Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon paź 10, 2011 7:42 Re: Wątek cukrzycowy - V

niestety nie udalo mi się z Kropcią i żadnego pomiaru nie mam... kotka czuje się dobrze, duzo syczy i warczy, nie da sobie ucha ukłuc a co dopiero zblizyć tam potem glukometr z paskiem... masakra, będe próbowała dalej ale nie wiem kiedy i jak.Wstaje o 5 tej i nie mam czasu na poranne próby,wracam do domu na 18tą kiedy trzeba podac ins. potem masa obowiązków z kotami w domu i za zewnątrz. Zbadałam 2 razy mocz ketodiastixem, negatywne pola. kropcia nie rzuca sie juz na jedzenie i nie żlopie wody... tyle.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon paź 10, 2011 9:49 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witajcie,
mam pytanie: co można podawać na zaparcia w miarę skutecznego dla kota z cukrzycą?

Lidka,
bardzo mi przykro,
[*] dla Fosco, biegaj radosny i wolny od chorób za TM.
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Pon paź 10, 2011 10:37 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot pisze:niestety nie udalo mi się z Kropcią i żadnego pomiaru nie mam... kotka czuje się dobrze, duzo syczy i warczy, nie da sobie ucha ukłuc a co dopiero zblizyć tam potem glukometr z paskiem... masakra, będe próbowała dalej ale nie wiem kiedy i jak.Wstaje o 5 tej i nie mam czasu na poranne próby,wracam do domu na 18tą kiedy trzeba podac ins. potem masa obowiązków z kotami w domu i za zewnątrz. Zbadałam 2 razy mocz ketodiastixem, negatywne pola. kropcia nie rzuca sie juz na jedzenie i nie żlopie wody... tyle.

Mamrot, nie poddawaj się, próbuj. Wiem, że jesteś zaganiana, tyloma biedulkami się opiekujesz. Oczywiście, że Kropka na razie walczy i nie daje się kłuć, ten etap przeszedł każdy kot cukrzycowy. Nawet nieudane próby są ważne, kot się przyzwyczaja aż w końcu zrozumie, że to codzienna czynność i tak musi być. Jeśli nie masz czasu przed podaniem insuliny - to może na razie próbuj wieczorem, na spokojnie, a jak kicia choć trochę się przyzwyczai, wtedy zaczniesz regularne pomiary?
Planujesz krzywą u weta? Tak czy inaczej, dobrze byłoby sprawdzić, jak się mają cukry Kropci, skoro na paskach wynik negatywny, to cukier jest poniżej progu nerkowego.

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Pon paź 10, 2011 10:45 Re: Wątek cukrzycowy - V

feniks32 pisze:Witajcie,
mam pytanie: co można podawać na zaparcia w miarę skutecznego dla kota z cukrzycą?

w tym względzie mam doświadcznie z kotem nerkowym, tu bardzo ładnie dziala probiotyk ( probiolac) codziennie do małej ilości mokrej karmy wysypuje zawartość kapsułki, bardzo dobrze działa na kicie... myślę, że absolutnie nie zaszkodzisz kocisku

Mamrot

Post » Pon paź 10, 2011 11:21 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot pisze:
feniks32 pisze:Witajcie,

w tym względzie mam doświadcznie z kotem nerkowym, tu bardzo ładnie dziala probiotyk ( probiolac) codziennie do małej ilości mokrej karmy wysypuje zawartość kapsułki, bardzo dobrze działa na kicie... myślę, że absolutnie nie zaszkodzisz kocisku

Witaj Mamrot,
Mam w domu Biotyk , bo sama niedawno brałam antybiotyk, czy on by też mógłby być?
http://www.doz.pl/apteka/p19924-Biotyk_kapsulki_15_szt

Podajesz całą kapsułkę probiotyku?
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Pon paź 10, 2011 11:29 Re: Wątek cukrzycowy - V

Feniks! nie porównywałam probiotyków, na Probiolac plus dostałam"prikaz"d wetki w związku z zaparciami.
http://www.doz.pl/leki/p2189-ProbioLac_Plus
zobacz, tu w ulotce piszą o tym, że a zastosowanie przy zaparciach... no ten Ci polecam bo znam działanie i zalecony przez weta jest.
Podaję całą kapsułkę raz dziennie.

Mamrot

Post » Pon paź 10, 2011 11:41 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kochane, możecie powiedziec mi czy fakt nierobienia przez kota-cukrzyka (o ile ma to znaczenie) kupy przez 3 dni, powinno mnie niepokoić...?? Poza tym że w kuwecie pusto, nie widzę żadnych oznak jego złego samopoczucia. Brzuch raczej nie boli, nie pręży się w kuwecie....nic odbiegającego od normy. A jednak kupy brak!

Amar04

Od: Wto wrz 27, 2011 9:14

Post » Pon paź 10, 2011 11:42 Re: Wątek cukrzycowy - V

Właśnie, może potraktować to jako zaparcia i podać opisany wyżej probiotyk...? nie wiem :l

Amar04

Post » Pon paź 10, 2011 13:39 Re: Wątek cukrzycowy - V

Amar04 pisze:Właśnie, może potraktować to jako zaparcia i podać opisany wyżej probiotyk...? nie wiem :l

Amar! probiotyk to zapobiegawczo! a teraz to wizyta u weta i parafina potrzebna i to na cito!!!

Mamrot

Post » Pon paź 10, 2011 14:04 Re: Wątek cukrzycowy - V

Amar04 pisze:Kochane, możecie powiedziec mi czy fakt nierobienia przez kota-cukrzyka (o ile ma to znaczenie) kupy przez 3 dni, powinno mnie niepokoić...?? Poza tym że w kuwecie pusto, nie widzę żadnych oznak jego złego samopoczucia. Brzuch raczej nie boli, nie pręży się w kuwecie....nic odbiegającego od normy. A jednak kupy brak!

Amar, a zmieniałaś mu ostatnio dietę? To może kotka trochę zatkać (albo odwrotnie). Jak często do tej pory robił kupę? Norma u kotów to od 1 raz dziennie do raz na 4 dni, ale jeśli do tej pory robił codziennie, a teraz od trzech dni nic - to chyba trzeba wspomóc.
Cukrzyca sama w sobie raczej nie wpływa na wypróżnianie. Probiotyk można podać zawsze, warto jednak sprawdzić, czy nie zawiera jakichś niepotrzebnych cukrów jako substancji pomocniczych . Ja swojemu daję probiotyk weterynaryjny - Bio Protect (kupuje się w lecznicy albo w necie).
Możesz mu też podać zwykły olej jadalny (mój lubi olej z pestek winogron, sam zjada, nie muszę wlewać), albo parafinę. Ja bym jeszcze nie panikowała, ale jak do jutra nic, to chyba jednak wet... No chyba, że pojawią się wymioty albo złe samopoczucie, wtedy trzeba do weta wcześniej.

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Pon paź 10, 2011 18:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dałam mu jogurt naturalny...choć po fakcie zauważyłam (bo sama nie jadam takich rzeczy) , że zawiera trochę cukru..:/ ale pomogło i to od razu! :) Do zmiany diety chyba jeszcze się przyzwyczaja, tęskni za suchym jedzonkiem.

Amar04

Post » Pon paź 10, 2011 19:21 Re: Wątek cukrzycowy - V

Moje laski na pożywieniu wyłącznie mokrym robią raz na dwa, trzy dni. Vet kazał mi czekać do tygodnia (oczywiście coś podawać w międzyczasie), jak pierwszy raz to odkryłam i spanikowana dzwoniłam. Zarcie suche zawiera dużo roślinnych wypełniaczy, więc wypróżnienia są częstsze. W razie czego można podać parafinę, chociaż u nas to ona działa tak sobie. Zastanawiam się nad dosypywaniem otrębów albo siemienia lnianego.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pon paź 10, 2011 22:09 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzisiaj o godzinie 15.00 Maciek przekroczył tęczowy most.
Jutro będzie pochowany na cmentarzu dla zwierząt "Psi Los" Konik Nowy pod Warszawą.

Dziękuję Ci piękny biały kocie że byłeś ze mną na dobre i złe przez 11,5 lat

http://teczowymost.atspace.com/

Dziękuję Ada za piękne zdjęcie

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon paź 10, 2011 22:31 Re: Wątek cukrzycowy - V

O nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Chce mi się tylko wyć, wyć i wyć ...
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon paź 10, 2011 22:40 Re: Wątek cukrzycowy - V

Bialy Kocie
['] ['] [']

ejka

Od: Nie gru 05, 2004 23:42

[poprzednia][następna]