Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt cze 10, 2016 20:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Stosunek b/k w moczu poniżej 0,2 jest ok.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pt cze 10, 2016 20:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Stosunek biała do kreatyniny jest OK. Ciężar właściwy moczu jest wysoki, co może świadczyć o odwodnieniu.

Co do kroplówek, to płyn Ringera ma w składzie chlorek sodu, chlorek potasu i chlorek wapnia, co przy dość wysokich wartościach u Twojego kota chyba nie jest korzystne. Mój kot też miał podwyższony sód i wet zalecił podawanie roztworu NaCl z glukozą (1:1) - dostępny tylko u wetów, niestety. Efekt był taki, że przez kilka miesięcy w kolejnych badaniach, sód z górnej granicy zleciał do dolnych wartości. W ostatnim znowu skoczył, ale kreatynina po pół roku w granicach 3 zleciała do 2,49, więc ten mój kot taki trochę nietypowy chyba. Może spróbuj takiej mieszanki.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob cze 11, 2016 21:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam , odebrałam wyniki mojego 3 letniego kota i według weterynarza ma niewydolnośc ok 40 % , kazała podawać co drugi dzień Nefrokrill i tyle i po 2 miesiącach powtórzyć badania. mocznik i kreatynine jest w normie ale czynnik SDMA jest podwyższony. Podobno lekarze nie wiedzą jak leczyć kota z takimy wynikami , macie jakieś pomysły co dalej ? Mam mu podawać więcej płynów ale jak zmusić kota do picia ?

goska773

Od: Sob maja 28, 2016 16:28

Post » Nie cze 12, 2016 9:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

goska773 - wklej wyniki kotka wszystkie które masz (mocz był badany?) i info czym go karmisz bez tego ciężko coś powiedzieć. Nefrokrill to wyłapywacz fosforu, czy Twój kotek tego potrzebuje?Ma podwyższony fosfor?Ale ogólnie ciekawy preparat bo nie na węglanie wapnia i ma dobre dodatki, powinien kotu dobrze zrobić niemniej trzeba wtedy kontrolować potasu i fosforu.

aniablanka1

Od: Nie mar 06, 2016 16:11

Post » Nie cze 12, 2016 9:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

goska773 pisze:Witam , odebrałam wyniki mojego 3 letniego kota i według weterynarza ma niewydolnośc ok 40 % , kazała podawać co drugi dzień Nefrokrill i tyle i po 2 miesiącach powtórzyć badania. mocznik i kreatynine jest w normie ale czynnik SDMA jest podwyższony. Podobno lekarze nie wiedzą jak leczyć kota z takimy wynikami , macie jakieś pomysły co dalej ? Mam mu podawać więcej płynów ale jak zmusić kota do picia ?

-karmić mokrą karmą, suche tylko "od święta" :wink:
-do porcji mokrej karmy dodawać trochę wody
-rozstawić w domu w różnych miejscach i na różnych poziomach pojemniki z wodą, upodobania kotów bywają dziwaczne :lol:
-ewentualnie kupić elektryczne poidełko, są koty które lubią cieknącą wodę
-przemycać wodę w formie galaretek, jeśli kot je jada - gotuje się je jak "ludzkie" z drobiu lub wołowiny (bez żelatyny) i mrozi w porcyjkach

Theodora

Od: Pon kwi 30, 2007 10:49

Post » Nie cze 12, 2016 9:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

dodaje wodę do mokrej karmy ale nie za bardzo mu to smakuje , miski z wodą są w każdym pomieszczeniu z wodą a z kranu nie pije tylko się bawi to woda :) uwielbia sucha karmę ale namoczonej nie ruszy nawet w kocie mleku :( Tadek niejeden z niego.

goska773

Post » Nie cze 12, 2016 12:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

SDMA 1.62 umol/L
mocznik 38.4
kreatynina 1.3
ciężar właściwy 1.056
glukoza -neg
ketony- neg
urobilinogen - w normie
bilirubina - neg
leukocyty-0-2 wpw
erytocyty-10-12 flora bakteryjna- nieliczna
osad- skąpy
Stosunek białka do kreatyniny :
białko 95.6 mg/dl
kreatynina 504 mg/dl
stosunek białka /kreatynina- 0.18

goska773

Post » Pon cze 13, 2016 9:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

I mnie przyszło wpisać się w tym wątku. :(
W piątek robiłam kotce profilaktyczne badania krwi, niestety mocznik i kreatynina sporo podwyższone. Dziś powtórka badań, jutro wyniki i jeśli będą podobne, USG nerek. Próbuję złapać mocz do analizy, ale wątpię czy się uda.
Jestem noga z chemii, do tej pory moje kotki były bezproblemowe, będę więc pewnie nie raz potrzebowała porady.
Nie mogę tylko zrozumieć, skąd u młodej przecież (4 lata), dobrze karmionej, dużo pijącej i nie mającej dotąd żadnych niepokojących objawów kotki takie wyniki - mocznik 105, kreatynina 3,03? :cry:

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pon cze 13, 2016 9:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A morfologia i jonogram są?
Mocz dobrze by było zbadać, może jakiś stan zapalny jest.
Spróbuj poprosić weta o wyciśnięcie pęchęrza, jeśli będzie pełny, powinno się udać.
A z zębami u kici wszystko ok?

Erin

Post » Pon cze 13, 2016 9:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zęby ok. Morfologia, poza mocznikiem i kreatyniną, też ok. Jonogramu na razie nie robiliśmy.
Wet twierdzi, że albo jakieś zapalenie nerek, albo początki PNN. Na razie jest jeszcze mała szansa, że to jakiś błąd, jutro będziemy myśleć co dalej.

Aaaśka

Post » Pon cze 13, 2016 9:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Za powtórne wyniki :ok:

Erin

Post » Pon cze 13, 2016 9:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzięki:)

Aaaśka

Post » Pon cze 13, 2016 13:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam ponownie,
Chcialam sie poradzic .
Od wizyty u weta Kicia zaczela jesc ( nawet mokre) I pic wiecej, normalnie siusia I sie wyproznia.
Ale jest b. Oslabiona - duzo lezy I spi . Je chetnie ale najczesciej jak miseczke jej przyniesiemy I podstawimy pod pyszczek . Nie oczekuje ze bedzie sie bawila czy biegala . Ale martwi mnie to jej oslabienie I ze malo chodzi :(
Dopoki nie dostane Renagelu na zbicie fosforu daje jej na razie Alugastrin.

agatamfrisco

Od: Pt maja 27, 2016 13:38

Post » Wto cze 14, 2016 12:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie, jesteśmy... czy to możliwe żeby masć Dentisept powodował wymioty? kiciuś ślini się po tym i przeżywa, mam w zanadrzu tą drugą maść Dexadent (raczej na forum nie znana? steryd + antyb. ) skoro steryd Depo-Medrone dostał 27 maja to już mija działanie. może teraz smarować tym Dexadentem? to pyt. do weta, ale może z Dentiseptem macie doświadczenia? Kiciuś stabilnie kiepski.... dzięki...
-----------'
Na drugi dzień: jeszcze większy ślinotok ma po Dexadencie, trudno, czyms smarować trzeba.
Ostatnio edytowano Śro cze 15, 2016 11:57 przez Czarnuszek6, łącznie edytowano 1 raz

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Wto cze 14, 2016 15:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:Witajcie, jesteśmy... czy to możliwe żeby masć Dentisept powodował wymioty? kiciuś ślini się po tym i przeżywa (...)

U mojej kotki nic takiego po Dentisepcie się nie dzieje.
Próbowałaś używać jakiegoś innego preparatu z chlorheksydyną? W aptekach dostępne są różne żele dla dzieci z tą substancją. Może wypróbuj któryś i zobacz czy też będzie taka reakcja? Dentisept ma aromat waniliowy,może to kotu nie odpowiada?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

[poprzednia][następna]