Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon kwi 18, 2011 17:00 Re: Wątek dla nerkowców - VI

manga1 pisze: kroplówki podskórne które podaję jej 2-3 razy dziennie....[...]
.dzisiaj wygląda jak cień nie ma siły już na nic słania sie z nóg ...ciężko oddycha..

Ile dajesz tych kroplówek- ile ml w sumie? Bo takie ciężkie oddychanie może być oznaką "przelania"- być może zbiera się płyn w opłucnej- kot gorzej oddycha, serce gorzej pracuje. Nic nie piszesz o lekach moczopędnych- czy dostaje jakieś ziołowe leki moczopędne- np phytopale lespewet?

Moja Yenna w sierpniu miała kreatyninę 11,36 i mocznik 277 (nie jest tutaj rekordzistką)- to nie jest wyrok- czuje się dobrze, wyniki się ustabilizowały. Warto powalczyć tylko musisz trafić na mądrego weterynarza. Takiego który nie podaje ipakitine bez oznaczenia poziomu fosforu bo może to zupełnie niepotrzebne. Takiego który nie podaje rubenalu w kryzysie. Który wie, że przy takim moczniku warto podać coś zobojętniającego kwasy żołądkowe np solvertyl, famidynę. Który wie, że jeżeli kot nie je można mu podać coś na poprawę apetytu np peritol, mitrazepinę. Bez leków moczopędnych nie podałabym więcej płynów niż 150ml- potem jednak bym sprawdziła (echo albo chociaż osłuchowo) czy nie zbiera się płyn... Z trzustką nie miałam do czynienia- nie wiem na co zwracać uwagę...

Skąd jesteś Manga? Może ktoś Ci poleci sprawdzonego weta... Warto walczyć- moja Yenna jest z nami- zdiagnozowana od 26 lipca ub.r. I jeszcze chyba będzie :wink:

Trzymam kciuki!
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon kwi 18, 2011 18:39 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik pisze:Daj fotki - jesli bedzie gruba to pokaze moim "postawnym" futerkom - na pewno sie uciesza :)

Chyba coś źle mierzę... Oczywiście wyszło, że Yenna jest over weight (47/12). Zmierzyłam jeszcze 3 inne koty- tylko Suffka zmieściła się (ledwo) w normie.
Groooby trójkot (Yenna w środku)
Obrazek

Yennefer wczoraj na wsi czyli Budda liżący brzuch:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

No i te demaskujące...
Obrazek Obrazek Obrazek

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Pon kwi 18, 2011 20:39 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Słonko to jest kot z PNN czy przepukliną dobrobytu? :ryk:

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Pon kwi 18, 2011 20:43 Re: Wątek dla nerkowców - VI

mokkunia pisze:Słonko to jest kot z PNN czy przepukliną dobrobytu? :ryk:

Na pewno jest to kot spasiony dostarczanym wypasem. :lol:
Biedny kotek, chory kotek.....

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon kwi 18, 2011 21:02 Re: Wątek dla nerkowców - VI

No, no... :ok:
Wypas i wywczas :D
Pyszczek szczęśliwy.
Po paru latach jakie od dnia stworzenia przeszły, dziś już jasno widać, że Panu Bogu poza kotami nic się do końca nie udało. Koty są stworzeniami skończonymi, reszta świata łącznie z psami jest wadliwa. Taki jest obiektywny stan rzeczy i daremnie jest i nie należy się nań uskarżać
J. Pilch

malwina

Od: Sob lut 18, 2006 19:40

Post » Pon kwi 18, 2011 21:32 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
mokkunia pisze:Słonko to jest kot z PNN czy przepukliną dobrobytu? :ryk:

Na pewno jest to kot spasiony dostarczanym wypasem. :lol:
Biedny kotek, chory kotek.....

:ryk: :ryk:
Ona zawsze miała puszyste futro- to może utrudniać osąd :ryk: Rozumiem, że już mam jej nie namawiać do jedzenia... Bo tak to tylko Malwina zauważyła
malwina pisze:Pyszczek szczęśliwy.

Slonko_Łódź

Post » Pon kwi 18, 2011 22:11 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Ciężkie oddychanie może sugerować niewydolność krążenia. Wtedy podawanie płynów może bardzo zaszkodzić.
Mój Duduś przez długi czas miał PNN. Niestety w XII 2010 r. dołączyła się niewydolność serca.
Lekarz wtedy dał do wyboru, albo nadal nawadniamy i Duduś zejdzie na serce, albo przestajemy nawadniać i jest wtedy nikła nadzieja na poprawę stanu kotka.
Ja zdecydowałam o zaprzestaniu podawania płynów i mimo, że na początku poprawiło się, później stan Dudusia w krótkim czasie pogorszył się.
Potrzebna jest dobra diagnoza.
Proponuję wykonanie echa serca.
Dobry kardiolog podpowie dalsze leczenie.
Czekanie jest zabójcze.
Przykro mi, że to piszę. Ale może Twoja kotka dobrze prowadzona ma jeszcze szansę.
Choć czasu jest mało.
Każdy dzień się liczy.

Zrób proszę ECHO SERCA. Najwyżej nic nie wyjdzie. Będziemy się tylko cieszyć.
Pozdrawiam.

