Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob maja 14, 2011 14:14 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
Miodalik pisze:PcimOlki - napisales, ze Rubenal to strata czasu. Mozesz mi wytlumaczyc dlaczego ?

Ponieważ nie ma wiarygodnych dowodów, że jest inaczej.

Dokładnie tak. Korzeń rzewienia lekarskiego nie ma właściwości, które mu przypisuje producent preparatu. Przy całej gamie właściwości, które nie są związane z funkcjonowaniem nerek, ma dodatkowo lekkie działanie moczopędne. Trudno jednak podciągnąć to pod wspomaganie funkcji nerek. Jest to raczej zaburzanie naturalnych mechanizmów!

Ja w każdym razie nie podaję Biri Rubenalu. Ale ja nie podaję również Azodylu i innych preparatów, co do których nie ma wiarygodnych dowodów naukowych, że mają opisywane przez producenta działanie. Ogólnie staram się podawać mniej niż więcej i do każdego preparatu musi być konkretne wskazanie. Rozumiem jednak, że w kryzysie człowiek łapie się czasami wszystkiego...

jaguarius - Nie czytam dokładnie wątku i nie zawsze jestem na bieżąco, stąd moje pytanie. Jakie było wskazanie do podania Biniowi Tolfedyny? Niesterydowe środki przeciwzapalne są na liście całkowicie zakazanych przy niewydolności nerek. I tak jak protokół podawania leków przy PNN mówi szczegółowo o przeliczaniu dawek (np. antybiotyków) w zależności od stopnia niewydolności, tak niesterydowe środki przeciwzapalne są zakazane całkowicie. Bardzo rzadko robi się odstępstwo (chociaż nie wszyscy lekarze podzielają ten pogląd, uważając za zakazane całkowicie), np. w sytuacji bardzo wysokiej gorączki, istotne jest wtedy bardzo precyzyjne przeliczenie i odmierzenie dawki, jak również podawanie łącznie z kroplówką.

Ja miałam taką sytuację pod koniec zeszłego roku, kiedy Biri nagle miała 40.7 stopni gorączki. Zgodziłam się wtedy na jednorazowe podanie Metacamu i mam do dzisiaj wątpliwości czy była to słuszna decyzja. Gdyby nie temperatura, która była już bardzo niebezpieczna, nigdy w życiu nie pozwoliłabym na to. Mam wrażenie, że podwyższenie poziomu kreatyniny (w stosunku do tego, co było wcześniej) w dwóch ostatnich badaniach jest wynikiem tamtej decyzji.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Sob maja 14, 2011 14:29 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
Miodalik pisze:PcimOlki - napisales, ze Rubenal to strata czasu. Mozesz mi wytlumaczyc dlaczego ?

Ponieważ nie ma wiarygodnych dowodów, że jest inaczej. Wyłącznie domniemania.

Niedługo powinno być coś wiadomo w temacie.
” Dr. Grauer is conducting a two-year clinical study at KSU CVM in cats that have stage 2 or 3 chronic kidney disease to compare the effects of Rubenal, a Vétoquinol renal care product that contains medicinal rhubarb to help protect healthy renal tissue by minimizing the effects of cytokine expression, vs. benazepril. He says that data regarding the efficacy of Rubenal should be available at the ACVIM Forum in spring 2011."

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Sob maja 14, 2011 15:20 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Edyta i Sebastian - tolfedyna była podawana ze względu na bolesność prawej nerki oraz ewidentny stan zapalny, powiększona śledziona oraz węzły chłonne krezkowe. Była podawana z kroplówką.
W jaki sposób podaje się epo? to tabletki? wlewy? zastzryki?
Jak Wasze koty znoszą EPO? podobno nie które czują się gorzej, wymiotują. Czy to prawda? Morfologia zepsuła się właściwie w tydzień ...

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Sob maja 14, 2011 15:45 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:
PcimOlki pisze:

Ponieważ nie ma wiarygodnych dowodów, że jest inaczej. Wyłącznie domniemania.

Niedługo powinno być coś wiadomo w temacie.
” Dr. Grauer is conducting a two-year clinical study at KSU CVM in cats that have stage 2 or 3 chronic kidney disease to compare the effects of Rubenal, a Vétoquinol renal care product that contains medicinal rhubarb to help protect healthy renal tissue by minimizing the effects of cytokine expression, vs. benazepril. He says that data regarding the efficacy of Rubenal should be available at the ACVIM Forum in spring 2011."

Czyli już. :ok:
Dzięki - jesteś wielki.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob maja 14, 2011 15:53 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1

Post » Sob maja 14, 2011 17:01 Re: Wątek dla nerkowców - VI

jaguarius pisze:W jaki sposób podaje się epo? to tabletki? wlewy? zastzryki?
Jak Wasze koty znoszą EPO? podobno nie które czują się gorzej, wymiotują. Czy to prawda? Morfologia zepsuła się właściwie w tydzień ...

