Moderator: Moderatorzy
anka1515 pisze:Dobrze że masz już usg i wiesz na czym stoisz.(...)
anka1515 pisze:Wie że są chore nerki.
pixie65 pisze:nika1987 pisze:Myślicie, że będzie ok?
Ja myślę, że jak szybko nie znajdziesz dobrego weta, który mądrze poprowadzi Twojego kota to NIE będzie dobrze.
nika1987 pisze:Mam wyniki. Kreatynina 6,8 gdzie norma jest do 1,8.
Znalazłam inną wet, pojechałam. Jak zobaczyła kota i przebadała to powiedziała, że nie wygląda na nerkowca, z pyszczka nie ma tego moczowego zapachu. I zrobiła usg. Na usg wyszło, że ma wadę wrodzoną nerek, bo nie ma granicy pomiędzy korą nerki i rdzeniami, a rdzeni ma tylko dwa. No i powiedziała, że 75% nerek nie pracuje. Pytała mnie czy ona kiedyś miała badaną krew - nie miała, więc powiedziała, że możliwe że dla niej takie wyniki są "normalne" i przy takich żyje i ma się dobrze. Nie mniej jednak kazała włączyć controloc 20 po pół tabletki dziennie przed śniadankiem, rubenal75 (do momentu aż sprowadzę azodyl) 2x dziennie i witaminę bkomplex. Przez tydzień dostawać będzie antybiotyki na stan zapalny (moczu dziś nie pobrała bo rano byłam u "starej" weterynarki która podała jej kroplówkę 400mlNaCl) więc Pani doktor powiedziała, że pobierzemy w przyszłym tygodniu po antybiotyku i wtedy ponownie krew do badania. O kroplówkach mówiła, że nie ma sensu nawadniać dopóki normalnie je i pije. I na tych lekach musi być do końca jej dni. Lekarka wydaje mi się rzeczowa i konkretna. Mówiła, że właśnie leczy takiego kotka, na azodylu ma się nieźle już 3 lata więc mam nadzieję, że moja też będzie jeszcze długo żyła
Myślicie, że będzie ok?
taizu pisze:nika1987 pisze:Mam wyniki. Kreatynina 6,8 gdzie norma jest do 1,8.
Znalazłam inną wet, pojechałam. Jak zobaczyła kota i przebadała to powiedziała, że nie wygląda na nerkowca, z pyszczka nie ma tego moczowego zapachu. I zrobiła usg. Na usg wyszło, że ma wadę wrodzoną nerek, bo nie ma granicy pomiędzy korą nerki i rdzeniami, a rdzeni ma tylko dwa. No i powiedziała, że 75% nerek nie pracuje. Pytała mnie czy ona kiedyś miała badaną krew - nie miała, więc powiedziała, że możliwe że dla niej takie wyniki są "normalne" i przy takich żyje i ma się dobrze. Nie mniej jednak kazała włączyć controloc 20 po pół tabletki dziennie przed śniadankiem, rubenal75 (do momentu aż sprowadzę azodyl) 2x dziennie i witaminę bkomplex. Przez tydzień dostawać będzie antybiotyki na stan zapalny (moczu dziś nie pobrała bo rano byłam u "starej" weterynarki która podała jej kroplówkę 400mlNaCl) więc Pani doktor powiedziała, że pobierzemy w przyszłym tygodniu po antybiotyku i wtedy ponownie krew do badania. O kroplówkach mówiła, że nie ma sensu nawadniać dopóki normalnie je i pije. I na tych lekach musi być do końca jej dni. Lekarka wydaje mi się rzeczowa i konkretna. Mówiła, że właśnie leczy takiego kotka, na azodylu ma się nieźle już 3 lata więc mam nadzieję, że moja też będzie jeszcze długo żyła
Myślicie, że będzie ok?
Nika 1987, kreatynina 6,8 to bardzo wysoki poziom i nie napawa optymizmem. Sama kreatynina nie szkodzi, ale jest dowodem, że z kotem dobrze nie jest i brak zapachu mocznika z pyszczka nic tu nie znaczy. Kroplówka 400 ml to 2-3 razy więcej niż podaje się normalnie Controloc to tabletki dojelitowe, czyli nie powinno się ich dzielić (mają zabezpieczenie przed rozpuszczeniem się w żołądku i powinny zacząć działać dopiero w jelitach). Nawiasem mówiąc, Controloc to lek zmniejszający stężenie kwasu żołądkowego, przeciwdziała w związku z tym zgadze i nadżerkom w w gardle, ale nijak nie leczy nerek!
Azodyl jest OK (zwróć uwagę, że toteż kapsułki dojelitowe), ale kroplówki u nerkowców też są niezbędne, nawet jeśli kot je i pije.
Rubenal to lek o podejrzanej skuteczności (np. w USA FDA wstrzymała jego rozpowszechnianie do zbadania tematu, wolno tylko sprzedawać za granicę)
Tydzień podawania antybiotyku na nerki to żałośnie krótko, ale nowa wetka dała go na oko, czy miała jakiś powód by podejrzewać infekcję?
Z Twojej opowieści o usg trudno coś wywnioskować, ale zatarcie granic pomiędzy korą a resztą nerki występuje w późnej fazie pnn
Jednym słowem - obie wetki głównie robią wrażenie, przynajmniej w kwestii nerek.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości