Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob sie 13, 2016 15:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

monika.93 pisze:Hej!

Bardzo proszę o pomoc. Moja kotka ma ok. 14,5 roku i okazało się, że ma bardzo dużą niewydolność nerek. Niedawno wyszła jej kreatynina 9,6 mg/dl, teraz jest jeszcze więcej, mocznik 350 mg/dl. Codziennie dostaje kroplówkę i jakieś zastrzyki. Do tego ma stan zapalny w pyszczku. Cieknie jej z niego krew i ślina. Od 2 dni nie chce już jeść i prawie się nie rusza. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy weterynarz mimo dobrych chęci jest w stanie pomóc takiemu kotu, dlatego chciałam zapytać, czy ktoś może jeszcze coś poradzić, czy da się jeszcze coś zrobić, bo dziś dowiedziałam się, że już nie ma szans.

zanim uśpisz to daj jej szanse , czasami są dni gorsze , moze kroplowki zbiją, moja tez ma wysokie wyniki ale uważam ze jeszcze nie czas.
Kindziusia [*]22.08.16 na zawsze w moim serduchu
Obrazek

ewciakowa

Od: Śro gru 16, 2015 19:28

Post » Sob sie 13, 2016 22:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:Furagina nie powinna zaszkodzić, ale .... w sprawach nerek Twój wet jest idiotą, więc może zanim zaczniesz stosować jego kuracje, pójdź do innego W W-wie nefrologiem jest dr Suszyńska-Neska
Norma kreatyniny jest do 1,8, twój kot miał jakieś zapalenie nerek i problemy z nerkami to ślad po nim. Schudł i pogorszyła mu się morfologia prawdopodobnie od głodowania, a megace to tez nie rozwiązanie na dłuższą metę, nawiasem mówiąc, są łagodniejsze środki pobudzające apetyt, megace to hardcore.

Wiele kotów nie je karm nerkowych, są one też nie do końca pełnowartościowe.

W tej chwili kot ma niedokrwistość na poziomie wymagającym podawania nie tylko żelaza z witaminami, ale i środka krwiotwórczego (Aranesp lub EPO), a w zasadzie jeszcze gorzej, bo na poziomie, przy którym daje się transfuzje.

Natychmiast poszukaj dobrego weta, bo może to nawet nie od nerek, wyniki nerkowe były i są niemal w normie, wcale nie tłumaczą tak niskiej morfologii

I stal sie cud - kot nie ma niedokrwistosci (!) wszystkie wyniki w normie. Jedynie znowu kreatynina podskoczyla 312 (norma 71-212), mocznik w normie ale blisko gornej granicy 12.8 (norma 5.7-12.9). Kot byl caly czas na renalu ale nawet chetnie go jadl. Wiec moze rzeczywiscie przestal glodowac i krew wrocila do normy. Ale dlaczego znowu podskoczyla kreatynina? Wyniki robione byly w momencie fatalnym dla kota bo trafilismy do weta (wczoraj) po calonocnych wymiotach - mozliwe ze cos zjadl, albo jest zaklaczony. Dostal cerenie, solvertyl i plyn ringera ale wciaz nie doszedl do siebie po wymiotach. Do tego malo je i malo pije. Domyslam sie ze brak apetytu wynika z wymiotow. Aleee co mu dac zeby zjadl? Czy na sile podawac tez wode? Strzykawka? Ile tej wody? Moze nie pihe duzo bo trzyma sie jeszcze po tej kroplowce?
Zeby tego bylo malo, od incydentu z wymiotami, ma problem z kupa bo wchodzi do kuwety i wychodzi bez zalatwienia sie. A do tego dziwnie miuczy :( jedyne co mu moge dac na podrazniony zoladek to siemie lniane ale jak nie je to nawet nie wiem jak podac :( a kiedy podaje sie parafine? Przepraszam ze troche nie na temat w nerkowym watku z tymi wymiotami ale pewnie mialyscie podobna sytuacje i moze i w tym temacie cos doradzicie pleeeaseeee?
Czy moglby ktos tez polecic super weta w Warszawie? Umowilismy sie do dr Neski zeby obejrzala nerki aleee do konca sierpnia jest na urlopie :( A potrzebujemy weta z prawdziwego zdarzenia zeby tez i ogolnie tego kota nam ogarnal, na wypadek gdyby te wymioty wrocily albo kotu sie pogorszylo. Niewazna dzielnica. Do dobrego weta moge jechac nawet na drugi koniec miasta.

menelik7

Od: Pt lip 29, 2016 9:45

Post » Nie sie 14, 2016 7:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam
Bardzo proszę ,abyście wyraziły swoją opinię.
Kocurek wiek około 5-6 lat.
Od momentu kiedy u mnie zamieszkał duże pragnienie.
W ubiegłym roku ostra niewydolność nerek -wyniki kreatynina 1.8 mg/dl (norma 1-1.8 ), mocznik 226mg/dl (norma 25-69.9).
W tym roku w czerwcu ponieważ ciągle dużo pije i wyraźnie miał gorszą sierść kontrolne badanie krwi i usg.
Podczas badań z 02.08- miał rozwolnienie i pojedyńcze wymioty- raczej od zakłaczenia.(antybiotyk synulox 7 dni i jest ok)
podam tylko podstawowe parametry
data 29.06 02.08 04.08 (po 2 dniach kroplówek dożylnych) 12.08 (po 7 dniach kroplówek dożylnych) Ringer z mleczanami i zwykły przemiennie.

kreatynina 294.9 469.4 477.6 593 (1-168 µmol/l) norma
mocznik 29.3 35 36.7 60 ( 5-11.3 mmol/l)norma
fosfor 1.65 1.95 2.19 2.47 (0.8 -1.9 mmol/l)norma
potas 4.06 4.8 4.51 4.82 (3-4.8 mmol/l) norma
chlor 120 117 120 120 (100-120mmol/l) norma
sód 149 145 150 149 (145- 158 mmol/l) norma
wapń 2.26 2.25 2.41 2.45 (2.3- 3 mmol/l) norma
hgb 93.1 10.9 g/dl ( 8-15norma) 102 (90-150 g/l)norma

Jak widać wyniki zamiast w dół.lecą lawinowo w górę.
Wet który robił usg- widział powiększone nerki i torbiele oraz jasne powierzchnie -nie mam opisu więc przepraszam za mało profesjonalne infomacje.
Podczas konsultacji u innego weta -przyznam się zapomniałam o torbielach -gdyż ten pierwszy jakoś specjalne tego nie akcentował...cos sobie tam mamrotał i tyle.Kolejnego usg nie było bo kot jest bardzo nerwowy i histeryk i trzeba by go znieczulać.
Kot dostaje chitofos lub renalvet (przemiennie) .Karmę mokrą lub mięso (wiem,że nie powinien ,ale daje mu co chce) .
Apetyt dopisuje jak na takie wyniki, myje się, sierśc ok.
Wczoraj dostał kolejny wlew ok 200ml ringera z mlecznami.
Jednak mam dylemat, czy to coś daje i czy wbrew opiniom te kroplówki mu "nie szkodzą"? Może to głupie,ale czy te torbiele się nie powiększą od takich ilości płynów?
kot pije dosyc dużo, sika ok 3-4 razy dziennie.
padła też propozycja od weta podania furosemidu moczopędnie.
Bardzo proszę o Wasze opinie co robic dalej. Podawać płyny dożylnie czy nie...:(
Gdyby nie to,że wiem że ma złe wyniki to nie przypuszczałabym "na wygląd" ,że są aż takie złe..
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Nie sie 14, 2016 9:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Kroplówki koniecznie, chocia niekoniecznie Ringer z mleczanami - niektóre koty xle na niego reaguja. I niekoniecznie dozylne, moga byc rownie dobrze podawane w domu podskorne, wiele kotow bprzyjmuje je o wiele spokojniej.
Jesli kot ma torbiele, to plynoterapia nie zaszkodzi, one i tak beda rosnac w swoim tempie, a plynoterapia wspomaga organizm. Zamiast furosemidu lepszy jest lespewet, dziala oszczedzajac nerki
Jak patrze na Wasze wyniki, to konieczny jest wylapywacz fosforu, albo zmiana sposobu jego podawania (z karma, albo w okolicach podawania karmy). Koniecznie. Nerkowcom trzeba utrzymywac poziom fosforu w dolnej polowie normy. Macie umiarkowany poziom wapnia, wiec mozecie na razie uzywac np Pronefry, albo Ipakitine czy jakiegos ludzkiego weglanu wapnia, wapniowe wylapywacze sa najtansze terzaz chyba
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie sie 14, 2016 10:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję, chitofos podaję w celu wyłapywania fosforu.
Z kroplówkami podskórnymi lekko nie będzie-mamy charakterek :kotek: :roll:

Edit: a czy gdzieś znajdę jakieś zrozumiałe przeliczniki mocznika i kreatyniny-żeby było w w mg/dl? lub może ktoś zna przez ile pomnożyć lub podzielić? Dobijają mnie psychicznie te wielkie 3 cyfrowe liczby 8O
Obrazek[b]

becia_73

Post » Pon sie 15, 2016 22:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

becia- mnie też zawsze dobijały.
Mam przelicznik od naszej wetki:

1) kreatynina wynik x 0,011 = ..... mg/dl
2) mocznik wynik x 6,03 = ....... mg/dl
3) fosfor wynik x 3,097 = ...... mg/dl (mi jakoś zawsze łatwiej nawet fosfor w mg przyswoić) :)

atena-olimpia

Od: Śro sty 18, 2012 18:04

Post » Wto sie 16, 2016 6:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

atena-olimpia dziękuję, to zaraz inaczej wygląda -zwłaszcza kreatynina. :roll: :wink:
Obrazek[b]

becia_73

Post » Wto sie 16, 2016 9:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Znowu się tu pojawiamy. Niestety wyniki Zdzisława znacznie się pogorszyły. Kreatynina 5,1 a mocznik 108. Jestem załamana.

agis1

Od: Pt kwi 08, 2016 16:48

Post » Wto sie 16, 2016 10:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dostaje kroplówki? Podajesz probiotyk?
Jak morfologia i jonogram?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto sie 16, 2016 13:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Na razie robiłam tylko kreatyninę i mocznik. Jeździmy na kroplówki, ale podskórne, bo na inne Zdzisiek nie pozwala. I tak dwóch weterynarzy go trzyma. Już tydzień tak jeździmy, a ja mam wrażenie, że on gorzej się czuje. Prawie wciąż śpi, mało się rusza. Coś czuję, że chyba umiera. Jakie to smutne.

agis1

Post » Wto sie 16, 2016 14:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To nie są tragiczne wyniki, chociaż mocznik może się dawać we znaki. Zapytam raz jeszcze: podajesz jakiś probiotyk na jego obniżenie?
Przydałoby się zrobić badania kompleksowe, w tym moczu.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto sie 16, 2016 20:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Podaję to, co zlecił lekarz. Kotek dostaje kroplówki i zastrzyk moczopędny. Dodatkowo je karmę Renal i Ipactine. Raz też dostał zastrzyk antywymiotny.
Jaki probiotyk można mu podawać i w jakiej formie? Mój Zdzisiek lekki do eksperymentowania medycznego to nie jest. Ja w każdym razie tabletki nie jestem w stanie mu podać.

agis1

Post » Wto sie 16, 2016 23:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

becia_73 pisze:Dziękuję, chitofos podaję w celu wyłapywania fosforu.

Za mało albo w niewłaściwy sposób (powinien być podawany z jedzeniem), fosfor wciąż macie za wysoki
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro sie 17, 2016 6:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

becia73, po antybiotyku wyniki mogły się pogorszyć, Synolux 7 dni brał

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Śro sie 17, 2016 8:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:becia73, po antybiotyku wyniki mogły się pogorszyć, Synolux 7 dni brał

Tak, ale miał sraczkę i wymioty - według mojej oceny (organoleptycznej :oops: ) to było od kłaków . Ponieważ jest wychodzący , nie zauważyłam wcześniej kup, dopiero jak został zapuszkowany w domu z wenflonem..więc dostał Synulox.
Edit: ale Synulox chyba nie jest tragiczny dla nerek?
Obrazek[b]

becia_73

[poprzednia][następna]