IzaW pisze:Przeczytałam obydwa wątki o nerkowcach i dochodzę do wniosku, że może ten wet wie co robi. Kroplowek na razie nie włączył, bo stwierdził, że nie jest odwodniona. A nad dietą mamy się zastanowić jak zrobimy następne, bardziej rozszerzone badania, z poziomem elektrolitów włącznie.
Mila czuje się lepiej, ma duży apetyt, jest bardzo aktywna i mniej pije. Objawów zatrucia mocznikiem jakoś tak po niej nie widać.
Już sama nie wiem.
A kiedy mają być te badania elektrolitów? Przydałyby się jak najszybciej, żeby można było podjąć kolejne kroki w leczeniu.
Moja kocia (ma ok. 14 lat) ma wyniki na granicy normy lub nieco powyżej (różne są te wyniki, podczas kolejnych badań) i jak do tej pory nie miala podawanych kroplówek. Daję jej suchą karmę nerkową (RC Renal i Trovet, jest też b. dobra karma Eukanuba Renal, ale moja kotka nie chce jej jeść). Ta karma ma to do siebie, że po niej kicia znacznie więcej pije. Jest też mokra wersja karmy renal, ale tej to kicia nie chce jeść w ogóle. Także z mokrej karmy dostaje tę w tackach animondy - zwykłą dla doroslych i dla seniorów. Wet powiedział, żeby unikać podawania czystego mięsa. Na tym etapie choroby takie ograniczenia w żywieniu wystarczą, gorzej będzie, jak tego mocznika zacznie być dużo za dużo. Nie powinno się zbyt wcześnie zaczynać z kroplówkami i drastycznymi ograniczeniami w żywieniu, także może twój wet wie co robi. Kroplówki wypłukują nie tylko mocznik ale i składniki życiodajne, które trzeba umiejętnie uzupełniać, a z tym bywają klopoty. Podpytuj go, bogatsza o wiedzę z forum, dlaczego podejmuje takie a nie inne decyzje.
Ważne są też badania moczu, np. niski ciężar właściwy świadczy, że nerki słabo filtrują.
http://www.vetserwis.pl/pnn_kot_2.html
Na vetserwisie jest tabelka, wg której przy moczniku: 50-170 mg/dl i kreatyninie: 1,6-2,8 mg/dl, niewydolność nerek określana jest jako II faza (postać wstępna) tej choroby i podskórne nawadnianie może być stosowane, ale nie koniecznie (znak zapytania) - opinie wetów są tu widać podzielone, albo też decyzja zależy od indywidualnego przypadku (np. wiek kota, ogólny stan zdrowia, czy wyniki utrzymują się na stałym poziomie, czy rosną, czy może następuje poprawa po np. zmianie diety na nerkową itp.)