Moderator: Moderatorzy
pixie65 pisze:O Azodylu było obszernie w III części wątku, około strony 80, po nazwach preparatów wrzuconych do wyszukiwarki trafiłam na stronę 84:
viewtopic.php?f=1&t=94815&p=6261347&hilit
To probiotyk.
Tinka07 pisze:Casico, a czy te kapsułki podajesz w całości czy ich zawartość mieszasz z pokarmem?
Tinka07 pisze:Casico, dlatego pytam, bo niektórzy dzielą, niestety. Nie jestem w stanie zapamiętać, co Ty wielokrotnie piszeszDo tej pory czytałam większość Twoich wpisów pobieżnie.
O tym, że Azodyl działa tylko u niektórych kotów, pisałam już w ubiegłym roku Koconkowi. W angielsko- i niemiecokojęzycznej liście dla kotów nerkowych są zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie na temat Azodylu.
Nie rozumiem, co z sformułowaniem - "Tak, zawsze pierwsza" - masz na myśli, i proszę o wyjaśnienie.casica pisze:Tak, zawsze pierwsza
Tinka07 pisze:Nie rozumiem, co z sformułowaniem - "Tak, zawsze pierwsza" - masz na myśli, i proszę o wyjaśnienie.casica pisze:Tak, zawsze pierwsza
Tinka07 pisze: Azodyl zawiera szczepy bakterii Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium longum wraz z prebiotykiem Psyllium.
Gedo pisze:Tinka07 pisze: Azodyl zawiera szczepy bakterii Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium longum wraz z prebiotykiem Psyllium.
psyllium to nie jest prebiotyk - to roślina: babka płesznik
jej nasiona a szczególnie łuska nasion mają działanie bardzo podobne do błonnika m.in pomaga usuwać złogi z jelit i wspomaga trawienie.
Irlandzka Myszka pisze:Z Azodylem jest tak, że to są żywe bakterie i jeżeli na przykład były źle przechowywane albo np. przegrzały się w transporcie (a o to przecież nie jest trudno) to niestety bakterie zdychają i taki preparat nic nie pomaga.
Irlandzka Myszka pisze: W kwestii Rubenalu - po pierwsze ma dużo fosforu, więc jest nie wskazany dla kotów, które mają problem z fosforem, a po drugie robiono badania kliniczne jego skuteczności, ale chyba nie wyszły im tak jak należy bo do tej pory nie opublikowano wyników. Najpierw się chwalili na swojej stronie o tych badaniach ale jakiś czas temu ta informacja zniknęła.
Gedo pisze:
ja jestem przekonany o skuteczności działania azodylu na moją kotę![]()
wręcz jestem pewien że bez azodylu choroba pokonałaby kotę kilka miesięcy wcześniej..
ale faktem jest że przyszedł moment kiedy musieliśmy azodyl odstawić - kiedy wyniki się posypały totalnie na skutek ropnia pod zębem kota przestała trawić kapsułki z azodylem i podawanie go przynosiło więcej szkody niż pożytku.
casica skąd Twoja pewność że azodyl "nie działa"?
żeby mieć pewność musiałabyś go odstawić i zobaczyć co się będzie działo.
może mocznik skoczyłby do góry i okazałoby się że jednak azodyl pomagał obniżyć jego poziom..
Gedo pisze:no i nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: co Cię przekonuje o pozytywnym działaniu rubenalu? możesz podać jakieś konkrety działania rubenalu w Waszym przypadku?
jak rozumiem podajesz i azodyl i rubenal - bardzo ciekawi mnie skąd przekonanie o skuteczności jednego i nieskuteczności drugiego![]()
aha, nie przemawia do Ciebie przeciwskazanie do podawania rubenalu w przypadku kiedy kot ma kłopoty z fosforem? czy to nazywasz histerią?![]()
Irlandzka Myszka pisze:Tinka07 pisze:Nie rozumiem, co z sformułowaniem - "Tak, zawsze pierwsza" - masz na myśli, i proszę o wyjaśnienie.casica pisze:Tak, zawsze pierwsza
Casica Twój sarkazm jest niczym nieuzasadniony. Czytałam stare wątki i w czasie kiedy Ty zaczynałaś się uczyć o PNN i byłaś zupełnie zielona, jak ja dwa miesiące temu, Tinka miała już ogromną wiedzę na ten temat i obok Nan była głównym doradcą.
Ten wątek jest po to, żeby pomagać spanikowanym, zagubionym ludziom, którzy nagle się dowiadują, że im kotom zostało bardzo mało czasu. I o pomoc i doradztwo tu chodzi a nie o ambicje czy urażoną dumę.
Skupmy się na pomaganiu !!!!
Pozdrawiam
Gedo pisze:
Irlandzka Myszka nadal podajesz cerenię?
pamiętaj żeby jednocześnie ze środkami p/wymiotnymi podawać kotu np lactuloze lub odkłaczacz żeby się nie zatkał.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 245 gości