Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sie 29, 2016 8:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

dzięki dziewczyny dobry pomysł
u nas trudniej o mięso bo my wegetarianie spróbuje z masełkiem a jak nie to kupie troche mięsa albo sera. Probiotyk mam w paście wyciskanej
na razie kupiłam mokre jedzenie i po pół tabl wkruszam
podejrzliwy jest i niechętny ale ostatecznie zjada wszystko :)

Pestka_as

Od: Nie sie 21, 2016 9:56

Post » Pon sie 29, 2016 8:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

z masełkiem dobrze jest oblepić tabletkę i potem taką grudkę zamrozić. a potem energicznie podać do pysia, żeby kot połknął bez gorzkiego posmaku
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon sie 29, 2016 20:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Sprytnie z tym mrożeniem. Chwilowo jednak już 5 rzeczy dostaje do paszczy. Jest tak na mnie wkurzony, ze z kota który z kolan nie schodził, nie daje mi się głaskać, nie mruczy, nie tuli się. Jak do niego mowię, to odwraca głowę. Ech... Tylko w nocy się przytula bo to czas beztabletkowy

Pestka_as

Od: Nie sie 21, 2016 9:56

Post » Czw wrz 01, 2016 14:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Co sadzicie o laspewet? Gdzies czytalam ze jest wskazany dla nerkowcow aleeee koty go nie znosza - mam tzw francuskiego pieska ktoremu nic nie smakuje :/ jak bylo u was z podawaniem?
Ostatnio edytowano Czw wrz 01, 2016 14:32 przez menelik7, łącznie edytowano 1 raz

menelik7

Od: Pt lip 29, 2016 9:45

Post » Czw wrz 01, 2016 14:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tak, fosfor u nerkowców powinien być niski, w zyciu bym nie podawała dodatkowo fosforu.

Lespewet podawałam Mackowi przez 3 lata. Nie wiem, czy go znosił, czy nie, wszystkie tabletki dostawał na siłę do pyska (otwierasz pysk, wrzucasz, potem dajesz wodę ze strzykawki) ;) Jakbym chciała czekać, czy sam dobrowolnie połknie jakąś tabletkę, to nic by zjadł ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw wrz 01, 2016 14:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

No tak, moj tez nic sam nie zje aleee myslalam ze nawet jak daje sie na sile to bedzie problem z tym laspewetem. A po co podawac wode strzykawka? Moj siersciuch duzo pije...

Z fosforem to sie pomylilam - chodzilo o potas. Wyedytowalam :P

menelik7

Post » Czw wrz 01, 2016 14:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja zawsze po każdej tabletce dawałam Maćkowi wodę, żeby tabletka na pewno została połknięta a nie wypluta. No i akurat on za dużo wody nigdy nie pił, więc to też było wskazane.

Jak jest niski potas, to pewnie trzeba suplementować, Maciek miał niski, czasem nawet poniżej dolnej granicy normy, więc dostawał w tabletkach.

Yagutka

Post » Czw wrz 01, 2016 23:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Lespewet to łagodnie działający środek moczopędny. Dla nerkowców jest ok, o wiele lepszy niż furosemid, ale...podawać go się powinno tylko przy kroplówkach, bo inaczej kot się odwodni
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt wrz 02, 2016 20:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Strasznie boje sie podawania na stale takich tabletek bo myslalam ze na poczatek wystarczy dieta nerkowa a nie pchanie lekow... aleee chyba nie bedzie wyjscia...
Czytalam kiedys na forum o kapsulkach do podawania lekow.
http://kapsulki.com.pl/?page_id=29
Czy rzeczywiscie latwiej jest wpakowac tam kilka tabletek i podac jako jedna (myslalam o najmniejszym rozmiarze) czy raczej latwiej podawac jest tabletki pojedynczo bez tych kapsulek? Bo nawet ta najmniejsza kapsulka jest hmmm dosc pokaznych rozmiarow :/

menelik7

Post » Sob wrz 03, 2016 7:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja kupowałam właśnie tam kapsułki i podawałam Mackowi. Ale nie zawsze da się wpakować kilka leków do jednej, bo czasem wygodniej podać kilka mniejszych niż jednego giganta. No i to też zależy od tego, jakie leki (jakiej wielkości) kot dostaje.
Maciek na pewno dostawał rozmiar 2, 3 i 4, takie kupowałam.

Yagutka

Post » Nie wrz 04, 2016 11:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie, u nas było aż 17 dni spokoju, bez wymiotów, apetyt, zabawy, harce, i całe szczęście bo nasz wet wraca jutro z urlopu. Dawałam Ringera, od 2 dni już strajk na jedzenie, wymioty były wczoraj; czy przy wys. Na i Cl jak podam teraz NaCl z Glukozą 1:1 będzie Ok? Podając gł. takie kroplówki Potas spadł z 6,1 do 4,2 w bad. 18 sierpnia./ czy ktoś daje suszoną krew wołową? jak przechowywać? czym dokładnie suplementujecie Potas? dziękuję

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Nie wrz 04, 2016 13:28 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

U mnie kić miał wysokie chlorki, dostaje tylko NaCl z glukozą. Poziom chlorków się waha, ale w miarę. Potas miał w ubiegłym roku obniżony, suplementowałam tabletkami.
A krew wołową na co się podaje?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon wrz 05, 2016 8:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin, dzięki. Krew wołowa suszona jako suplement żelaza przy początkowej anemii jak u nas.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Pon wrz 05, 2016 9:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Aha. Ja podaję hemovet zapobiegawczo.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw wrz 08, 2016 22:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam, po raz pierwszy piszę na forum, więc proszę o wyrozumiałość:)
Zgłosiłam się z kotką Czarusią do weterynarza, bo od pewnego czasu sporo piła i więcej jadła. Wet pobrał krew i wyszło że nerki chore (weterynarz mało komunikatywny).
Badanie krwi (pierwsze): Kreatynina 2,39 (1-1,80), mocznik 119 (25-70), ALAT 176 (20-107), Aspat 89 (6-44), GGTP 11 (0-10), WBC 24,9 (5-11), LYM# 8,90 (1-4),GRA# 15,80 (3-12), EOS# 1,41 (0-0,6) i RDW 15,8 (17-22). Reszta parametrów w normach.
Zalecił kroplówkę (elektrolity) przez tydzień. Na drugi dzień udało mi się pobrać mocz, którego wyniki były takie: barwa słomkowa, przejrzysty, odczyn 6,0, ciężar właściwy 1,005, białko 30mg/dl, nabłonki płaskie pojedyncze, leukocyty 1-2 wpw, erytrocyty świeże pojedyncze w preparacie, wałeczki szkliste poj. w prep. i bakterie pojedyncze wpw.
Dołożył antybiotyk.
Wczoraj skończyłyśmy kroplówki i antybiotyk, a dzisiejsze wyniki są takie:( Kreatynina 5,68 (1-1,80), mocznik 177 (25-70), ALAT 106 (20-107), Aspat 68 (6-44), GGTP 8 (0-10). Tylko tyle dostałam. Uzyskałam (po moim upomnieniu się) wpis w książeczce co Czarusia dostawała: Furosemid i Synergal.
Wet stwierdził, że już się nic nie da zrobić:((
Fakt że Czarusia gorzej zaczęła jeść, ale też źle znosiła kroplówki i nie chce karmy dla nerkowców, ale żeby aż tak beznadziejnie?? Nie wiem co robić, bo tutaj jest jeszcze jeden wet, ale nie wiem nic o nim (zresztą tak jak o tym pierwszym)....

berusia

Od: Czw wrz 08, 2016 21:33

[poprzednia][następna]