RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt cze 10, 2016 17:14 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

Jak się nie da inaczej, to tak. Ale najlepiej podzielić na kilka dawek, bo Renagel wyłapuje fosfor z jedzenia, nie z kota.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt cze 10, 2016 17:18 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

Ah- nie wiedzialam. Czyli jak juz ma ten poziom fosforu wysoki w organizmie to samo podawanie Renegalu go nie zbije? Sorry jesi to glupie pytanie

agatamfrisco

Od: Pt maja 27, 2016 13:38

Post » Pt cze 10, 2016 17:52 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

agatamfrisco pisze:Ah- nie wiedzialam. Czyli jak juz ma ten poziom fosforu wysoki w organizmie to samo podawanie Renegalu go nie zbije? Sorry jesi to glupie pytanie

Nie jest głupie, nie ma głupich pytań.

O fosforze i wapniu:

Nerki, tak jak w przypadku wody, sodu i potasu, usuwają nadmiar fosforu z moczem. Niewydolne nerki tracą zdolność wydalania fosforu stosunkowo wcześnie, stąd jon ten zaczyna gromadzić się w organizmie już u pacjentów ze średnio zaawansowaną niewydolnością. Objawy kliniczne nadmiaru fosforu we krwi są znikome, natomiast następstwa tego stanu ujawniające się po miesiącach i latach, są dramatyczne. Dochodzi do obniżenia stężenia wapnia poprzez wytrącanie się soli wapniowo-fosforanowych odkładających się w postaci złogów w sercu, mięśniach i naczyniach krwionośnych. Najgroźniejszym powikłaniem jest jednak postępujące odwapnienie kości prowadzące do osteoporozy, której towarzyszą patologiczne złamania lub skrzywienia kości jako następstwo wtórnej nadczynności przytarczyc. Niedobór wapnia może być również przyczyną dość bolesnych skurczów mięśni oraz bóli kostnych i stawowych.
Większość chorych z zaawansowaną niewydolnością nerek powinna zażywać preparaty wiążące fosfor w świetle przewodu pokarmowego. Leki te powodują wydalanie nadmiaru fosforu z kałem. Należy pamiętać, że fosfor trudno jest usunąć w czasie dializy, tak więc jedynym skutecznym sposobem kontroli jego stężenia we krwi jest ograniczenie spożywania produktów bogatych w fosfor oraz systematyczne zażywanie leków wiążących go w świetle przewodu pokarmowego.

Po jakimś czasie przyjmowania wyłapywacza fosforu jego nadmiar będzie się obniżał,może to trochę potrwać, bo jest zależne od stanu nerek, ale najważniejsze to zahamować wzrost poziomu fasoru .

Theodora

Od: Pon kwi 30, 2007 10:49

Post » Pt cze 10, 2016 19:51 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

Erin pisze: bo Renagel wyłapuje fosfor z jedzenia, nie z kota.

No własnie na odwrót. Wyłapuje z kota, ale trzeba go podawac blisko jedzenia, w rotkim odstępie od jedzenia. Natomiast renalvet i inne już muszą być z jedzeniem, bo własnie wyłapują z jedzenia a nie z kota.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt cze 10, 2016 19:57 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

Theodora pisze:
Po jakimś czasie przyjmowania wyłapywacza fosforu jego nadmiar będzie się obniżał,może to trochę potrwać, bo jest zależne od stanu nerek, ale najważniejsze to zahamować wzrost poziomu fasoru .

Jak długo to może trwać?

Erin

Post » Pt cze 10, 2016 20:01 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

A czy podawalyscie kiedys Alugastrin? W jakich dawkach?
Bo dzwonilam do mojego weta wlasnie i powiedzial, ze nie uwaza zeby juz podawac inny wylapywacz fosforu ( teraz daje ChitoFos ale wapn jest 11.68 a norma 11.10 a fosfor jest 6.87 przy normie 6.80). Ze problemem jest kamica w nerkach.
W ostatecznosci powiedzial Alugastrin. Akurat go mam w domu
Wiec nie wiem czy zaryzykowac i kupic jednak ten Renagel wbrew temu co on mowi?
A jaka jest dawka?
Kicia ma 12 lat, wazy 5 kg, fosfor ma 6.87
Dziekuje

agatamfrisco

Post » Pt cze 10, 2016 20:15 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

Czy mogę prosić 20 tabletek Renegalu? Sa jeszcze wolne?

