Wiesz co Małgosiu !Małgorzata i Toffee pisze:Strzykawki mam i 0.5 i 0.3 - gorzej się nabiera do tych 0.3. Dziś znowu się męczyłam i znowu zmarnowałam ze trzy jednostki insuliny. Nie mówiąć już o tym, że kota kłuję igłą, która już dwa razy przechodziła przez korek.
Strzykawki BD 0,3 ml używam od 5 lat, nie mam pęcherzyków powietrza, nie marnuję ani kropli insuliny, jeden wkład mam na 5 miesięcy, przy naciąganiu i spuszczaniu insuliny z wkładu igła siedzi cały czas w gumie więc nie ma mowy, żeby igła przechodziła 2 razy przez korek.
Spróbuj naciągać insulinę bardzo powoli, nie wyciągając igły z gumy poruszaj tłokiem do oporu i ponownie naciągaj.
TAK. Przez te strzykawki INSUMED nie wiemy ile płynu dostawało się pod skórę. Piszesz że 1,0U, a strzykawkami BD podajesz 0,75U i masz wyniki poniżej 100 mg. Podajesz 0,5U, metoda opóźnionego zastrzyku częściowo przerywa działanie insuliny.Kociaro, dlaczego według Ciebie powinnam jeszcze zmniejszyć dawkę insuliny? To kierunek na remisję?
Stąd moja sugestia podawać 0,5U i przytrzymać ta dawkę przez kilka kolejnych dni. Reagować tylko kiedy wyniki zaczną spadać w okolicach 50 mg. Następne ewentualne podwyższenie dawki tylko o 0,12U na 0,63U
Na BD 0,3 ml masz możliwość ustawić 0,12U. 0,37U, 0,63U
Pozdrawiam
PS. kuruj się