Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw wrz 02, 2010 19:58 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Casico, mam pytanie. Pisałaś, że płynu PWE nie należy (nie wolno) podawać podskórnie. Czy mogłabyś na ten temat podać więcej informacji? Zastanawiam się właśnie dlaczego?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw wrz 02, 2010 20:32 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Slonko_Łódź pisze:Tylko właśnie o to chodzi, czy ipakitine nie "wyłapywało" fosforu nie tylko z karmy ale też z rubenalu.... Innymi słowy- czy gdybyś nie podawała ipakitine rubenal też nie podnosiłby fosforu.

Po ipakitine Yenka wymiotuje i go nie podaję dlatego analizuję czy dobrze zrobiłam, że zamówiłam rubenal

No tak, nie brałam pod uwagę niepodawania ipakitine...

trisssm

Od: Pt lip 16, 2010 21:11

Post » Czw wrz 02, 2010 20:34 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:Casico, mam pytanie. Pisałaś, że płynu PWE nie należy (nie wolno) podawać podskórnie. Czy mogłabyś na ten temat podać więcej informacji? Zastanawiam się właśnie dlaczego?

Nie powinno się podawać podskórnie ponieważ mogą wystąpić niepożądane reakcje, te zależą od zwierzęcia, a przewidzieć nie zawsze można (u Zawieszki np problemy z reakcją na szczepionkę juz z góry wykluczaja podjęcie takiego ryzyka). Może wystąpić "szczypanie", bolesność, obrzęki, a nawet martwica. Takie komplikacje może spowodować podany podskórnie potas - składnik PWE.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw wrz 02, 2010 20:52 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:
Tinka07 pisze:Casico, mam pytanie. Pisałaś, że płynu PWE nie należy (nie wolno) podawać podskórnie. Czy mogłabyś na ten temat podać więcej informacji? Zastanawiam się właśnie dlaczego?

Nie powinno się podawać podskórnie ponieważ mogą wystąpić niepożądane reakcje, te zależą od zwierzęcia, a przewidzieć nie zawsze można (u Zawieszki np problemy z reakcją na szczepionkę juz z góry wykluczaja podjęcie takiego ryzyka). Może wystąpić "szczypanie", bolesność, obrzęki, a nawet martwica. Takie komplikacje może spowodować podany podskórnie potas - składnik PWE.
Potas jest także w płynie Ringera, a podaje się go podskórnie. NaCl podawany podskórnie szczypie jak cholera. Bolesność może wystąpić przy podawaniu każdej kroplówki, jeśli wbija się nieumiejętnie igłę. Intryguje mnie jeszcze jedynie martwica. Czy mogłabyś na ten temat dowiedzieć się więcej? Wykluczam tu Zawieszkę z jej problemami poszczepiennymi. Chodzi mi o zwykłego kota nerkowego, który wcześniej nie miał takich przygód.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw wrz 02, 2010 21:04 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:
casica pisze:

Potas jest także w płynie Ringera, a podaje się go podskórnie. NaCl podawany podskórnie szczypie jak cholera. Bolesność może wystąpić przy podawaniu każdej kroplówki, jeśli wbija się nieumiejętnie igłę. Intryguje mnie jeszcze jedynie martwica. Czy mogłabyś na ten temat dowiedzieć się więcej? Wykluczam tu Zawieszkę z jej problemami poszczepiennymi. Chodzi mi o zwykłego kota nerkowego, który wcześniej nie miał takich przygód.

Nie, powiedziałam tyle, ile sama wiem/pamiętam. Wprowadzając u Puti na stałe kroplówki podskórne, wet zdecydował o podawniu na przemian NaCl oraz płynu ringera. PWE nie, ze względu na możliwe niepożądane działania uboczne - w skrajnym przypadku to właśnie martwica.
NaCl chyba kota nie szczypie, u Puti nie ma żadnych negatywnych reakcji w trakcie wlewów, na bolesne czy też "szczypiace" płyny ona reaguje.
Jutro będę sie kontaktowała z lekarzem, postaram się dopytać o szczegóły dotyczące przeciwwskazań w związku z podskórnym stosowaniem PWE.

casica

Post » Czw wrz 02, 2010 21:27 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Dzisiaj byliśmy u vetki. Miały być badania ale nie miała czasu, więc będą za dwa tygodnie. Może to i lepiej bo Kicuś dopiero co lepiej się poczuł i znowu mógłby wpaść w depresję, a tak mam szansę, że bardziej go ustabilizuję.
Dostał zastrzyk z antybiotyku, B12 i steryd. Wzięłam też od veta kroplówki na następne 2 tygodnie. Do tej pory dostawał NaCl, a teraz dała inny. Podaję skład (ilości na 1l): sodium 131, potassium 5, calcium 2, bicarbonate (as lactate) 29 and chloride 111. Nie znam się na tym ale to chyba nie jest typowy wieloelektrolitowy. Wieloelektrolitowy dostawał u drugiego veta podskórnie ale butla inaczej wyglądała. Na tej w nagłówku jest napisane Compound Sodium lactate. Czy to może być, czy jednak upominać się o NaCl?
Dodatkowo udało mi się wyrwać od niej witaminy o nazwie Stress-Vitam, skład: Vitamins A, D3, E, B1, B5, B6, PP, glycine, lysine and cholide deficiencies. Mam Kicusiowi to podawać po 2 ml codziennie od przyszłego tygodnia.