Asieniek

Od: Śro kwi 20, 2016 16:47

Post » Pt cze 10, 2016 20:29 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

agatamfrisco pisze:A czy podawalyscie kiedys Alugastrin? W jakich dawkach?
Bo dzwonilam do mojego weta wlasnie i powiedzial, ze nie uwaza zeby juz podawac inny wylapywacz fosforu ( teraz daje ChitoFos ale wapn jest 11.68 a norma 11.10 a fosfor jest 6.87 przy normie 6.80). Ze problemem jest kamica w nerkach.
W ostatecznosci powiedzial Alugastrin. Akurat go mam w domu
Wiec nie wiem czy zaryzykowac i kupic jednak ten Renagel wbrew temu co on mowi?
A jaka jest dawka?
Kicia ma 12 lat, wazy 5 kg, fosfor ma 6.87
Dziekuje

Przepraszam, ale :roll: Na co ten wet chce czekać? Aż wyniki poszybują w kosmos?
A kamicę na jakiej podstawie wet stwierdził?
Alugastrin podałam przez jakiś czas, ale średnio działał, więc zaczęłam podawać Renagel.
Poza tym, nie wszystkie koty tolerują miętowy smak Alugastrinu.

Erin

Post » Pt cze 10, 2016 22:53 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

Erin - no ja sama nie wiem. On jest jednym z lepszych specjalistow w Lodzi. Polecanym tu na forum.
Kamice na podstawie USG I historii - u Kici sa mineralizacje w nerkach. I od wielu lat je Urinary both sie czesto zatyka I ma problem z pecherzem. Byla cewnikowana 3 lata temu . I teraz pare dni temu znowu sie troche zatkala ale na szczescie po nospie odetkala. Plus problemy z wyproznianiem sie . Je tez Fiber .
Dlatego nie zaleca Renala karmy bo boi sie ze znowu beda krysztaly w moczu.

Sprobuje Alugastrin - czy 2 ml 3x dziennie byloby ok?

P.s czy Twoj wet polecal Renagel ?

agatamfrisco

Post » Pt cze 10, 2016 23:10 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

OK, pasuję :(
Tak, mój wet nie miał nic przeciwko wprowadzeniu Renagelu. A mój kot miał sporo niższy fosfor, niż Twój.
To moja ostatnia odpowiedź.

Erin

Post » Pt cze 10, 2016 23:55 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

agatamerfisco nie mam możliwości więcej czytać ale iloczyn wapnia i fosforu powinien być u kotów nerkowych 55-60 /jednostek nie pamiętam./przelicz 11,68 *6,67
kot ma 12 lat -starszy fosfor niszczy nerki ,za duży wapń też jest nie dobry bo ...
alugastrin na krótką metę może by i był ale poprzedniczki piszą dla czego nie najlepszy.
a ja dodam ,ze zawiera glin ,który u jednych nic nie broi a u niektórych może pogarszać sprawę.u mnie spowodował problemy z trawieniem ,musiałam wejść z enzymami.
A jak nawet wejdziesz z renagelem to nie zawsze tak szybko spadnie fosfor.
Dużo zależy jak kot się czuje i je .jak Ci będzie słabo jadł /tu ździebełko tam odrobinkę skubnie/to trudno dozować lek i fosfor szybuje.
podaje od marca i jest poza normą.
A jeszcze sprawdź tą karmę którą dajesz bo może zawiera dużo węglanu wapnia i masz wysoki wapń i dokładasz.
kamyki stany zapalne ,piaski -shilington ,poszukaj poczytaj.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob cze 11, 2016 10:35 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

Erin I Anka dziekuje.
To sprobuje Renagel.
A jak sie go podaje ?

agatamfrisco

Post » Sob cze 11, 2016 11:15 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

Chica_Boni -Chcialam poprosic o 10 tabletek Renagelu jesli jeszcze sa . Dziekuje

agatamfrisco

Post » Pon cze 13, 2016 11:16 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

@chica_boni
czy ta oferta aktualna?

Edmundzina

Od: Nie cze 05, 2016 18:28

Post » Pon cze 13, 2016 18:32 Re: RENAGEL - odkupię lub wspólnie zamówię

tak aktualne już dopisuję :)

Chica_boni

Od: Czw lip 17, 2008 18:39

[poprzednia][następna]