Smolik miała podawaną w zastrzykach EPO (ludzką) w styczniu, była leciutka poprawa morfologii, zero reakcji samego kota w sensie ubocznych skutków.
Teraz w kwietniu dostał aranesp, działający jak naturalna EPO, a nawet skuteczniej.
Będziemy dopiero sprawdzać morfologię. We wtorek.
Po aranespie też nie wykazywał żadnych niepokojących objawów.
EPO ludzka może prowokować wytwarzanie przeciwciał w kocie, i mało że zastrzyki są nieskuteczne, to przeciwciała kierują się ponoć też przeciwko tym nędznym resztkom własnej erytropoetyny, wytwarzanej przez kota z niewydolnymi nerkami. I klops.
Po paru latach jakie od dnia stworzenia przeszły, dziś już jasno widać, że Panu Bogu poza kotami nic się do końca nie udało. Koty są stworzeniami skończonymi, reszta świata łącznie z psami jest wadliwa. Taki jest obiektywny stan rzeczy i daremnie jest i nie należy się nań uskarżać
J. Pilch

malwina

Od: Sob lut 18, 2006 19:40

Post » Sob maja 14, 2011 18:39 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dobra - skutecznosc Rubenolu nie potwierdzona, albo jeszcze nie potwierdzona...

Co w takim razie radzicie podawac ? Tzn. co sprawdzilo sie u Was ? Heparenol zapislam, poczytam i pogadam z Vetem. Co jeszcze ???

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Sob maja 14, 2011 22:37 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Czy mogłabym prosić o przypomnienie info o wzajemnej relacji fosforu i wapnia we krwi?
Czy to ma być "stosunek" (a więc iloraz, czyli wynik dzielenia) Ca:P (a może P:Ca)?
Czy iloczyn (a więc wynik mnożenia) Ca*P.
Poniżej jakiej wartości tej relacji się trzymać (dla mmol/l)?

Ma ktoś linki do literatury?
Please?
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Sob maja 14, 2011 22:45 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Ca x P.
W mg/dl < 55.
W mmol/l < 4.45.

---

Ja nie pamiętam gdzie czytałem, ale wjwj1 chyba napisał kilka stron wcześniej (lub w innym wątku). Najszybciej tego linka znajdziesz po jego postach.

P.S> Nephrology and Urology of Small Animals (Joe Bartges and David J. Polzin)
Ostatnio edytowano Nie maja 15, 2011 8:44 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Post » Sob maja 14, 2011 22:54 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dziękuję :)
fckptn
Obrazek

ana

Post » Sob maja 14, 2011 23:02 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Pamiętam jeszcze takie normy:
Ca x P.
W mg/dl < 60-70.
W mmol/l < 5.

Jest coś o tym w "FLUID, ELECTROLYTE, AND ACID-BASE DISORDERS IN SMALL ANIMAL PRACTICE". Może jeszcze sobie coś jutro przypomnę. mam chyb o tym jakiś artykuł. Jakby co to wiesz gdzie powyższych książek szukać?

wjwj1

Post » Sob maja 14, 2011 23:09 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dziękuję. Czy treść tych książek jest legalnie dostępna gdzieś w necie?

BTW. Moje laboratorium oznacza mi "fosforany" a nie "fosfor", kurczę, czy to ich przejęzyczenie?
Też tak macie?
Przecież to by były zupełnie inne stężenia :?
fckptn
Obrazek

ana

Post » Sob maja 14, 2011 23:11 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Nielegalnie. Aczkolwiek na googlowvch książkach nie sprawdzałem.

Mi pisze "Inorganic Phosphate'

wjwj1

Post » Sob maja 14, 2011 23:17 Re: Wątek dla nerkowców - VI

ana pisze:Dziękuję. Czy treść tych książek jest legalnie dostępna gdzieś w necie?

BTW. Moje laboratorium oznacza mi "fosforany" a nie "fosfor", kurczę, czy to ich przejęzyczenie?
Też tak macie?
Przecież to by były zupełnie inne stężenia :?

Po wartościach granicznych widać, że idzie o to samo.

PcimOlki

Post » Sob maja 14, 2011 23:22 Re: Wątek dla nerkowców - VI

A ma ktoś może kopię elektroniczną, którą mógłby się podzielić indywidualnie w ramach użytku prywatnego?
Mi pisze "Inorganic Phosphate'
czyli fosforany. Uff.
Ostatnio edytowano Sob maja 14, 2011 23:29 przez ana, łącznie edytowano 2 razy
fckptn
Obrazek

ana

[poprzednia][następna]