Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone-GUCIO[']

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt cze 28, 2013 18:08 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Aha, i bardzo chciałabym jechać do dr Neski, ale to zbyt duże ryzyko... :(

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Pt cze 28, 2013 18:16 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

bea3 pisze:Nie wiem skąd bierze się takie nastawienie lekarzy. Ja się bardzo dręczę, bo z jednej strony jesteście Wy - doświadczeni i lekarze, którzy i tak uważają, że kotek z PNN i tak odejdzie. Przykre to bardzo.

Niestety, ale w Opolu nie ma weta specjalisty od nerek. Moja wetka jest dość elastyczna jeśli chodzi o różne nowości i sugestie np. z forum, ale jest teraz na macierzyńskim :(
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt cze 28, 2013 18:22 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Wiem właśnie, a dalsze podróże w tym stanie są niewskazane. Bezskutecznie dzwonie tam dalej, z tymi info od Pixie.

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 18:30 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

bea3 pisze:Wiem właśnie, a dalsze podróże w tym stanie są niewskazane.(...)

A właściwie - dlaczego?
W zasadzie chyba macie niewiele do stracenia.

W każdym razie do czasu uzyskania kompletu wyników badań musisz kota karmić i nawadniać.
I to jest najważniejsze. Oraz obniżanie poziomu foforu.
W międzyczasie próbuj kontaktować się z doktor Neską.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt cze 28, 2013 18:46 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Dzwoniłam do Jej asystentki, powiedziała mi, że dziś lub jutro powinnam dostać odp. Zastanawiam się czy jechac, ma wolny termin 5 lipca.

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 18:51 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Gucio źle znosi podróże samochodem, boje się, że tej by po prostu nie przeżył :(

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 19:18 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Przejmij się proszę tym fosforem. Mnie też lekarz zapewniał, że Ipakitine wystarczy - efekt był taki, że Kicuś wychudł straszliwie a fosfor poszybował w kosmos. Za późno zaczęłam podawać Alusal i za późno załatwiłam Renagel. Kicuś zmarł na zawał serduszka jako efekt pnn.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Pt cze 28, 2013 19:39 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Ile razy dziennie podawać Alusal ?
Lespwet będę podawać naprzemiennie z lekiem od lekarza. Ten lek moczopędny ma być x 2/dobra. Jakieś porady ?
Mam nadzieję, że uda mi się jutro skontaktować z dr Neską i być może pojedziemy.

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 19:52 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Kochani, jeszcze jedno, jak podawać Lespewet ?

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 20:12 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

bea3, masz pw
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt cze 28, 2013 20:51 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Odp. od dr Neski

Witam,
Na pewno nie zalecam podawania płynów z lekami moczopędnymi jeżeli kotek prawidłowo oddaje mocz (kotka należy jedynie nawadniać płynami).
Hydrochlorotiazdy to również lek moczopędny więc raczej nie podawałabym go.
Ciężko stwierdzić czym są spowodowane zmiany w nerkach dlatego pomocne będzie badanie moczu.
Doustnie proszę włączyć alugastrin 2 ml 2 razy dziennie.
Więcej raczej nie uda mi się doradzić bez zbadania kotka.

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 21:28 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Słusznie radzi pani wet. Moczopędne niepotrzebnie wymuszają nadmierną prace nerek i je uszkadzają.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt cze 28, 2013 22:15 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

No jakbym siebie czytała i swoich wetów widziała sprzed kilku miesięcy :(

Mój wet od razu w pierwszym dniu jak miał wyniki crea,mocznik i morfologię(wrzesień 2012) powiedział nam że nasz kocio ma Pnn i góra 3-6miesięcy będzie żył :? Załamka była totalna. My zieloni w temacie nerek. Potem wpis na nerkowym i pomoc dziewczyn dała nam nadzieje. Weci też nie chcieli/nie wiedzieli co robić z takim kotem. Kazali nam podawać tylko karmę dla nerkowców gdzie kot odmawiał jedzenia. Więc dawaliśmy mu jedzenie jakie jadł od zawsze, ale dodawaliśmy Alusal na fosfor. Przepisywali nam leki których kotu nie dawaliśmy bo mu ewidentnie szkodziły Furosemid czy Rubenal a oni nas nie słuchali(wiadomo każdy kot inaczej zareaguje na podawane leki) i to tyle pomocy od nich :? Po przeliczeniu to kasy tyle wydanej niepotrzebnie :? Każdy wenflon to 15zł a miał ich dużo bo też nas nie słuchali że cienkie się zacinają szybko.A nie było na jakiego weta ich zmienić.

Kroplówki od razu w domu się nauczyliśmy podawać, żeby kota nie stresować jazdą do weta czego nie lubi.
Dziś nasz kot jest znów kotem jakim powinien być.

Dopiero teraz po rozmowie ze znajomą mamy super weta oddalonego od nas 40-50km w jedną stronę ale wart tej jazdy.

U mojej Tusi która miała w tym roku crea ponad 3 i mocznik ponad 200 wcześniejsi weci też powiedzieli że to nerki :? A nowy wet po badaniach jakie jej zrobił a zrobił wszystkie możliwe -wykluczył nerki.
Ten sam wet pomógł nam wyciągnąć kota z bardzo ciężkiego stanu który był już dwoma łapkami za TM :( Jego crea była ponad 9 i mocznik pond 400 morfologia też kiepska. Nadzieja była mała ale warto było zawalczyć. Dziś ten kot miewa się świetnie :) a ja ogromnie jestem wdzięczna dziewczyną z forum za pomoc i wetowi za uratowanie kocurkowi życia. Jak coś to drugi banerek w moim podpisie.

Także bea3 nie poddawaj się i walcz o kota, a jak trzeba to zmieniaj nawet na Dr.Neske czy jakiegoś z polecanych przez dziewczyny :)

Trzymam :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za Ciebie i kocurka

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Sob cze 29, 2013 5:25 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Witajcie, ja już n nogach, żeby podać Kici kroplówkę.
Odstawiam leki moczopędne, rozumiem, że Lespewt również ? Boo, doradź coś proszę.
Czy mogę ten Alugastrin połączyć z Enroxilem? Nie chcę żeby zaszkodziło. W moim woj. nie lekarza, który zająłby się takim Kotkiem. Niestety.
Poza tym te nerki... czy ktoś miał wcześniej do czynienia z takimi nerkami ?

Gucio nie je, tj. nie je sam. Karmię Go strzykawką, ale wiem, że to Go stresuje :(

bea3

Post » Sob cze 29, 2013 6:43 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

CatAngel a jak było z nerkami u Waszego Kotka ? Bo u mojego ewidentnym problemem są nerki i ten płyn wokół nich, niewiadomego pochodzenia.

bea3

[poprzednia][następna]