OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro sty 04, 2012 10:27 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Madzik444 pisze:to jak rozpoznać ten zator, skoro go nie widać??

Odbierz PW
najszczesliwsza

Post » Śro sty 04, 2012 12:58 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

najszczesliwsza pisze:RATUJ KOTKĘ!
Obecnym postępowaniem nawet nie próbujesz dać jej szansy!

Będąc z kotką u weta, prawie na okrągło, nie próbuje dać jej szansy. :twisted:
Najszczesliwsza, co Ty wypisujesz. Kotka jest pod opieką weta, to on ją leczy. Madzik444 może mu coś zasugerować na podstawie tego, co osoby mające trochę wiedzy i doświadczenia jej podpowiedzą. I tyle może zrobić.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro sty 04, 2012 13:20 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

mimbla64 pisze:
najszczesliwsza pisze:RATUJ KOTKĘ!
Obecnym postępowaniem nawet nie próbujesz dać jej szansy!

Będąc z kotką u weta, prawie na okrągło, nie próbuje dać jej szansy. :twisted:
Najszczesliwsza, co Ty wypisujesz. Kotka jest pod opieką weta, to on ją leczy. Madzik444 może mu coś zasugerować na podstawie tego, co osoby mające trochę wiedzy i doświadczenia jej podpowiedzą. I tyle może zrobić.

U mnie też Ludmił był pod opieką wetów, to oni go leczyli... Sugerowania moje jak grochem o ścianę... Tylko mądry wet usłucha podpowiedzi. Nie dziwię się ani trochę najszczesliwszej, bo ma rację :(
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Śro sty 04, 2012 13:25 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Więc tak.

W drugiej lecznicy na konsultacji z kota z dróg rodnych poleciała ropa, wet powiedział o ropomaciczu (kot sterylizowany), USG wykazało ropę w kocie, po tym, jak trochę tej ropy wyleciało z kota, kot zrobił siku na swoją pańcię, po czym zdecydowanie czuje się lepiej. Mocznik poza możliwością oznaczenia, sprzęt ma czułość do 200, poprzednie badanie w jednostkach których nie znam, nie chcę pokręcić co jest co, ale ogromne liczby. Wet po USG stwierdził, że nie jest tak tragicznie z nerkami i to jakiś stan zapalny. W kocie w jamie brzusznej jest jakiś płyn, ogólnie z tego co zrozumiałam jeszcze poprzedni wet mówił, że płyn zbiera się w kocie i krąży, zamiast w nerkach. Teraz kicia jest pod kroplówką, a Magda prosi o sugestie dalsze.

Ja spytałam czy jest pewna, że ta ropa wyszła z dróg rodnych, to ocenił wet, nie Magda.
Czy ta ropa może być z pęcherza i nie wyjść na USG?
Bo ropę w kocie widać na USG, ale gdzie jest to już wet nie powiedział.
najszczesliwsza

Post » Śro sty 04, 2012 14:54 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

najszczesliwsza pisze: Ja spytałam czy jest pewna, że ta ropa wyszła z dróg rodnych, to ocenił wet, nie Magda.
Czy ta ropa może być z pęcherza i nie wyjść na USG?
Bo ropę w kocie widać na USG, ale gdzie jest to już wet nie powiedział.

Teoretycznie niby tak, mogła się utworzyć przetoka miedzy drogami moczowymi a tym, co po sterylce zostało z dróg rodnych. Ale przeciez w pęcherzu niczego prawie nie bylo, nawet moczu, tylko w nerce.
Mógł też pęknąć jakiś ropień z okolicy (zator?), który uniemożliwiał ujście moczu z nerki i rozlać się w jamie brzusznej, a wyciek z dróg rodnych to skutek uboczny
Co z tamtą rozdętą nerką na nowym USG?
Kotka powinna koniecznie dostać antybiotyk, i to dobrze dobrany, ale nie wiem, ile czasu zabierają badania na posiew, raczej zbyt dużo jak na możliwości kotki
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro sty 04, 2012 16:06 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Kot nadal pod kroplowka. Sika. Mocz pobrany. Za godzine wet zdecyduje co dalej. Jest opcja, zeby dac kotu odpoczac od lekow a jutro czy pojutrze otwieranie i czyszczenie z ropy.

Mi sie to nie podoba.
najszczesliwsza

Post » Śro sty 04, 2012 17:11 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

najszczesliwsza pisze:Kot nadal pod kroplowka. Sika. Mocz pobrany. Za godzine wet zdecyduje co dalej. Jest opcja, zeby dac kotu odpoczac od lekow a jutro czy pojutrze otwieranie i czyszczenie z ropy.

Mi sie to nie podoba.

Kotu z ropna infekcją? To chore!
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro sty 04, 2012 17:59 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Kot nadal jest pod kroplówką, sika pod siebie na podkłady, czekają na wyniki drugiego badania biochemicznego i morfo (nie wiem czy jest sens robić to badanie 2 raz dziś?) i jutro mają operować, potrzebuję na szybko info o znieczulaniu kota nerkowego - nie mogę tego znaleźć :oops: Kot dostał antybiotyk.
najszczesliwsza

Post » Śro sty 04, 2012 18:04 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

schemat znieczuleń podawał swego czasu Pcimolki, poszukaj w nerkowcach. Generalnie chodzi o to, żeby kot odsikał jak najwięcej mocznika przed zabiegiem i po nim, czyli ma być nawadniany - ma mieć kroplówkę podczas operacji.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro sty 04, 2012 18:05 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

ana pisze:schemat znieczuleń podawał swego czasu Pcimolki, poszukaj w nerkowcach. Generalnie chodzi o to, żeby kot odsikał jak najwięcej mocznika przed zabiegiem i po nim, czyli ma być nawadniany - ma mieć kroplówkę podczas operacji.

Przejrzałam pobieżnie wątek dla nerkowców i co? Dobra przeglądam jeszcze raz, prosząc o wsparcie.
najszczesliwsza

Post » Śro sty 04, 2012 18:11 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

to był wstawiony schemat w j. angielskim.
Poproś Pcima o wskazanie, gdzie.
Ale wet raczej wie o konieczności kroplówkowania takiego kota w czasie zabiegu i o konieczności "odsikania" go potem.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro sty 04, 2012 18:12 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

PcimOlki pisze:(...)
Poniżej protokół stosowany w stanach zagrożenia życia spowodowanych zatorami dróg moczowych (Postrenal ARF - do tego się odnosi pkt. 1 i 2 ):

Anesthesia Protocols (see Figure 11-12)

1. Do not immediately anesthetize severely affected cats; they should be stabilized with IV fluids and decompressive cystocentesis first (as described earlier).

2. The goal is to administer sufficient anesthesia to provide immobilization and urethral relaxation, because less urethral trauma occurs under these conditions.

3. Ketamine and diazepam or ketamine and acepromazine generally are very safe protocols.

-a. These combinations have been used for many years by primary care veterinarians.
-b. The dosage of ketamine for IV use in combination with other drugs is 2 to 4 mg/kg.
-c. The dosage of acepromazine for IV use in combination with other drugs is 0.02 to 0.05 mg/kg.
-d. A fixed dose combination protocol works well: Combine 0.1 mL of a 100 mg/mL solution of ketamine (10 mg) with 0.01 mL of a 10 mg/mL solution of acepromazine (0.1 mg) in a 1.0 mL syringe for IV injection.
-e. An additional dose of 10 mg ketamine (0.1 mL of a 100 mg/mL solution) can be given if more time is needed or if the cat is very large.
-f. Ketamine (100 mg/mL) plus diazepam (5 mg/mL) may be better in cats that are very sick because diazepam is less likely to cause hypotension than is acepromazine.
-- (1) Give 2 to 4 mg/kg ketamine and 0.1 to 0.2 mg/kg diazepam in the same syringe IV.
-- (2) A fixed dose combination protocol using equal volumes can be used: 0.25 mL of a 100 mg/mL ketamine solution (25 mg) and 0.25 mL of a 5 mg/mL diazepam solution (1.25 mg). Give 0.25 mL of the combined solution, and give the other 0.25 mL only if needed.
-g. Some cats are not relaxed enough with these ketamine combination protocols, and adding inhalational anesthesia may be necessary.

4. Propofol can be useful, but severe hypotension can occur.
-a. It is best to intubate the cat even if it appears to be ventilating adequately.
-b. This protocol is only recommended for personnel highly skilled in the relief of UO over a short period of time.

5. Inhalation of isoflurane via endotracheal tube can be used after premedication and induction with acepromazine and ketamine or diazepam and ketamine. This protocol provides the most complete relaxation and affords time that may be needed by less experienced personnel.

Sposoby anestezji popularnie stosowane nie są dozwolone.

Czy mogę prosić o tłumaczenie?
Magda czeka... znaczy kot czeka...
najszczesliwsza

Post » Śro sty 04, 2012 18:12 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

ana pisze:to był wstawiony schemat w j. angielskim.
Poproś Pcima o wskazanie, gdzie.
Ale wet raczej wie o konieczności kroplówkowania takiego kota w czasie zabiegu i o konieczności "odsikania" go potem.

Nie przeceniaj wetów ;)
najszczesliwsza

Post » Śro sty 04, 2012 18:15 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Przepraszam ale...Magda będzie znieczulać kota?
Wetowi można wydrukować i pokazać.
Powinien dać radę samodzielnie przeczytać.

Njaszczęśliwsza - nie przesadzaj.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro sty 04, 2012 18:17 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

pixie65 pisze:Przepraszam ale...Magda będzie znieczulać kota?
Wetowi można wydrukować i pokazać.
Powinien dać radę samodzielnie przeczytać.

Njaszczęśliwsza - nie przesadzaj.

Nie przesadzam, Magda jest u weta teraz i nie ma raczej drukarki ze sobą.
najszczesliwsza

[poprzednia][następna]