Witajcie
Tinka07 pisze: To może być rzeczywiście kontrregulacja, nie wiem. W każdym razie wątroba wydziela za szybko i za wcześnie w tych przypadkach gilikogen do krwiobiegu.
Insulina LANTUS długo trzyma, ale rozpoczyna swoje działanie dopiero po 4 godzinach, a pełną moc osiąga nawet po 7 godzinach po PRE. Ponieważ moc dwóch dawek nakłada się na siebie dochodzi czasami do PRE na poziomie 70 mg/dl.
Może powinnam spróbować z dawką 1,62U, bo wydaje mi się że 1,75U to w tym momencie za duża dawka.
Co do witaminy B complex, którą podlinkowałaś, niewiele mogę powiedzieć, ale ten preparat zawiera też wapń, więc np. dla Maćka byłby mniej wskazany. Jeśli są to tabletki powlekane, to musisz konieczne zeskrobać z nich powłoczkę.
Z tego co zauważyłam to prawie wszystkie suplementy diet mają witaminę B5 (D-pantotenian wapnia) i stearynian magnezu. Dla kota dawałoby się nie więcej niż 1/4 lub 1/5 tabletki/kapsułki i co drugi dzień.
Co do Maćka to na nerki (mam nadzieję, że to jeszcze nie jest niewydolność nerek) najlepsze jest nakłonienie go do picia. Do mokrej RC obesity z sosem dolewać 4 łyżki wody i Maciek zaczyna 3 razy dziennie sisi. Sama karma ma indeks S/O i zmniejsza pH w moczu.
HEPATOBON (zioła Ojca Grzegorza Sroki) – suplement diety na wątrobę:
Preparat ziołowy polecany jako uzupełnienie codziennej diety w składniki wspomagające proces trawienia, prawidłową pracę wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
Skład 1 kapsułka
- sylimaryna 67 mg
- ekstrakt z liści karczocha 234 mg
Składniki: ekstrakt z karczocha (cynara scolymus), sylimaryna (silybum marianum), wypełniacz (maltodekstryna), substancje przeciwzbrylające (krzemionka koloidalna, stearynian magnezu), składnik otoczki (żelatyna). OTOCZKĘ MOŻNA ZDJĄĆ
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku niedrożności dróg żółciowych lub niedrożności jelit. Ze względu na żółciopędne własności wyciągu z karczocha w kamicy żółciowej stosować w porozumieniu z lekarzem.
HEPATIL ( firma: PLIVA Kraków) – wspomaga pracę wątroby (bez recepty)
Suplement diety, polecany jest w celu wspomagania pracy wątroby podlegającej codziennie lub okresowo szkodliwemu działaniu np. złej diety, spożywania alkoholu lub zażywanych leków.
Skład:
składnik czynny: L-asparaginian L-ornityny, 150 mg
substancje wypełniające: skrobia ziemniaczana, talk, celuloza
substancja wiążąca: poliwinylopirolidon
substancja poślizgowa: stearynian magnezu
ZNALAZŁAM jeszcze:
WYCIĄG Z KARCZOCHA na wątrobę DOPPEL HERZ, wytwórca QUEISSER PHARMA GmbH Niemcy
www.doppelherz.pl
Zawartość: ekstrakt z karczocha (cynara scolymus) + omega 3 + vit.B5+ B6+ E
Skład 1 kapsułka
Wyciąg z karczocha zwyczajnego,
olej z łososia.
D-pantotenian wapnia (wit. B5)
Chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6)
Octan DL-alfa-tokoferylu (wit. E)
oraz substancje dodatkowe: żelatyna, glicerol, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, wosk pszczeli, barwniki – tlenki i wodorotlenki żelaza, dwutlenek tytanu, kompleks miedziowy chlorofiliny
Mogą stosować diabetycy 1 kapsułka 0.01 BE (jednostki chlebowej).
NIE ROZGRYZAĆ KAPSUŁKI
A może dobra byłaby ta mieszanka DLA DIABETYKÓW - najbradziej mi sie podoba
http://www.doppelherz.pl/products/doppe ... betyk.html
WITAMINA B12 - namiary w poprzednim poscie.
Jest polecana dla osób na diecie wegetariańskiej i dla kulturystów. Skład jednak budzi wątpliwości czy można dawać kotom.
Tinka
Prawdopodobnie na początku kwietnia zrobię kolejne badania krwi moim futerkom - pełny zestaw diagnostyczny, w tym T4 i fT4 no i ta nieszczęsna witamina B12. Może powinnam zrobić też USG jamy brzusznej.
Co o tym sądzisz ?
Pozdrawiam