Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 19, 2008 12:56

Dzięki Tinka
Witamina B compositium rozumiem 1 raz dzienne po 1/2 tabletki po zdjęciu otoczki.
A co z witaminą B12 i biotin. :?: :?: :?: Zestaw Doppel Herz dla diabetyków jest ciekawy, jest tam i vitamina B12 i biotin i inne. Zastanawiam się nad:
- 1/4 DH dla diabetyków,
- 1/3 witamina B compositium TEVA
albo
- 1/5 DH,
- 1/4 witamina B compositium TEVA

Witaminy B12 i biotin można kupić oddzielnie, ale każda z nich ma wypełniacze i substancje wiążące. W zestawie takim jak DH dla diabetyków są witaminy i tylko raz wypełniacze.
Proszę - jaki wariant byś wybrała, gdybyś była na moim miejscu ???

Myślę też o Maćku. Może nie ma tego IBD, ale ilość płytek krwi i te nieciekawe biegunki (już dawno minęły zresztą) mogą wskazywać na coś w rodzaju krwawień w jelitach. Kupale ma dość ciemne. Czy można mu dawać też witaminę B compositium ??? albo silimarol (bez otoczki) Jak myślisz :?:
Zamierzam zrobić mu w Laboklinie dokładne badanie kupali na okoliczność pasożytów. Powiedzieli mi żeby zbierać materiał z 3-ch dni.
Ciekawe, tyle razy robiłam badania w Lab-wecie i ani razu nie powiedzieli mi żeby na pasożyty zbierać kupale przez 3 dni, albo robić badania 3 razy w odstępach kilku dniowych.

Pozdrawiam

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Wto lut 19, 2008 13:26

"Kociaro",
Ciekawe, tyle razy robiłam badania w Lab-wecie i ani razu nie powiedzieli mi żeby na pasożyty zbierać kupale przez 3 dni, albo robić badania 3 razy w odstępach kilku dniowych.

U nas zawsze zbiera się kupale do badania na pasożyty przez 3 dni lub robi się 3 x badania w odstępach kilkudniowych. Nie przyszłoby mi do głowy, że może być inaczej.

Resztę dziś wieczorem, bo się spieszę.

Pa, pa
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro lut 20, 2008 11:07

Kochana „Kociaro“

na temat hepatilu lub simarolu, niestety, nic nie mogę powiedzieć. Nie znam tych preparatów i nie mam pojęcia, czy stosuje się je też profilaktycznie.

U Matyldy zostawiłabym na razie tę witaminę B compositum TEVA. Twoja Kocica tak teraz ładnie chodzi, że z niczym innym bym obecnie nie eksperymentowała.

Ten preparat Doppelherz zawiera również magnez, cynk, chrom i selen. Nie wiem, Kociaro, czy suplementowanie tych składników mineralnych jest u kotów akurat wskazane. Nie lubię takich mieszanek, bo nie wiem, co mam z tym zrobić.

Wysłać Ci witaminę B komplex ratiopharm?

Pa, pa
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro lut 20, 2008 11:16

Hi
Tinka07 pisze:Wysłać Ci witaminę B komplex ratiopharm?

TAK, TAK, TAK, dużo, TAK, TAK

Ucałowania i dzięki

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Czw lut 21, 2008 0:53

Kochane Dziewczyny,

Kayę już znacie, ale mam od prawie miesiąca jeszcze jedną kotkę. To nasza Stella. Kaya ma w międzyczasie przydomek "Piochtanina". Stella jest rudzielcem i naszą ukochną "Marmoladą". Tak nazwała ją Magicmada i tak brzmi pięknie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tinka07

Post » Czw lut 21, 2008 0:58

Marmolada pomarańczowa;)
cudny ogon
Kajunia piekna tygryska
a zdjęcia na maila nie doszły/
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Czw lut 21, 2008 9:57

Witam kochane dziewczyny. Mam do oddania insulinówki U 100 BD MICRO-FINE 4 opakowania po 10 szt. oryginalnie pakowane jeśli ktoś chce to prześlę .Mi już nie będą potrzebne ponieważ mój kochany Laluś odszedł .
Mam również cała fiolkę insuliny LENTE-CHOS 80 ale pobrałam z niej jeden raz 2 jm. otworzyłam 19.02.(oczywiście sterylna igłą) jednak jeśli ktoś by chciał to też mogę oddać . Pozdrawiam serdecznie :cry:

