Rozumiem że teraz podajesz 4,25U ? Trochę wysoko ale jeszcze poczekajmy do jutra, jak przy PRE lub między PRE pojawi się ok 400 mg powiększ do 4,50U. A może uda Ci się odmierzyć tylko 4,37U. Odmierz 4,50U i lekko dociśnij tłok bez przesuwania - chodzi o to żeby było mniej niż 4,50U.Carreras pisze: Na pasku ketonowym dziś rano nie było cukru.
A skoro mówimy o mięsie, czy jeśli cukier zostanie "jako tako" opanowany, będę mu mogła podawać mięso (wyłącznie gotowanego kurczaka)? Tak np. +4 - 50 g? (Mam pół zamrażalnika takich porcyjek). Czy raczej na długo mam zapomnieć o mięsie…?
Ja przy Matyldzie często to robię, jak w niedzielę wieczorem pojawił się wynik 369 mg ustawiłam 0,75U i lekko poluzowałam tłok; może wyszło 0,80U. Rano wynik 188 mg podałam równo 0,75U.
Dzisiaj walczę z niskim cukrem 59 mg i czekam ze 2 godziny żeby podać insulinę.
Jeśli chodzi o mięso surowe to na razie zapomnij o regularnym dawaniu, ale możesz czasami podać gotowanego (najlepiej na parze) kurczaka bez soli, jak pojawi się niski cukier przy PRE tak jak było wczoraj (120 mg). Dajesz porcję mięsa i nie zmniejszoną dawkę insuliny. Danie mięsa przy +4 i do tego przy wysokim PRE może nadmiernie podwyższyć cukier.
Insuliny Lantus i Levemir nie wymagają robienia krzywej co 2-3 godziny. Wystarczy zrobić pomiar przy PRE, a potem +4 i/lub +8.
EDIT Jedynie na początku insulinoterapii należy robić pomiary co 2-3 godziny niezależnie od typu insuliny. To samo dotyczy stanów zapalnych.
Pozdrawiam