Moderator: Moderatorzy
Kochana Cyrko, dopiero teraz zauważyłam Twój post. Strasznie mi przykro, że Gacuś przegrał tę walkę.cyrka pisze:niestety wczoraj w nocy Gacek sie poddał i umarł , jeszcze to do mnie nie dotarło , strasznie strasznie tęsknię ...
dziękuje za wszystkie rady
Marta
cyrka pisze:niestety wczoraj w nocy Gacek sie poddał i umarł , jeszcze to do mnie nie dotarło , strasznie strasznie tęsknię ...
Marta
cyrka pisze:niestety wczoraj w nocy Gacek sie poddał i umarł , jeszcze to do mnie nie dotarło , strasznie strasznie tęsknię ...
Marta
Tinka07 pisze:Piotrze,
magnez 1,8 mg/dl czy mmol/l? Jednostki i wartości referencyjne są bardzo ważne. Gdzie były robione badania, w labie ludzkim czy zwierzęcym? Zrób proszę w dzienniczku osobny arkusz z wynikami krwi Macka wraz z jednostkami i wynikami referencyjnymi. Jak wygląda cukier Macka po podwyższeniu dawki? Czy można zauważyć jakąś tendencję spadkową? Super, że wyniki mocznika i kreatyniny tak się poprawiły. Fruktozamina jest wysoka, bo cukier na razie jeszcze nieustabilizowany.
Pozdrawiam ciepło
Tinka
piotr2422 pisze:Tinka07 pisze:Piotrze,
magnez 1,8 mg/dl czy mmol/l? Jednostki i wartości referencyjne są bardzo ważne. Gdzie były robione badania, w labie ludzkim czy zwierzęcym? Zrób proszę w dzienniczku osobny arkusz z wynikami krwi Macka wraz z jednostkami i wynikami referencyjnymi. Jak wygląda cukier Macka po podwyższeniu dawki? Czy można zauważyć jakąś tendencję spadkową? Super, że wyniki mocznika i kreatyniny tak się poprawiły. Fruktozamina jest wysoka, bo cukier na razie jeszcze nieustabilizowany.
Pozdrawiam ciepło
Tinka
wyniki byly robione u wenta wartosc magnezu mg/dl ma 1,8 minimalnie powinno byc 2,1 a max 3,2 mam zamiar zbic mu jeszcze fosfor coprawda miesci sie w normie ma 5,0 a wartosc max to 6,8 mg/dl daje mu ipakitine ale mysle o alusalu albo renegelu cukier niestety ma wysoki na 0,75jd jest to spowodowane napewno pasta dentisept ma bardzo slodki zapach a w ulotce brak dokladnego skladu od kiedy podaje te paste nie moge zejsc ponizej 400 masakra jakas teraz je karme smilla zastanawiam sie czy nie ustawic go tylko na 1 karme zeby tak nie skakac z rodzajem co tydzien
Ciekawa jestem, jak ta maszyna u weta działa i jakich używa odczynników. Ha, ha , już wiem. Właśnie sprawdziłam u Winnickiej. Twój wet odnosi się przy magnezie do wartości referencyjnych prof. Anny Winnickiej z książki: "Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Te wartości są jednak zawyżone. Kot europejski ogólnie ma wyniki magnezu 1,4-3,2 mg/dl. Magnez jest u Twojego kota OK. Na pozostałe tematy postaram się odpowiedzieć jutro.piotr2422 pisze:[wyniki byly robione u wenta wartosc magnezu mg/dl ma 1,8 minimalnie powinno byc 2,1 a max 3,2
Tinka07 pisze:Ciekawa jestem, jak ta maszyna u weta działa i jakich używa odczynników. Ha, ha , już wiem. Właśnie sprawdziłam u Winnickiej. Twój wet odnosi się przy magnezie do wartości referencyjnych prof. Anny Winnickiej z książki: "Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Te wartości są jednak zawyżone. Kot europejski ogólnie ma wyniki magnezu 1,4-3,2 mg/dl. Magnez jest u Twojego kota OK. Na pozostałe tematy postaram się odpowiedzieć jutro.piotr2422 pisze:[wyniki byly robione u wenta wartosc magnezu mg/dl ma 1,8 minimalnie powinno byc 2,1 a max 3,2
Pozdrawiam serdecznie
Tinka
patkazal pisze:My też startowaliśmy u Pafnusia z dawką 0,25 (ważył wtedy prawie 4,5 kg, a startowy poziom cukru miał ponad 500).
A z innej beczki - ponieważ u nas już ponad tydzień funkcjonujemy bez insuliny (odpukać w niemalowane i mam nadzieję, że tak zostanie), a ja kupiłam ostatnio masę strzykawek tych w wersji mikro, to mogę komuś w okolicach Warszawy oddać prawie całe opakowanie tych 0,5 dostępnych na diabetyk24. Jak znajdzie się ktoś chętny - proszę o info
Agnieszka2013 pisze:witam
Kot czy kotka? KOT
Jak się nazywa? Mruczek
Ile ma lat? ok 6 (znaleziony jako dorosły kot )wieku dokładnego nie znamy
Ile waży? OKOŁO 4 KG
Za gruby /za chudy? DLA MNIE ZDECYDOWANIE ZA CHUDY,
Od kiedy jest cukrzykiem? 27.12.2012 zdiagnozowano cukrzyce.
Jak jest kontrolowana choroba? kroplówki pod skórę co drugi trzeci dzień u weterynarza,insulina ,
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? tak
Jeśli tak, to jakim? contour ts
Jaką podajesz insulinę? Caninsulina
U 40 czy U 100? u40
Ile kresek (IE)? 3
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? 2
Aktualny poziom cukru? 405
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? NIE
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? NIE
Jaką podajesz karmę? wcześniej royal canin diabetic aktualnie animionda clasic ,DIADETIC
Mniej więcej ile? przed podaniem insuliny ok 60gr ZA JAKEŚ 2H OK 40 (NIESTETY NIERAZ SIE ZDAZY ZE PODKRADNIE JEDZENIE NASZEMU DRUGIEMU KOCIAKOWI MALUTKIEJ CHOCIAŻ PILNUJEMY JAK TYLKO MOŻEMY>
Karmienie przed podaniem insuliny czy po? przed
Inne choroby?
np. ostatnio w badaniu dopatrzyłam sie podwyższony aspAt-508 AIAT-560 GLUKOZA BYŁA 396 -WETERYNARZ POWIEDZIAŁ ŻE TO NORMALNE PRZY CUKRZYCY
Leki?
Opisz swój problem: OD 28.12 INSULINA 4J 2 RAZY DZIENNIE BARDZO DUŻE SPADKI CUKRU 38-40 I ZARAZ ROŚNIE 2-3 GODZINACH .OBECNIE 3 J BEZ ZMIAN .MRUCZEK CAŁY CZAS GŁODNY NIE MOGĘ PORADZIC SOBIE Z ATAKAMI GŁODU. PRZEPRASZAM ŻE TAK CHAOTYCZNIE .
Agnieszka2013 pisze:WITAM ,JESTEM Z MILANÓWKA OD 27.12 2012 U MOJEGO KOCIAKA WYKRYTA CUKRZYCA CZY JEST W PRUSZKOWIE LUB OKOLICACH JAKIŚ SPRAWDZONY WETERYNARZ W KTÓRY MÓGŁBY MI POMÓC W USTABILIZOWANIU I DOBRANIU INSULINY W CHWILI OBECNEJ MRUCZEK JEST NA Caninsulina,.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości