Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob kwi 16, 2016 13:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Oj tam przestępstwo, ważne że zjadł.Wydaje mi się, że lepiej wątróbka zblendowana z renal niż np. whiskas.Może to przez Ipaktine nie ma Zdziś apetytu?Albo nie smakuje mu jedzenie ale jest głodny więc zmusza się aby chociaż trochę zjeść?Ja tak jak wspominałam, stosuję animondę, konkretnie to: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_dla_kota_mokra/animonda_vom_feinsten/light_lunch/295032?gclid=CJnj6tuSk8wCFST4cgodSBcHOw bo kot lubi, a ma ładny skład + węglan wapnia więc nie muszę mu dodawać wyłapywaczy fosforu. Wybieram indyka bo z pstrągiem czy serem mu nie smakowało (mojemu drugiemu zdrowemu kotu też nie). Nie wiem niestety czy wszystkie mają, myślę że nie, ale ta na pewno, a także chyba senior carny - trzeba poczytać sobie skład.
Pomyśl też, czy przez wymioty nie jest mu gorzej, może warto podawać mu famidynę na zmniejszenie wydzielania soków żołądkowych?Ja mojemu dawałam i pomagało troszkę.Niemniej może być też tak, że mocznik mu skacze bo nie jest nawadniany i przez to nie je.Bardzo ważne abyś zbadała mocz i poziom fosforu z krwi.

aniablanka1

Od: Nie mar 06, 2016 16:11

Post » Sob kwi 16, 2016 13:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

agis1 - mój kocurek w chwilach kryzysowych chętnie jadł Kattovit, ale saszetki. Są trudno dostępne, chyba tylko w animalia.pl
Numerem dwa jest Animonda Integra renal. Tylko smak ma być kurczaczkowy, żaden inny :roll:
Ale może warto po prostu karmić tym, co kotek chce jeść?
Dobre byłoby tłuste wołowe mięso, albo udo indyka ze skórą, ewentualnie udo kurczaka ze skórą, kaczka, gęś. Pierś kurczaka, indyka i chuda wołowina mają więcej fosforu i białka, więc póki nie masz pewnych wyników, warto uważać.
Ewentualnie spróbować Catz Finefood Purrr, ma dobry skład.

Theodora

Od: Pon kwi 30, 2007 10:49

Post » Sob kwi 16, 2016 13:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ale jak ten węglan wapnia sprawdzić? Czytam właśnie skład karmy animonda dla seniorów i nie wiem nawet gdzie tego szukać...

agis1

Od: Pt kwi 08, 2016 16:48

Post » Sob kwi 16, 2016 13:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Możesz sobie zrobić karmę z węglanem wapnia, dodając sproszkowane skorupki jaj (to węglan wapnia właśnie) do mięsa :wink:
Gotowe karmy, jeśli zawierają dużo podrobów, zwykle mają w składzie węglan wapnia, żeby zrównoważyć fosfor, który w podrobach jest w obfitości.

Theodora

Post » Sob kwi 16, 2016 14:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Na formach znalazłam dobre opinie o tych karmach:
Feringa
Terra Faelis
Power of Nature Natural Cat
Co sądzicie? Nie mam już pomysłów, czym karmić tego mojego Zdziśka. A im więcej czytam wątków, tym większy mam mętlik w głowie.

agis1

Post » Sob kwi 16, 2016 14:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Terra Faelis była dobra kiedyś, teraz zmieniono skład i napchano do niej podrobów. No i ma dużo sodu. Karma ok, ale nerkowcy powinni uważać.
Zwróć uwagę na Power of Nature, Granatapet delikatessen czarniak z owocami morza, Catz Finefood Purrrr, Maxizoo Select Gold i Real Nature.

Theodora

Post » Sob kwi 16, 2016 15:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja kupuję Ferringę i Granata Pet. Catz Finefood jakoś nie cieszył się uznaniem.
Do niedawna kupowałam też w stacjonarnym zoologu Landfleisch, ale wycofali tę karmę ze sprzedaży :201488

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob kwi 16, 2016 15:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A jak w tej kamie z zawartością fosforu i wapnia?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... cgodSBcHOw

Erin

Post » Sob kwi 16, 2016 21:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

agis1: dziewczyny dobrze Ci radzą, więc popróbuj.Ja jestem świeża w temacie więc sama próbuję.
Co do wyszukiwaniu składu to jak wejdziesz w daną karmę na zooplus, to są zakładki opis produktu, skład itd Wchodzisz w skład i tam masz opis i na przykładzie animondy mojego Romka jest: Czysty indyk: indyk (57%), bulion, węglan wapnia, chlorek sodu.
W przypadku animondy carny senior też masz wszystko napisane np. Skład:Wołowina z sercami indyczymi: wołowina (50%, mięso, serca, płuca, nerki, wątróbka, wymiona), serca indycze (15%), węglan wapnia. Jak możesz zobaczyć, jest tak jak powiedziały dziewczyny, czyli jeśli są podroby, to i węglan wapnia dodają.

Erin: niestety nie wiem jak jest z fosforem i wapniem w tej indykowej animondzie dla kastratów :/Ja ją daję ponieważ skład jest bardzo prosty a mojemu kotu smakuje.Mój Romek potrzebuje lekko strawnej karmy, bo ma trzustkowe problemy oraz alergie czasem występują.Także dla mnie wybór tej animondy jest póki co najlepszym w jego kondycji zdrowotnej.Zanim rozchorowały się nerki jadł Intestinal z RC suche, służyła mu ta karma.

aniablanka1

Post » Sob kwi 16, 2016 21:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak Mała nie chciała jeść to dawałam jej wątrobę wieprzową
MAŁA Obrazek SPIJ SPOKOJNIE STOKROCIU Obrazek

mala1996

Od: Pon sty 16, 2012 19:47

Post » Sob kwi 16, 2016 22:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A na etykiecie nie ma składu?

Erin

Post » Sob kwi 16, 2016 22:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję za te wszystkie rady. Już zamówiłam pojedyncze saszetki, żeby Zdzisiek spróbował. W poniedziałek umówię się na badanie krwi i moczu, jeśli uda mi się go złapać.

agis1

Post » Nie kwi 17, 2016 14:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin: no właśnie nie ma, jest taki sam jak podany na stronie zooplus, nie wiem natomiast jak mam traktować opis: 3,8mg E 1, 0,1 mg E 2 itd. Nie chcę wyjść na debila ;) ale to chyba nie chodzi o witaminę E?Po co te numery E 1 E 2 E 4?Gdyby była to witamina E, to chyba tak jak w przypadku A i D3 było to napisane.W każdym razie będę chciała przerzucić Romka (a także moją kotkę Maszkarkę) na polecane przez Was Granatapet i Feringa - dzięki cudownej uprzejmości malej1996 będę mogła wypróbować puszki bez wpakowania się w koszty 6x200g jak to zooplus sprzedaje.

aniablanka1

Post » Nie kwi 17, 2016 14:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Co do żarcia, ja daję to, co Maciek chce jeść, nerkowe, inne, same mięso, dobre karmy, gorsze karmy, mleko, sery ;) Do tego wyłapywacz fosforu i jest ok, fosfor i wapn w normie, CaxP też. Ważne, żeby nerkowiec jadł i nie doszło do wyniszczenia organizmu, co przy pnn jest niestety częste.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pt kwi 22, 2016 8:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś ma może odstąpić kilka tabletek Renagelu?

Erin

[poprzednia][następna]