Pozdrawiam
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Czw wrz 02, 2010 21:38 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:Myszko, Denosyl powinnaś podawać na czczo (godzinę przed posiłkiem). http://www.denosyl.net/

Tu więcej na temat Denosylu:
http://www.drugs.com/vet/denosyl.html
http://www.nutramaxlabs.com/vet/products/Denosyl.aspx
http://animalpetdoctor.homestead.com/Liver.html

Tinka

Dzięki Tinka za linki, poczytałam ale niestety z moim kotem ten numer na razie nie przechodzi. Nie mam szans dawać mu Denosylu na czczo. Jak były problemy z jedzeniem to owszem mogłam to kontrolować, ale w tej chwili jak się odblokował to je cały czas. Wciąż jest głodny i wisi nad miską oraz awanturuje się o jedzenie. W nocy przychodzi do nas do łóżka i ściąga nas z wyra żebyśmy dali mu jeść. Takie akcje są co ok. 2 godziny, więc nie bardzo mam szansę dać mu Denosyl na czczo. A wręcz przeciwnie cieszę się, że je, bo w jego przypadku to duża odmiana - całe swoje życie był niejadkiem. Jak w ciągu dnia zjadł 1 saszetkę to byliśmy szczęśliwi a teraz zjada ponad 200 g na dobę.
W informacji na temat Denosylu jest napisane, że to na czczo to chodzi o jak najlepsze przyswojenie leku, ale nie znalazłam lub niedoczytałam, że lek wcale nie działa podany na pełny żołądek. Co o tym myślisz?

Dzięki i pozdrawiam
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Czw wrz 02, 2010 21:46 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Myszko, nie mam teraz tak wiele czasu, żeby porównać skład elekrolitów tego preparatu z płynem Ringera z mleczanami, dostępnego u nas. Jedno wiem na 1000 proc. Przy chorej wątrobie kroplówek z mleczanami nie wolno podawać. Nie wolno jej też podawać przy cukrzycy i wszelkich rodzajach nowotworów. Twój płyn zawiera bicarbonaty: "(2, bicarbonate (as lactate)".

Edit: Jak nie możesz denosylu dawać na czczo, to podawaj, jak możesz. Lepszy rydz, niż nic :wink:
A na co był ten steryd???

Tinka07

Post » Czw wrz 02, 2010 21:56 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:Myszko, nie mam teraz tak wiele czasu, żeby porównać skład elekrolitów tego preparatu z płynem Ringera z mleczanami, dostępnego u nas. Jedno wiem na 1000 proc. Przy chorej wątrobie kroplówek z mleczanami nie wolno podawać. Nie wolno jej też podawać przy cukrzycy i wszelkich rodzajach nowotworów. Twój płyn zawiera bicarbonaty: "(2, bicarbonate (as lactate)".

Edit: Jak nie możesz denosylu dawać na czczo, to podawaj, jak możesz. Lepszy rydz, niż nic :wink:
A na co był ten steryd???

Dzięki Tinka. W takim wypadku nie podam Kicusiowi dzisiaj kroplówki a jutro wymienię u niej to cudo na NaCl. Jak ma mu zaszkodzić to chyba lepiej żeby wcale nie dostał kroplówki. Jego wyniki wątrobowe są złe, więc wolę dmuchać na zimne.

Steryd był podobno na wzmocnienie ogólne i serca. Mówiłam vetce, że sterydy są niebezpieczne dla kotów z PNN, ale mi odpowiedziała, że ten nie jest niebezpieczny a wręcz konieczny.
Pozdrawiam :cat3:
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Czw wrz 02, 2010 22:12 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Myszko, mam chyba dobry pomysł. Jestem w różnych grupach yahoo na całym świecie, dotyczących kotów i ich chorób.Wątek nerkowy "Miau pl" to tylko bardzo wąski wycinek tego, co waro wiedzieć. Wejdź proszę na: http://pets.groups.yahoo.com/group/Feli ... =152123087 Znasz angielski, tam na pewno znajdziesz więcej ciekawych info niż w tym wątku. Napisz tam. Musisz się najpierw zarejestrować, ale to żaden problem.

Tinka07

Post » Czw wrz 02, 2010 22:37 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:Myszko, mam chyba dobry pomysł. Jestem w różnych grupach yahoo na całym świecie, dotyczących kotów i ich chorób.Wątek nerkowy "Miau pl" to tylko bardzo wąski wycinek tego, co waro wiedzieć. Wejdź proszę na: http://pets.groups.yahoo.com/group/Feli ... =152123087 Znasz angielski, tam na pewno znajdziesz więcej ciekawych info niż w tym wątku. Napisz tam. Musisz się najpierw zarejestrować, ale to żaden problem.

