Moderator: Moderatorzy
MonikaMroz pisze:Myślę że metodą prób i błędów w końcu znajdziemy z Suri odpowiednia karmę dla niej. Tylko nie wiem czy mam czas na te próby i błędy.
ana pisze:Pcimol, strzelasz fochy![]()
Po prostu nie uwierzę, no nie-u-wie-rzę, że inteligentny facet nie jest w stanie napisać 2 zdań podsumowujących tekst, który przeczytał i wstawił w formie cytatu. Jeżeli brałeś się za jego czytanie, to znaczy, że miałeś jakiś problem, który ów tekst miał rozwiązać. Napisz po polsku jedno zdanie opisujące ten problem. A potem dodaj drugie (i ew. trzecie) wyjaśniające, jaką odpowiedź uzyskałeś.
Koniec.
You can do it. Yes, you can
PcimOlki pisze:Tekst mój poprzedni dotyczy konieczności podawania aspiryny kotom z kłębuszkowym zapaleniem nerek, a w szczególności tym z równoległą trombocytozą. Nie dalej jak kilka dni temu, dostałem zjebkę od ciebie za umieszczanie takich informacji. Dlatego komentarz do tekstu jest mocno ograniczony i opatrzony nagłówkiem "dla dociekliwych".
PcimOlki pisze:Może więc zdecyduj się, czy gruszki, czy pietruszki, bo moim zdaniem, wynikającym z przeczytanego materiału, potrzeba podawania aspiryny istnieje i ma znacznie większą wagę od zagadnienia diety niskobiałkowej i rozważań na temat karmy Urinary. Na co nikt z łaskawych interlokutorów i ich wspaniałych wetów jak dotąd uwagi nie zwrócił. Dlaczego?
Badania wskazują, że płytki krwi (trombocyty) i tromboxana grają istotną rolę w patogenezie kłębuszkowego zapalenia nerek, w szczególności MPGN. Inhibitory syntezy tromboxany zmniejszaja białkomocz, uszkodzenia komurek kłębuszków, infiltrację neutrofili i odkładanie zwłóknień w badaniach psów. (Longhofer et al. 1991; Grauer et al. 1992a). W przypadku niedostępności inhibitorów syntezy tromboxany, aspiryna jest cennym środkiem zastępczym. (Grauer et al. 1992b). Właściwa dawka jest istotna gdy niespecyficzne inhibitory cyklooksygenazy, takie jak aspiryna, są stosowane w celu przeciwdziałania zapaleniu kłębuszków nerkowych i agregacji płytek krwi. Bardzo niskie dawki aspiryny (0,5 mg / kg doustnie raz na dobę) mogą selektywnie hamować tworzenie płytek cyklooksygenazy nie wstrzymując efektu formowania prostacykliny. (np. rozszerzenie naczyń krwionośnych, hamowanie agregacji płytek). Niskie dawki aspiryny są łatwo podawane w warunkach ambulatoryjnych i nie wymaga to intensywnego monitorowania,
pixie65 pisze:Raczej niekoniecznie. Po takim czasie...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości