Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lip 24, 2011 20:39 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Moniki, można próbować mieszać z karmą, którą kotka akceptuje. Można próbować renali i nnych firm, Hills często smakuje kotom, można próbować dosmaczać karmami dla seniorów, których skład jest nieco zbliżony do renali.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie lip 24, 2011 20:42 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Myślę że metodą prób i błędów w końcu znajdziemy z Suri odpowiednia karmę dla niej. Tylko nie wiem czy mam czas na te próby i błędy. Nie wyobrażam sobie życia bez Suri. Ona chyba bez nas tez nie bo jest silna i walczy :!:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Nie lip 24, 2011 20:55 Re: Wątek dla nerkowców - VII

A i czy na prawdę muszę badać krew co 2 dni. To dla mojej kotki jest stresujące bo ona nie lubi wychodzić z domu a co dopiero chodzić do weta.

MonikaMroz

Post » Nie lip 24, 2011 20:56 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Oj, oj ale się tutaj działo :roll: Co do pierwszych postów wątku nie mam uwag- mogłyby tylko pozgłaszać się osoby spoza Łodzi z polecanymi lekarzami- bo ciągle tylko my się chwalimy swoimi wetami :oops:

Też jestem angloanalfabetą- nie przetłumaczę tekstów anglojęzycznych nawet ze słownikiem w ręku. Żałuję, że dostęp do najnowszych badań czy przemyśleń jest dla Yennefer niedostępny ale nie mam nikogo, kto mi pomoże z tłumaczeniem.... Na innym forum, na którym siedzę (tanecznym) tłumaczą niekoniecznie osoby, które znalazły coś ciekawego- tylko takie, które po prostu mają czas, ochotę i wiedzę. A ewentualne błędy lub niezręczności są korygowane jeżeli ktoś je zauważy. Nigdy nikt nie miał pretensji o "jakość" tłumaczenia- raczej wszyscy są wdzięczni, że ktoś to zrobił :wink: Więc jeżeli już ktoś tłumaczy dla siebie to może by się podzielił z analfabetką :oops: Na pewno nie będę zgłaszać uwag krytycznych <słowo harcerza>

MonikaMroz pisze:Myślę że metodą prób i błędów w końcu znajdziemy z Suri odpowiednia karmę dla niej. Tylko nie wiem czy mam czas na te próby i błędy.

Byłam w analogicznej sytuacji- moja Yennefer też była na urinary- po zdiagnozowaniu pnn pierwsze zalecenie to było odstawienie RC Urinary. Urinary zakwasza organizm czego należy unikać przy pnn (przy niewydolności nerek walczymy z zakwaszaniem się organizmu a nie odwrotnie). Yenna również nie chciała jeść renali- z suchych je głównie bytową karmę RC Exigent i po prostu uważamy na fosfor. Zmierzam do tego, że urinary byłoby ostatnią karmą której bym próbowała- weź próbki od weta różnych karm- senior, renal różnych firm- może coś Suri zasmakuje a jak nie to spróbuj bytowych- byle nie urinary :roll:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie lip 24, 2011 23:55 Re: Wątek dla nerkowców - VII

ana pisze:Pcimol, strzelasz fochy :wink:
Po prostu nie uwierzę, no nie-u-wie-rzę, że inteligentny facet nie jest w stanie napisać 2 zdań podsumowujących tekst, który przeczytał i wstawił w formie cytatu. Jeżeli brałeś się za jego czytanie, to znaczy, że miałeś jakiś problem, który ów tekst miał rozwiązać. Napisz po polsku jedno zdanie opisujące ten problem. A potem dodaj drugie (i ew. trzecie) wyjaśniające, jaką odpowiedź uzyskałeś.
Koniec.
You can do it. Yes, you can :twisted:

Tekst mój poprzedni dotyczy konieczności podawania aspiryny kotom z kłębuszkowym zapaleniem nerek, a w szczególności tym z równoległą trombocytozą. Nie dalej jak kilka dni temu, dostałem zjebkę od ciebie za umieszczanie takich informacji. Dlatego komentarz do tekstu jest mocno ograniczony i opatrzony nagłówkiem "dla dociekliwych". Może więc zdecyduj się, czy gruszki, czy pietruszki, bo moim zdaniem, wynikającym z przeczytanego materiału, potrzeba podawania aspiryny istnieje i ma znacznie większą wagę od zagadnienia diety niskobiałkowej i rozważań na temat karmy Urinary. Na co nikt z łaskawych interlokutorów i ich wspaniałych wetów jak dotąd uwagi nie zwrócił. Dlaczego?

MonikaMroz, możesz wyjaśnić dlaczego kot ma ONN? Skąd wiadomo, że jest to ONN? Nie bardzo rozumiem rozważań na temat karmy przy ONN - jakie to ma znaczenie? Kot przeżyje lub nie. Jeśłi przeżyje, żadna specjalna karma nie będzie wymagana. ONN jest odwracalne i kot może być absolutnie zdrowy. Jeśli przeżyje.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon lip 25, 2011 7:53 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Hmm, rozumiem w czym problem. :)
Widzę, że mam inne wyobrażenie na temat podsumowania tekstu w języku obcym. Widzisz, moim zdaniem zwięzłe ale rzetelne informacje (odniosę się do przykładu probiotyków, bo w tamtej dyskusji uczestniczyłam, więc mam wgląd w szczegóły) lepiej trafią do czytelników, jeśli nie będą podane tak:
"A jednak kotom podaje się probiotyki" + tekst w języku obcym,
ale np. tak:
"Zastanawiałam się, czy można probiotyk podawać bez kapsułek. Wg tego artykułu składniki probiotyku zachowują aktywność w przewodzie pokarmowym ludzi niezależnie od tego, czy je przyjęto w postaci kapsułki czy bez niej. Na tej podstawie sądzę, że mogę podawać probiotyk wysypany z kapsułki." + tekst w języku obcym.
fckptn
Obrazek

ana

Post » Pon lip 25, 2011 7:54 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Tekst mój poprzedni dotyczy konieczności podawania aspiryny kotom z kłębuszkowym zapaleniem nerek, a w szczególności tym z równoległą trombocytozą. Nie dalej jak kilka dni temu, dostałem zjebkę od ciebie za umieszczanie takich informacji. Dlatego komentarz do tekstu jest mocno ograniczony i opatrzony nagłówkiem "dla dociekliwych".

I pewnie nikt by się nie przyczepił gdybyś takie zastrzeżenie umieścił w tamtym poście.
PcimOlki pisze:Może więc zdecyduj się, czy gruszki, czy pietruszki, bo moim zdaniem, wynikającym z przeczytanego materiału, potrzeba podawania aspiryny istnieje i ma znacznie większą wagę od zagadnienia diety niskobiałkowej i rozważań na temat karmy Urinary. Na co nikt z łaskawych interlokutorów i ich wspaniałych wetów jak dotąd uwagi nie zwrócił. Dlaczego?

W przypadku trombocytozy.
Nie czytałam całego artykułu i nie wiem czy autorzy sugerują podawanie aspiryny "profilaktycznie" (kiedy trombocytoza nie występuje) i jakie są tego (ewentualnie) długoterminowe konsekwencje.

PcimOlki chodzi o to, że ludzie czasem korzystają z wyszukiwarki wrzucając do niej np. hasło "aspiryna". I zanim (o ile w ogóle) doczytają o co chodzi dokładnie - odbierają komunikat, o którym napisała Ci ana.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon lip 25, 2011 8:15 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Fragment z NAUOSA
Badania wskazują, że płytki krwi (trombocyty) i tromboxana grają istotną rolę w patogenezie kłębuszkowego zapalenia nerek, w szczególności MPGN. Inhibitory syntezy tromboxany zmniejszaja białkomocz, uszkodzenia komurek kłębuszków, infiltrację neutrofili i odkładanie zwłóknień w badaniach psów. (Longhofer et al. 1991; Grauer et al. 1992a). W przypadku niedostępności inhibitorów syntezy tromboxany, aspiryna jest cennym środkiem zastępczym. (Grauer et al. 1992b). Właściwa dawka jest istotna gdy niespecyficzne inhibitory cyklooksygenazy, takie jak aspiryna, są stosowane w celu przeciwdziałania zapaleniu kłębuszków nerkowych i agregacji płytek krwi. Bardzo niskie dawki aspiryny (0,5 mg / kg doustnie raz na dobę) mogą selektywnie hamować tworzenie płytek cyklooksygenazy nie wstrzymując efektu formowania prostacykliny. (np. rozszerzenie naczyń krwionośnych, hamowanie agregacji płytek). Niskie dawki aspiryny są łatwo podawane w warunkach ambulatoryjnych i nie wymaga to intensywnego monitorowania,

- W tabeli o leczeniu GN podawanie spiryny jest zaznaczone jako "najważniejsze" obok ACEI.
- nie jest zaznaczone jako najważniejsze podawanie PUFA, ale zalecenie istnieje.
- Wszystkie dostępne mi źródła zalecają podawanie aspiryny, dwa w dawkach 0.5mg/kg/24h, jedno 1-2mg/kg/24h.

Z powyższego wnioskuję, że podawanie aspiryny ma bardzo istotne znaczenie dla kotów ze znacznym białkomoczem, bo właśnie białkomocz świadczy o uszkodzeniach kłębuszków nerkowych. Dlatego uważam, że powinniście o tym wiedzieć.

NIE WOLNO podawać kotom aspiryny w innym celu i dawkach przekraczających 1mg/kg/24h

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon lip 25, 2011 8:29 Re: Wątek dla nerkowców - VII

yesss :mrgreen:
fckptn
Obrazek

ana

Post » Pon lip 25, 2011 8:42 Re: Wątek dla nerkowców - VII

:ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon lip 25, 2011 9:00 Re: Wątek dla nerkowców - VII

pixie65 pisze:Raczej niekoniecznie. Po takim czasie...

Masz rację! Dziś dzwoniłam do naszej wetki prowadzącej i niestety powiedziała, że nie ma sensu. Musimy spróbować zebrać ten mocz jeszcze raz i najlepiej po nocy.
Na szczęście spadła Gizmusiowi temperatura :) Wczoraj wieczorem miał 37oC. I zjadł już skrzydełko kurczaczka :ok:
Obrazek

gochadrozdek

Od: Czw maja 12, 2011 22:26

Post » Pon lip 25, 2011 9:10 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Zaznaczę sobie do czytania.

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Pon lip 25, 2011 9:18 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Suri tez kiedyś jadła RC Exigent. Ale teraz kompletnie nic nie chce zjeść prócz Urinary. A u naszych weterynarzy nie ma nic prócz Royala. Masakra. Będę zamawiać Trovet. Może się sprawdzi. A czy jest to możliwe że to przez karmę Urinary (przez zbyt długie stosowanie) "popsuły" jej się nerki :?:

MonikaMroz

Post » Pon lip 25, 2011 9:33 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Moniko, kwestia doboru karmy jest w tej chwili...jakby to powiedzieć - średnio istotna. Poza tym, że akurat Urinary NIE nadaje się dla kotów u których występują jakieś problemy z nerkami.
Bardziej istotne wydaje się dokładne zdiagnozowanie problemu Twojego kota, znalezienie przyczyny, a nie tylko leczenie objawów.
W tym celu należałoby moim zdaniem przeprowadzić dokładniejsze badania.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon lip 25, 2011 9:38 Re: Wątek dla nerkowców - VII

o jakie badania mogę jeszcze poprosic weterynarza?? bo co dwa dni robi jej tylko krew i każe ja płukać. i czasem daje coś osłonowego na żołądek. to wszystko. Mocz jest ok. A ma ktoś może doświadczenie z karmą Kattovit?? bo znalazłam że tez jest dla nerkowców

MonikaMroz

[poprzednia][następna]