała
290. I tego dnia jeszcze byłam u weta bo dostała coś jak biegunkę. Zgodnie z zaleceniem weta odstawiłam suche RC diabetic i poczekałam do południa w niedzielę i co:

nim zdążyłam kupić furoksazyd BIEGUNKA USTAŁA - wygląda na to, że albo wywołana była przez diabetic albo organizm sam zwalczył przyczynę. Rozpoczął się sezon polowań na wszystko co fruwa, a Matylda zjada muchy i mole fruwające, a przy cukrzycy o zakażenie nie trudno.
Aktualnie jestem w trakcie kolejnych pomiarów i tak:
28.04 19.00 (przed insuliną) cukier
290,
za dwa dni 30.04 również 19.00 cukier
212,
1.05 +4 godziny po porannej insulinie 3,5 kreski cukier: coś ok
180. Robię dalej pomiary w różnych godzinach tak jak zalecił wet.
Widzisz TINKA. Jak na razie nie jestem w stanie całkowicie przejąć kontrolę nad leczeniem Matyldy i sama decydować zarówno o dawce insuliny jak i rodzaju karmy - mam za mało wiedzy, a ponadto ufam moim wetom. Klinika na Gagarina jest dobrze wyposażona (
3 rzuty beretem od mojego budynku), kotów i psów przewija się przez nią codzienne może kilkadziesiąt, byłoby wiecej gdyby nie zapisy. Mój wet diabetolog ma bardzo dobrą opinię w temacie leczenia kotów z cukrzycą. Mam nadzieję, że wie co robi. A Matylda jest żywotna i nie wygląda na chorą - jak wyraziła się moja sąsiadka.
Kupiłam strzykawki BD 1 ml U-40 z igłą 0,30 x 8 mm oraz igły które TY TINKA używasz do nakłuwania uszu (27Gx 3/4 0,4x19 mm).
Strzykawki są super, czytelniejsze czerwone podziałki no i cieńkie igły, Matylda ukłuć prawie nie czuje, no może samo wstrzyknięcie insuliny, kiedy nie zostanie dość dobrze ocieplona.
Co do nakłuwania uszu to nabrałam chyba kolejnej wprawy, "becik" jest nadal konieczny, ale tymi nowymi igłami lepiej kłuje się w uszko niż lancetami, kupiłam płaską malutką latarkę, którą podkładam pod ucho i świetnie w czasie nakłuwania widzę żyłkę - jedno ukłucie i natychmiast pojawia się krew.
Dziewczyny! dystrybutor BD Polfa Tarchomin S.A. nie sprowadza już żadnych strzykawek U-100. Moja apteka internetowa poszukiwała ich prawie we wszystkich hurtowniach warszawskich, nie dotarła tylko do weterynaryjnej.
Rozpoczynam poszukiwania u przedstawiciela BD na Europę
www.bdeurope.com w Warszawie, ale w tym tygodniu mają wolne.
Jak zrobię pełną krzywą, choć na raty, to napiszę o wynikach.
Pozdrawiam
PS. Mój Maciek może ogladać ryby tylko na obrazku