Moderator: Moderatorzy
ana pisze:Prześlij to wetowi. W takich sytuacjach "głuchy telefon" to najgorszy pomysł z możliwych. Na pewno sobie poradzi z takim tekstem.
I mnie jeszcze chodziło o schematy z kroplówkowaniem.
pixie65 pisze:Ewentualnie można zapytać czy ma w lecznicy propofol.
Madzik444 pisze:to jak rozpoznać ten zator, skoro go nie widać??
To jest perforacja dróg moczowych. Również postrenal ARF. Powoduje zapalenie otrzewnej.najszczesliwsza pisze:.. W kocie w jamie brzusznej jest jakiś płyn, ogólnie z tego co zrozumiałam jeszcze poprzedni wet mówił, że płyn zbiera się w kocie i krąży, zamiast w nerkach. Teraz kicia jest pod kroplówką, a Magda prosi o sugestie dalsze. .
Nie ma czasu na posiew. To nie jest UTI. Powinien dostać antybiotyk przeciw zapaleniu otrzewnej i pewnie tak się stanie.taizu pisze:...Kotka powinna koniecznie dostać antybiotyk, i to dobrze dobrany, ale nie wiem, ile czasu zabierają badania na posiew, raczej zbyt dużo jak na możliwości kotki
Jest sens nawet co godzinę, Poziom potasu może się zmieniac gigantycznie. (diureza postobstrukcyjna)najszczesliwsza pisze:Kot nadal jest pod kroplówką, sika pod siebie na podkłady, czekają na wyniki drugiego badania biochemicznego i morfo (nie wiem czy jest sens robić to badanie 2 raz dziś?) i jutro mają operować, potrzebuję na szybko info o znieczulaniu kota nerkowego - nie mogę tego znaleźćKot dostał antybiotyk.
Zdecydowanie najlepsza droga.pixie65 pisze:Przepraszam ale...Magda będzie znieczulać kota?
Wetowi można wydrukować i pokazać.
Powinien dać radę samodzielnie przeczytać.
....
gerardbutler pisze:nie wiem czy doktor kujawski to najlepszy wet z krk?
w arce,krak wet bylo by nie lepiej? albo w focus wet? lub na senatorskiej?
Ketaminę można bez problemu stosować jedynie u kotów zdrowych, ale w żadnym wypadku u kotów w takim stanie. Ketamina wydzielana jest u kota prawie w całości i w postaci niezmetabolizowanej przez nerki. Moi koci nefrolodzy ketaminy kotom nerkowym nigdy by nie podali.Anesthesia Protocols (see Figure 11-12)
1. Do not immediately anesthetize severely affected cats; they should be stabilized with IV fluids and decompressive cystocentesis first (as described earlier).
2. The goal is to administer sufficient anesthesia to provide immobilization and urethral relaxation, because less urethral trauma occurs under these conditions.
3. Ketamine and diazepam or ketamine and acepromazine generally are very safe protocols.
-a. These combinations have been used for many years by primary care veterinarians.
-b. The dosage of ketamine for IV use in combination with other drugs is 2 to 4 mg/kg.
-c. The dosage of acepromazine for IV use in combination with other drugs is 0.02 to 0.05 mg/kg.
-d. A fixed dose combination protocol works well: Combine 0.1 mL of a 100 mg/mL solution of ketamine (10 mg) with 0.01 mL of a 10 mg/mL solution of acepromazine (0.1 mg) in a 1.0 mL syringe for IV injection.
-e. An additional dose of 10 mg ketamine (0.1 mL of a 100 mg/mL solution) can be given if more time is needed or if the cat is very large.
-f. Ketamine (100 mg/mL) plus diazepam (5 mg/mL) may be better in cats that are very sick because diazepam is less likely to cause hypotension than is acepromazine.
-- (1) Give 2 to 4 mg/kg ketamine and 0.1 to 0.2 mg/kg diazepam in the same syringe IV.
-- (2) A fixed dose combination protocol using equal volumes can be used: 0.25 mL of a 100 mg/mL ketamine solution (25 mg) and 0.25 mL of a 5 mg/mL diazepam solution (1.25 mg). Give 0.25 mL of the combined solution, and give the other 0.25 mL only if needed.
-g. Some cats are not relaxed enough with these ketamine combination protocols, and adding inhalational anesthesia may be necessary.
4. Propofol can be useful, but severe hypotension can occur.
-a. It is best to intubate the cat even if it appears to be ventilating adequately.
-b. This protocol is only recommended for personnel highly skilled in the relief of UO over a short period of time.
5. Inhalation of isoflurane via endotracheal tube can be used after premedication and induction with acepromazine and ketamine or diazepam and ketamine. This protocol provides the most complete relaxation and affords time that may be needed by less experienced personnel.
viewtopic.php?f=36&t=131572&start=855Dobra byłaby narkoza inhalacyjna izofluranem. Łagodna jest też narkoza dożylna, do której używa się propofolu. Ze środków analgetycznych (przeciwbólowych) moi weci używają fentanylu, buprenorfiny (temgesic) lub butorfanolu.
(...)
EDIT: Zapomniałam jeszcze o premedykacji. Nie każdy kot bez problemu pozwala sobie na założenie wenflonu. W takich przypadkach (również w celu wyeliminowania stresu) do premedykacji u kotów starszych i /lub chorych moi weci stosują midazolam lub midazolam + opiaty (buprenorfinę lub butorfanol). Przy tej ostatniej opcji można w ogóle zrezygnować z ketaminy, której u chorych zwierząt nie powinno się w zasadzie stosować. Taka narkoza jest jednak dosyć droga.
Tinka07 pisze:....Ketaminę można bez problemu stosować jedynie u kotów zdrowych, ale w żadnym wypadku u kotów w takim stanie. Ketamina wydzielana jest u kota prawie w całości i w postaci niezmetabolizowanej przez nerki. Moi koci nefrolodzy ketaminy kotom nerkowym nigdy by nie podali.....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Kwiatek65, Radek22 i 8 gości