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Pon kwi 18, 2011 22:52 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Ewa JANCZUK pisze:Lekarz wtedy dał do wyboru, albo nadal nawadniamy i Duduś zejdzie na serce, albo przestajemy nawadniać i jest wtedy nikła nadzieja na poprawę stanu kotka.

Jest jeszcze trzecia droga- zmniejszenie nawadniania i zwiększenie moczopędnych plus leki nasercowe (angiotensyna konwertazy)- tak zrobił mój wet- płyn z opłucnej zniknął, kolejne echo w normie, parametry nerkowe utrzymane. Od tego czasu zamiast jednego wlewu dziennie robiliśmy dwa mniejsze, phytopale zamiast raz dziennie podajemy dwa razy. I kontrolujemy...

Manga odpisała mi na pw- kicia dostaje 100ml w trzech wlewach dziennie. Mam nadzieję, że znajdzie chwilę i tutaj też napisze. W sumie to oprócz echa dobrze było by też zmierzyć ciśnienie jakby się udało....

Slonko_Łódź

Post » Wto kwi 19, 2011 0:58 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Tak, należy kontrolować ciśnienie tętnicze.
Podawanie diuretyków to też standard, choć do decyzji lekarza.
U Dudusia, kiedy pogorszyły się parametry nerkowe po odstawieniu kroplówek, podawałam po 80-100ml płynów 2x dziennie.
Niestety u Dudaska zapętliło się.
Mam nadzieję, ze Twoja kotka jest jeszcze w takim stanie, że sprawa jest w miarę odwracalna.
Oby!!!!!!
Serdecznie tego życzę.

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Wto kwi 19, 2011 7:01 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Ewa JANCZUK pisze:Mam nadzieję, ze Twoja kotka jest jeszcze w takim stanie, że sprawa jest w miarę odwracalna

Od pół roku jest spokój ale zachowujemy czujność :ok:

Slonko_Łódź

Post » Wto kwi 19, 2011 7:16 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Slonko_Łódź pisze:...W sumie to oprócz echa dobrze było by też zmierzyć ciśnienie jakby się udało....

Zastnawiam się nad uruchomieniem usług domowych pomiarów w każdym mieście wojewódzkim.

PcimOlki

Post » Wto kwi 19, 2011 7:39 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Slonko_Łódź pisze:(...)

Jest jeszcze trzecia droga- zmniejszenie nawadniania i zwiększenie moczopędnych plus leki nasercowe (angiotensyna konwertazy)- tak zrobił mój wet- płyn z opłucnej zniknął, kolejne echo w normie, parametry nerkowe utrzymane. Od tego czasu zamiast jednego wlewu dziennie robiliśmy dwa mniejsze, phytopale zamiast raz dziennie podajemy dwa razy. I kontrolujemy...(...)

Nie ma takiego leku.
Są inhibitory konwertazy angiotensyny.
I nie są to leki nasercowe tylko przeciw nadciśnieniu a niejako przy okazji działają nefroprotekcyjne.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto kwi 19, 2011 12:37 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Witam. Dzisiaj kicia czuje się lepiej, nawet wyszła na spacerek...widać ze jest jeszcze słaba ale myślę że z dnia na dzień będzie lepiej...zaliczyłyśmy również wizytę u weta bo nie podobał mi się jej oddech... i jakieś szmery słychać... dostała antybiotyk w zastrzyku i na następne dni w tabletkach do następnej wizyty...wspomniałam o środkach moczopędnych i doktorek twierdzi że nerki w tym stanie mogą tego nie przerobić a nie chcę robić nic na własną rękę bo boję się jej zaszkodzić...wiem że co lekarz to inna szkoła ale .........??....już sama nie wiem...

manga1

Od: Pon kwi 18, 2011 10:42

Post » Wto kwi 19, 2011 16:17 Re: Wątek dla nerkowców - VI

manga1 pisze:Witam. Dzisiaj kicia czuje się lepiej, nawet wyszła na spacerek...widać ze jest jeszcze słaba ale myślę że z dnia na dzień będzie lepiej...zaliczyłyśmy również wizytę u weta bo nie podobał mi się jej oddech... i jakieś szmery słychać... dostała antybiotyk w zastrzyku i na następne dni w tabletkach do następnej wizyty...wspomniałam o środkach moczopędnych i doktorek twierdzi że nerki w tym stanie mogą tego nie przerobić a nie chcę robić nic na własną rękę bo boję się jej zaszkodzić...wiem że co lekarz to inna szkoła ale .........??....już sama nie wiem...

Przepraszam, a jak kicia jest obsługiwana, że: "..z dnia na dzień będzie lepiej."?
Nie będzie. Z twojego opisu wynika, że będzie gorzej i to bardzo szybko.
Nie będę jednak swej tezy uzasadniał, bo widzę, że większego sensu nie ma.

PcimOlki

Post » Śro kwi 20, 2011 11:37 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Olek stabilny:

UREA: 78.7 mg/dl
CREA: 3.87 mg/dl
P: 4.43 mg/dl
Na: 153.5 mmol/l :piwa:

PcimOlki

[poprzednia][następna]