Hi dziewczyny !
Mam wielką prośbę, bo z czasem u mnie krucho i nie mam czasu szukać w internecie, a potrzebuję informacji: jakie leki ziołowe można dawać kotu cukrzycowemu na osłonę wątroby ewentualnie wyregulowanie jej działania. Chodzi mi bardziej o profilaktykę niż leczenie i te środki do kupienia bez recepty lub w gabinetach weterynaryjnych. Na razie Matylda dostaje 2x dziennie po 1/2 tabletki lespewetu - ale mogę dawać jej przez nawet 10-15 dni 2x dziennie po 1/4 tabletki. Jak na razie ładnie siusia, tyle że nie mam już pasków (tych 9 wskaźnikowych) i tylko cukier niestety ciągle 1000 (+++). Będzie jeszcze konsultacja u weta-diabetologa, czy jest wskazana kuracja hormonalna, bowiem u chorych zwierząt obserwuje się wyniki T4 i fT4 zaniżone, chociaż tarczyca jest zdrowa. Problem tylko w tym, jak to odróżnić. U ludzi wykonuje się szereg badań żeby potwierdzić bądź wykluczyć nieprawidłową pracę tarczycy lub przysadki mózgowej, u zwierząt .................... Matylda tyje pomimo, że wchłania tylko dziennie do 200 gr animondy.
Przeciwko Maćkowi zostały już wytoczone najcięższe z możliwych dział - na skuteczne ODCHUDZENIE futra - bo........ wkrótce mogę mieć już dwa koty z cukrzycą. Ma jeść nie więcej jak 2 saszetki po 100 gr RC mokrej intestinal, a docelowo po 1/2 saszetki 2x dziennie - czyli 100 gr dziennie. Tak naprawdę powinnam karmić go 3 x dziennie małymi porcjami, ale nie widzę takiej możliwości. Na razie Maciek nie wymaga diety nerkowej, ale powinien więcej pić. ha, ha, ha
Poza tym muszę coś wymyślić, żeby koty zaczęły pić, może zacznę dolewać po łyżeczce wody do karmy. Sucha karma idzie w kąt.
Tyle na razie
Pozdrawiam
PS. Mało piszecie więc wszystko idzie dobrze ????