Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro sty 04, 2017 18:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ChelaFerr podaje się 2 kapsułki dziennie

Menelik7, zaprzestanie kroplówkowania to nie jest "danie mu wytchnąć", tylko psucie dotychczasowych osiągnięć :evil: Możesz zmniejszyć częstotliwość kroplówek, ale nie wolno ich zaprzestać ca łkowicie
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro sty 04, 2017 18:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ale ja pytałam też, które żelazo jest lepsze?
I czy ktoś stosował spirulinę?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro sty 04, 2017 22:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

ChelaFerr BioComplex moim zdaniem. Spiruliny nie stosowałam.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro sty 04, 2017 22:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:Możesz zmniejszyć częstotliwość kroplówek, ale nie wolno ich zaprzestać ca łkowicie

A czy zaprzestanie podawania moze zalezec od rodzaju kroplowki? W sensie, ze niektorych kroplowek nie mozna podawac dlugo? Od poczatku podajemy plyn ringera z mleczanami. Aleee jesli to ma pomoc kotu podtrzymac lepsze wyniki i przede wszystkim lepsze samopoczucie, to tez nie rozumiem idei odstawiania :/

menelik7

Od: Pt lip 29, 2016 9:45

Post » Czw sty 05, 2017 7:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To chyba bardziej zależy od tego, jak dany typ kroplówki jest tolerowany przez kota, no i od wyników bieżącego jonogramu.

A ja ponawiam pytanie o spirulinę - stosował ktoś na wzrost liczby czerwonych krwinek?

Erin

Post » Czw sty 05, 2017 11:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jesli spirulina to taki sam cudowny wynalazek co arginina (to co prawda srodek nie na anemie), darowalabym sobie podawanie bo w przypadku argininy znalazlam rozbiezne info tj. producent obiecuje super efekty a w innym miejscu czytam ze ten srodek jest toksyczny dla nerek :( A skad w ogole pomysl z ta spirulina? A moze ta bycza krew bylaby pomocna? Kurcze, mysle ze i u nas ten temat anemii wroci jak bumerang ale wtedy bede madrzejsza juz o wasze rady.

A ja mam pytanko o anemie i zelazo, czy w badaniu ogolnym widac co jest przyczyna anemii? Czy dopiero jak zleci sie zrobienie tego profilu anemii?
I jak to jest z podawaniem tego zelaza, czy nie szkodzi to na kocie zeby?

Co do kroplowek, yyyy albo mam skleroze albo nie wiem czy juz pytalam, ale ktora kroplowka na co pomaga? Skad mam wiedziec ze powinnam zmienic na inna? I na jaka? Bo juz wczesniej zaslyszane stwierdzenie ze dla nerkowcow podaje sie ringera z mleczanami nie potwierdza sie tu na forum bo widze ze podajecie rozne.

I jesli nie powinno sie zaprzestawac podawania kroplowki to w jakich odstepach mozna ja podawac tak profilaktycznie? Raz w tygodniu czy rzadziej? Jakie sa wasze doswiadczenia?

menelik7

Post » Czw sty 05, 2017 11:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Co to jest bycza krew?

Erin

Post » Czw sty 05, 2017 12:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Haha skrot myslowy czyli krew suszona wolowa :lol: :ryk:

Z tym niedoborem zelaza to czytam ze niski poziom MCV moze o tym swiadczyc aleee czy analizowanie wspolczynnikow pojedynczo ma jakis sens? Kurcze, zaluje ze nie zainwestowalam w ten profil anemii bo wtedy spalabym spokojniej...

Erin, jeszcze pytanko o wylapywacz fosforu. Wiem ze stosujesz renagel ale zanim zdecydowalas sie trn wylapywacz to stosowalas wczesniej inne?

menelik7

Post » Czw sty 05, 2017 12:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tak, stosowałam İpakitine, ale wapń zaczął rosnąć, więc przeszłam na Renagel.

Wskaźniki trzeba analizować wszystkie, pojedyńczo nie ma sensu.
A kroplówki powinno się robić co kilka dni, jeśli kot się za mocno stresuje.

Erin

Post » Nie sty 08, 2017 21:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zastanawiam sie nad starymi wynikami moczu i czy mozliwe jest aby:
- w maju 2016 nie bylo w moczu bialka (ilosci sladowe) ale byla kreatynina (175 mg/dl)
- w sierpniu nie bylo w moczu ani bialka (tylko ilosci sladowe) ani kreatyniny
- aaaaa w pazdzierniku 2016 w wyniku moczu pojawilo sie bialko (61 mg/dl) a nie bylo kreatyniny????

Czytam o bialkomoczu i wskaznikach upc i w zasadzie to nie potrafie uplasowac nigdzie kota bo nie mam jak wyliczyc stosunku bialka do kreatyniny w moczu :/ Czy raczej powinnam mierzyc poziom bialka w moczu do poziomu kreatyniny w krwi???,

menelik7

Post » Nie sty 08, 2017 21:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

UP/C jak najbardziej da się wyliczyć. Jeśli białka nie ma, a jest kreatynina, wynik wychodzi zero, czyli dobrze.
Co do obecności białka, to nie jest wskazana, z tego, co mi mówił wet, bo to znaczy, że nerki nie do końca radzą sobie z jego filtrowaniem. Natomiast kreatynina w moczu może być.

Erin

Post » Wto sty 10, 2017 10:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

No tak, ale kiedy mozna mowic o bialkomoczu i jak go wyliczyc jesli parametry w moczu sa takie jakie podalam? Bo jesli jest bialko w moczu ale kreatynina jest zero to yyyyy z tego co pamietam z matmy takie liczenie nie ma sensu - pamietaj cholero nie dziel przez zero ;)

menelik7

Post » Wto sty 10, 2017 10:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Teoretycznie najlepiej by było zbadać kreatyninę i białko z całodobowej zbiórki moczu, ale u kotów to mało realne.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pt sty 13, 2017 8:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

CZY KTOŚ WIE GDZIE MOŻNA KUPIĆ CHLOREK BETANECHOLU??? MOŻE KTOŚ MA TEN LEK??? PLEASE:):):)

Blus

Od: Pt sty 13, 2017 8:36

Post » Pon sty 16, 2017 17:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Robiłam dziś badanie krwi Zdzisiowi. Wszystko stoi w miejscu. Kreatynina ponad 5, mocznik 150. Od początku grudnia kot dostawał kroplówki. Nawet dwa razy dziennie. A wyniki nic a nic się nie poprawiły. Morfologia jest dobra. Weterynarz powiedziała, żeby na razie przerwać kroplówki i obserwować kota. Mówi, że być może nerki są już tak zniszczone, że wyniki się nie poprawią mimo kroplówek. Mam się do nich zgłosić, gdy zauważę,że Zdzisiek czuje się gorzej niż teraz. Co o tym myślicie?

agis1

Od: Pt kwi 08, 2016 16:48

[poprzednia][następna]