Dzięki Tinka. Spróbuję się przez to przekopać. Z tą znajomością angielskiego to mnie przeceniasz. Radzę sobie w życiu z angielskim potocznym ale nazewnictwo medyczne to dla mnie nowość i mam z tym wielki problem.

Pozdrawiam :kotek:
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Czw wrz 02, 2010 22:42 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Poradzisz sobie, determinacja u Ciebie jest wielka :D Język angielski medyczny jest o wiele łatwiejszy od potocznego. W razie czego są w necie słowniki medyczne. Tam musi być też grupa dla kotów z chorą wątrobą. Wejdź na linki, a znajdziesz wiele różnych grup. Nawet jest odzielna grupa dla właścicieli kotów z podwyższonym fosforem przy PNN.

Dobranocka
Tinka

Tinka07

Post » Czw wrz 02, 2010 23:00 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Irlandzka Myszka pisze:Steryd był podobno na wzmocnienie ogólne i serca. Mówiłam vetce, że sterydy są niebezpieczne dla kotów z PNN, ale mi odpowiedziała, że ten nie jest niebezpieczny a wręcz konieczny.

Sterydy są niebezpieczne, ale nie trzeba ich demonizować. Czasem podanie sterydu jest konieczne. Draculowi steryd uratował życie - w pewnym momencie stan jego dziąseł i paszczy był tak fatalny, że przestał jeść. Żaden inny środek nie miał szans zadziałać tak szybko i skutecznie. A Dracul nie był kotem, którego można było przymusowo karmić, nie bylo szans, nawet gdy był bardzo osłabiony chorobą.
Putita dostała steryd, małą dawkę, gdy jej wyniki nerkowe skakały w górę (to była prawdziwa hustawka), przeciwzapalnie. Tak się to stosuje.
Ale do decyzji o podaniu sterydu niezbędny jest naprawdę dobry i doświadczony wet.
Mam nadzieję, że Twoja wetka akurat w tym przypadku wiedziała co mówi.

casica

Post » Pt wrz 03, 2010 0:30 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Tinka07 pisze:Poradzisz sobie, determinacja u Ciebie jest wielka :D Język angielski medyczny jest o wiele łatwiejszy od potocznego. W razie czego są w necie słowniki medyczne. Tam musi być też grupa dla kotów z chorą wątrobą. Wejdź na linki, a znajdziesz wiele różnych grup. Nawet jest odzielna grupa dla właścicieli kotów z podwyższonym fosforem przy PNN.

Dobranocka
Tinka

Dzięki Tinka. Spróbuję się przekopać przez te pokłady wiedzy. Trzymaj kciuki.

Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Pt wrz 03, 2010 0:40 Re: Wątek dla nerkowców - IV

casica pisze:Sterydy są niebezpieczne, ale nie trzeba ich demonizować. Czasem podanie sterydu jest konieczne. Draculowi steryd uratował życie - w pewnym momencie stan jego dziąseł i paszczy był tak fatalny, że przestał jeść. Żaden inny środek nie miał szans zadziałać tak szybko i skutecznie. A Dracul nie był kotem, którego można było przymusowo karmić, nie bylo szans, nawet gdy był bardzo osłabiony chorobą.
Putita dostała steryd, małą dawkę, gdy jej wyniki nerkowe skakały w górę (to była prawdziwa hustawka), przeciwzapalnie. Tak się to stosuje.
Ale do decyzji o podaniu sterydu niezbędny jest naprawdę dobry i doświadczony wet.
Mam nadzieję, że Twoja wetka akurat w tym przypadku wiedziała co mówi.

Ja też mam taką nadzieję. I tak muszę szukać innego veta bo na jej widok Kicuś dostaje szału, jest bardzo agresywny, a po każdym spotkaniu z nią ma depresję. Normalnie jest to bardzo spokojny kot, może trochę histeryczny, ale jego ataki agresji u niej i do niej nas naprawdę zastanawiają. Ta vetka prowadzi piękny szpital i lecznicę przeznaczoną tylko dla kotów. Wszystko wygląda cudnie - jak z folderu reklamowego, ceny też są mocno słuszne, a jednak dwa tygodnie temu był u niej dwie doby i odebraliśmy kota w postaci roślinki - czyli w dużo gorszym stanie niż go zawoziliśmy. Za dwa miesiące jedziemy na wczasy na 10 dni (niestety zostały kupione zanim stwierdzono u Kicusia PNN i nie możemy się już wycofać) i muszę mu znaleźć lecznicę, w której będą wiedzieli co robią, a Kicuś się nie wykończy z nerwów.

Obrazek

Irlandzka Myszka

[poprzednia][następna]