Leri

Od: Śro gru 12, 2007 13:40

Post » Czw lut 21, 2008 10:12

jesli Tinka uzna ze moge to ja bardzo chetnie. Oczywiscie pod warunkiem, ze nie ma tu osoby ktora potrzebuje tego bardziej niz ja.
I bardzo, bardzo wspolczuje :(
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw lut 21, 2008 15:26

Leri, bardzo współczuję, trzymaj się ciepło

Kociaro, jeśli chcesz zrobić badanie na pasożyty to najlepsze laboratorium w W-wie to felix przy wale miedzeszynskim
http://laboratoriumfelix.com/index.html

Ja tam robiłam badanie swojemu synkowi (parazytologia dla zwierząt i ludzi się nie różni) ale tak właściwie to jest gabinet weterynaryny. I rzeczywiście na badanie pasożytów powinno się przynieść 3 próbki zbierane co 2-3 dni i przechowywane w lodówce. A wszystko to dlatego, że pasożyty wydalają jaja tylko co pewien czas i kilka próbek zwiększa prawdopodobieństwo, że się je wykryje. Wiem to wszystko bo podejrzewałam lamblie u synka - wynikiem obecności pasożytów u ludzi mogą być objawy bardzo podobne do alergii lub innych chorób - to tak zupełnie na marginesie ;)

u mojego Minusa wszystko ok. jest tylko na mokrej animondzie carny. dostaje 2 razy dziennie po 2,5 jednostki caninsuliny. pre ma około 300-340, a nadir (przyznam że rzadko mierzony) miedzy 100 a 150. więc Minus jest jednym z niewielu kotów, u których sprawdza się caninsulin ;)

pozdrawiam,
Irenka

irenka_n

Od: Wto sie 21, 2007 13:11

Post » Czw lut 21, 2008 15:43

Droga Leri,

to bardzo smutna wiadomość. Jestem myślami przy Tobie.

Tinka07

Post » Czw lut 21, 2008 16:01

Bardzo mi przykro [']
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Czw lut 21, 2008 16:23

Leri, bardzo Ci współczuję. Pielęgnuj wspomnienia, których Laluś na pewno Ci wiele zostawił. To wszystko co mamy po naszych Braciach Mniejszych. Tylko tyle i aż tyle...

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Czw lut 21, 2008 23:32

Kochane dziewczyny bardzo Wam dziękuję za okazane serce i współczucie .
Dziękuję też za pomoc gdy byliśmy na początku zmagań z cukrzycą szczególnie Tince za fachowość .Niestety Laluś miał zmiany nowotworowe w pysiu i to nie cukrzyca była powodem jego odejścia Zycze dużo dużo zdrówka Wam i kociaczkom .Podaje mój kontakt na GG:2931224 (odnośnie insulinówek) Trzymajcie sie cieplutko .

Leri

Od: Śro gru 12, 2007 13:40

Post » Pt lut 22, 2008 0:37

Kochana Leri,

wiem dobrze, co teraz czujesz. Kochamy naszych czworonożnych przyjaciół ze wszystkich sił. Kochamy ich jak każdego członka rodziny. Kiedy odchodzą, jesteśmy załamani, pogrążeni i tacy bezsilni, a potem przychodzi wielka pustka.

Leri, jesteś wspaniałym przykładem osoby, której nic nie potrafiło zniechęcić. Cukrzyca u Lalusia była wprawdzie tylko epizodem, ale Ty walczyłaś z wielką determinacją o jego życie do samego końca. Dziękuję Ci bardzo za wielkie zaufanie do nas. Lalusia i Ciebie będzie mi tu bardzo brakowało.

Ściskam mocno

Tinka07

Post » Pt lut 22, 2008 14:21

Przepraszam :oops:

Przy aktualizacji wątku wybrałam niepdpowiednią stronę.

Tinka07

[poprzednia][następna]