Moderator: Moderatorzy
Edyta45 pisze:Lidka pisze:Ja mam ogromną prośbe do do znających sie na cukrzycy.
Chodzi o kota 16letniego. Jest w tej chwil pod opieka cudownej osoby ale po strasznym wypadku unieruchomiona w łóżku od kilku lat. Opiekę nad soba udało sie jej zorganizować, nad kotami też.
Ale teraz jeden z kotów, właśnie ten ukochany 16letni zaczął chudnąć. Ma już pewne objawy cukrzycowe. Ale to kot, z którym nie dawało sie wygrywać. Wybredny w jedzeniu, charakterny trochę.
Pewnie nie będzie specjalnie możliwości, żeby go leczyć.
Chciałabym poszukać informacji na temat postępowania z takimi kotami, jak przebiega choroba w tym stadium zaawansowanym. Ja wiem, że wszystko można próbować leczyć ale trzeba wziąć pod uwagę sytuacje opiekunki. Zresztą też z cukrzycą:(
Pomoże ktoś?
Lidka, przede wszystkim trzeba zdiagnozować cukrzycę u weterynarza (badanie krwi i moczu na obecność glukozy, fruktozamina). Jeśli to rzeczywiście cukrzyca, to nie ma innego skutecznego leczenia jak zastrzyki z insuliny (niektórzy weci przepisują co prawda tabletki glipizide, ale one chyba jeszcze żadnemu kotu nie pomogły).
Poczytaj pierwsze strony wątku, znajdziesz tam bardzo dużo informacji na temat cukrzycy u kotów. Niestety, nie leczona cukrzyca prowadzi do wyniszczenia organizmu (chudnięcie, osłabienie, infekcje, niewydolność nerek, wątroby) i w rezultacie do śmierci.
Rozumiem, że sytuacja jest trudna, ale przemyśl wszystko na spokojnie, może da się kotu pomóc?
iwona_Spike pisze:
Załamała mnie ta rozbieżność glukometru. W zeszłym tygodniu 2 pomiary z kropelki różniły się tylko o 2mg, a dziś szok:( Glukometr Contour TS chwalony na forum dla diabetyków...
iwona_Spike pisze:Wyniki Spike kształtowały się ostatnio tak:
pn >600 2U 352 1U
wt 504 2U 468 1U
śr 502 2U 503 1U
czw 484 2U 334 2U
pt 284 2U dziś wieczór 3 pomiary z jednej kropelki: 413, 336, 474. Insulina:2U
iwona_Spike pisze:Dziś rano było 538Kiedy można zacząć zwiększać o 0,25 na 1 zastrzyk? Po 4 dniach, czyli w poniedziałek?
Zaczynam się załamywać....
iwona_Spike pisze:Dziś rano było 538Kiedy można zacząć zwiększać o 0,25 na 1 zastrzyk? Po 4 dniach, czyli w poniedziałek?
ejka pisze:Co dalej?
Na moja Mige Levemir dziela podobnie jak Caninsuline?,Czy to moąliwe?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość