Moderator: Moderatorzy
kotkins pisze:(...)
Kupię spirulinę, od dawna myślałam o niej dla kotów, tylko czy to bezpieczne dla Lalka?
Tinka07 pisze:Wartości ref. magnezu dla kota wynoszą: 1,4-3,2 mg/dl bądź (0,6-1,3 mmol/l). Suplementacja jest wskazana dopiero od wyniku poniżej 1,0 mg/dl (0,4 mmol/l).
Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Yagutka, nie wiem czy Twoja pani wet będzie potrafiła to trafnie osądzić. Wydaje mi się że nie, bo do tej pory nie zauważyła pewnych nieścisłości. Pewnie się tym w ogóle nie interesowała. Uważajcie jednak z suplementacją magnezu do ponad rzeczywistych fiziologicznych wartości referencyjnych dla kota, żeby czasem nie nabawił się struwitów.Yagutka pisze:Czy myślisz, że jeżeli Maciek ma teraz magnez 2,2 mg/dl (dolna granica normy wg labwetu to 2,1 mg/dl), to powinnam się jeszcze raz skonsultować z wetką w sprawie magnezu? Wcześniej miał Mg w okolicy 1,5, została włączona suplementacja i po pół roku jest 2,2.
Ostatnio wetka stwierdziła, że nadal możemy mu podawać ten magnez (dostaje Aspargin, czyli Mg+K, bo ma też niski potas).
Tinka07 pisze:Yagutka, nie wiem czy Twoja pani wet będzie potrafiła to trafnie osądzić. Wydaje mi się że nie, bo do tej pory nie zauważyła pewnych nieścisłości. Pewnie się tym w ogóle nie interesowała. Uważajcie jednak z suplementacją magnezu do ponad rzeczywistych fiziologicznych wartości referencyjnych dla kota, żeby czasem nie nabawił się struwitów.Yagutka pisze:Czy myślisz, że jeżeli Maciek ma teraz magnez 2,2 mg/dl (dolna granica normy wg labwetu to 2,1 mg/dl), to powinnam się jeszcze raz skonsultować z wetką w sprawie magnezu? Wcześniej miał Mg w okolicy 1,5, została włączona suplementacja i po pół roku jest 2,2.
Ostatnio wetka stwierdziła, że nadal możemy mu podawać ten magnez (dostaje Aspargin, czyli Mg+K, bo ma też niski potas).
Pozdrawiam ciepło
Tinka
pixie65 pisze:kotkins pisze:(...)
Kupię spirulinę, od dawna myślałam o niej dla kotów, tylko czy to bezpieczne dla Lalka?
A czy on faktycznie potrzebuje tego magnezu?
Czy chcesz mieć poczucie, że robisz więcej niż można lub trzeba?
czy mogłabym prosić o źródło?Tinka07 pisze: /.../ Wartości ref. magnezu dla kota wynoszą: 1,4-3,2 mg/dl bądź (0,6-1,3 mmol/l). Suplementacja jest wskazana dopiero od wyniku poniżej 1,0 mg/dl (0,4 mmol/l). /.../
kotkins pisze:...
Tinka- masz rację, sprawdziłam w necie. Robiło to laboratorium w Łodzi i zupełnie nie wiem co o tym myśleć.
Przecież nie jest możliwa taka różnica miedzy laboratoriami.
Hej ana,ana pisze:czy mogłabym prosić o źródło?Tinka07 pisze: /.../ Wartości ref. magnezu dla kota wynoszą: 1,4-3,2 mg/dl bądź (0,6-1,3 mmol/l). Suplementacja jest wskazana dopiero od wyniku poniżej 1,0 mg/dl (0,4 mmol/l). /.../
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości