Wątek cukrzycowy - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sty 10, 2011 16:24 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Czy w Polsce mozna gdzieś kupić insulinówki 0,5ml lub 0,3 ml?
W Elblagu jest to niemożliwe, a i przez net nie bardzo potrafie je znaleźć.
Gdzie je zamawiacie?

I jeszcze jedno pytanie. Pojawiło mi sie na podstawie tego, jak postępujemy w szpitalu z ludzkimi noworodkami i wcześniakami- czasem wcześniaki ważą ok. 500- 600g, i to te najczęściej wymagają własnie podawania insuliny.
Nie ma takich strzykawek, zeby odmierzyc im właściwa dawkę. Po prostu nie ma takiej technicznej mozliwości.
Robi sie to w ich przpadku więc tak, ze bierze sie np. jedną jednostkę, dobiera 1ml soli fizjologicznej i wtedy wiadomo- wszystko łatwo, bo w 0,1 ml mamy 0,1 jednostki, , itd.
Stosuje sie u nich inne insuliny, najcześciej Actrapid,ale też w postaci fiolek przeznaczonych do penów, czyli nie jest to jakaś specjlalna insulina do rozcieńczania- i teraz mam pytanie, czy nie orientujecie sie, czy insuliny Levemir czy Lantus mozna traktować tak samo? Po prostu rozcieńczać i wtedy precyzyjnie dawkowac?
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Pon sty 10, 2011 17:52 Re: Wątek cukrzycowy - IV

kordonia pisze:Czy w Polsce mozna gdzieś kupić insulinówki 0,5ml lub 0,3 ml?
W Elblagu jest to niemożliwe, a i przez net nie bardzo potrafie je znaleźć.
Gdzie je zamawiacie?

Dziewczyny, na początku któregoś z cukrzycowych wątków jest link do firmy importującej (albo produkującej, nie pamiętam) strzykawki insulinówki BD 0,5 mln U-100, ale z własnego doświadczenia wiem, że do takich rzeczy się albo nie dociera, albo łatwo je przeoczyć. Dlatego jeszcze raz zamieszczam link do firmy Hand-prod:

ogólny na stronę główną: http://www.hand-prod.com.pl/

na stronę strzykawek (sklepu do niedawna nie było, teraz mają inwentaryzację, ale to chyba prężna firma, więc ruszą: http://www.sklepmedyczny.com.pl/html/in ... ,1&produkt[id]=791

a po trzecie do kontaktu: http://www.hand-prod.com.pl/pages/najwa ... -kontakty/ (kiedyś w panice zadzwoniłam do ich działu handlowego i miła pani podała mi adresy aptek najbliższe mojego domu; firma sprzedaje do aptek w całej Polsce, więc na pewno blisko coś się znajdzie). Jeśli ktoś będzie miał problemy z kupieniem - proszę o kontakt. Ja właściwie kupuję je od ręki, jeśli muszę zamówić - to kwestia 2-3 dni.

I PS. Te kontakty mam zapamiętane, więc w razie kłopotów mogę je zamieszczać ku powtórce :)
Są dwa rodzaje ludzi: ci, którzy lubią koty i ci pokrzywdzeni przez los

AgnieszkaMo

Od: Pt sty 01, 2010 22:53

Post » Pon sty 10, 2011 19:07 Re: Wątek cukrzycowy - IV

AgnieszkaMo, dziękuję :1luvu:

Czekam więc na koniec inwentaryzacji :)
Obrazek

kordonia

Post » Pon sty 10, 2011 19:09 Re: Wątek cukrzycowy - IV

kordonia pisze: i teraz mam pytanie, czy nie orientujecie sie, czy insuliny Levemir czy Lantus mozna traktować tak samo? Po prostu rozcieńczać i wtedy precyzyjnie dawkowac?
Kordoniu, w ulotkach producentów jest napisane, że nie wolno rozcieńczać ani insuliny Lantus: http://www.sanofi-aventis.com.pl/live/p ... 1F6E207B2C , ani insuliny Levemir: http://www.levemir-us.com/prescribing_information.pdf
LEVEMIR® should not be diluted or mixed with any other insulin preparations.

U nas nikt tych insulinnie rozcieńcza. Sprawdziłam na forum cukrzycowym w Niemczech i w USA też.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon sty 10, 2011 19:29 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Tinka07 pisze:
kordonia pisze: i teraz mam pytanie, czy nie orientujecie sie, czy insuliny Levemir czy Lantus mozna traktować tak samo? Po prostu rozcieńczać i wtedy precyzyjnie dawkowac?
Kordoniu, w ulotkach producentów jest napisane, że nie wolno rozcieńczać ani insuliny Lantus: http://www.sanofi-aventis.com.pl/live/p ... 1F6E207B2C , ani insuliny Levemir: http://www.levemir-us.com/prescribing_information.pdf
LEVEMIR® should not be diluted or mixed with any other insulin preparations.

U nas nikt tych insulinnie rozcieńcza. Sprawdziłam na forum cukrzycowym w Niemczech i w USA też.

NO właśnie w ulotkach insuliny Actrapid też tak jest napisane, ale jednak inaczej nie byłoby możliwe leczenie człowieka, który wazy 500g i po prostu sie to robi, i na codzień widze, że to działa :)
Ale nie bede eksperymentować na Cekinie, poczekam na koniec inwentaryzacji w tym sklepie, i kupie te strzykawki 0,5ml.
Obrazek

kordonia

Post » Pon sty 10, 2011 19:40 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Veero, bardzo dziękuję za te ciepłe słowa. Są one dla mnie niesamowitą motywacja. Dzieki takim wpisom jak Twój jestem w stanie przetrwać w wątku cukrzycowym nawet najgorsze tornado.

Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam jeszcze wielu szczęśliwych wspólnych lat
Tinka

PS: Myślałam, że insulina WOS została w międzyczasie wycofana z produkcji. Takie w każdym razie mam informacje.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon sty 10, 2011 21:38 Re: Wątek cukrzycowy - IV

kordonia pisze:NO właśnie w ulotkach insuliny Actrapid też tak jest napisane, ale jednak inaczej nie byłoby możliwe leczenie człowieka, który wazy 500g i po prostu sie to robi, i na codzień widze, że to działa :)
Wiem, Kordoniu: "potrzeba jest matką wynalazków" :)

U nas insulinówki U 100, 0,3 ml, nawet z podziałką demi (zaznaczoną połówką kreski) można kupić w każdej aptece. Chyba też z tego powodu nikt nie robi eksperymentów z rozcieńczaniem.

Wiem, że nie wszystkiego należy się restrykcyjnie trzymać, co zamieszczone jest w ulotce. Dobrym przykładem jest tu sposób przechowywania insuliny. Producenci informują, że lek po otwarciu należy przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie do 28 dni. Po tym terminie lek należy wyrzucić. W praktyce z kotami cukrzycowymi, które potrzebują minimalnych dawek insuliny, okazało się, że używana insulina, przechowywana w lodówce, trzyma się bez szwanku do ok. 6 miesięcy. Nikt więc tak przechowywanej insuliny nie wyrzuca po 4 tygodniach do kosza. Jeśli jednak insulina zaczyna się psuć, to widać w buteleczce pływające cząstki stałe. Widzimy dobrze, czy roztwór jest przezroczysty, bezbarwny i podobny do wody. W razie czego, gdy podejrzewamy, że insulina traci swoją moc, zaczynamy nową fiolkę (wkład).

Rozcieńczając taką insulinę, mamy jednak zupełnie inny problem. Nie przeczę, że taki roztwór może działać. Bałabym się jednak rozcieńczać każdą insulinę 100, bo wtedy zmieniam nie tylko jej stężenie (to akurat żaden problem), lecz również jej właściwości.

Actrapid jest insuliną o szybkim czasie działania. Nie znam okoliczności, w jakich podaje się ją noworodkom. Rozumiem jednak, że cholernie trudno jest odmierzyć minimalną dawkę, tzn. kropelkę, na strzykawkach U 100, 1 ml.

Ech, Kordoniu, ta polska rzeczywistość czasem mnie dobija :(

Tinka07

Post » Pon sty 10, 2011 22:08 Re: Wątek cukrzycowy - IV

kordonia pisze: poczekam na koniec inwentaryzacji w tym sklepie, i kupie te strzykawki 0,5ml.
Nie czekałabym do końca inwentaryzacji, bo to może potrwać tygodniami. Może któraś z naszych dziewczyn mogłaby Ci wysłać odpowiednie strzykawki?

Tinka07

Post » Wto sty 11, 2011 7:50 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Tzn. obecnie podaje juz od piatku Cekinowi insulinę w postaci kropelki- tzn. wg schematu, że wypuszczam wszystko, a potem tylko dociskam silnie tłok(strzykawka tzw. tuberkulinówka- 1ml z podziałką na 100).

Wczoraj obdzwoniłam wszystkie apteki, pani z apteki wszytkie hurtownie, w których sie zaopatruja, i nie ma innych strzykawek niż U-40 1ml.
Nie ma zapotrzebowania i już.
Jeszcze dzisiaj dowiem sie w poradni diabetologicznej, czy nie maja jakichs zapasów.
Obrazek

kordonia

Post » Wto sty 11, 2011 8:09 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Jeśli któraś z opiekunek cukrzyka jest już w necie, proszę o pilne PW :oops: Dziękuję!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Wto sty 11, 2011 8:28 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Zadzwoniłam do tego sklepu,zdziwili sie, ze mowie coś o inwentaryzacji, bo mieli ją w listopadzie.. :)
W każdym razie mozna zamówić strzykawki, ale tylko jako forma, więc bede napastowac dziś moja wetke, żeby mi zamówiła.
Obrazek

kordonia

Post » Wto sty 11, 2011 8:35 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Jadzia juz napisala, dziekuje!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Wto sty 11, 2011 8:57 Re: Wątek cukrzycowy - IV

jerzykowka :ok: :ok: :ok:

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Wto sty 11, 2011 9:16 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Ja ciagle w temacie strzykawek :lol:

Znalazłam sklep w Polsce, gdzie mozna zamówic strzykawki 0,3ml :)

http://sklepic.pl/Strzykawki_INSUMED_03 ... t-148.html
Obrazek

kordonia

Post » Wto sty 11, 2011 19:46 Re: Wątek cukrzycowy - IV

Tinka07 pisze:
kordonia pisze: poczekam na koniec inwentaryzacji w tym sklepie, i kupie te strzykawki 0,5ml.
Nie czekałabym do końca inwentaryzacji, bo to może potrwać tygodniami. Może któraś z naszych dziewczyn mogłaby Ci wysłać odpowiednie strzykawki?

Dziewczyno, daj znać na PW. Jeśli będzie taka potrzeba, mogę zamówić - a może po prostu będą, więc kupię - te insulinówki. Jeśli będą, mogę je wysłać już jutro.

PS. Nie zauważyłam tego postu powyżej. (ale moja propozycja aktualna, oczywiście). Tylko trochę zgłupiałam, bo zwykle insulinówki mają oznaczenie u-40 albo u-100. W tych nie zauważyłam tego typu oznaczeń, czy może przegapiłam. Bo chyba to nie jest bez znaczenia?
Są dwa rodzaje ludzi: ci, którzy lubią koty i ci pokrzywdzeni przez los

AgnieszkaMo

Od: Pt sty 01, 2010 22:53

[poprzednia][następna]