Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 17, 2011 15:54 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Czy ja dobrze zrozumialam - poziom kreatyniny robiony w lecznicowych labach jest mierzony wskaznikami, delikatnie mowiac, niezbyt dokladnymi ?

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Nie kwi 17, 2011 17:58 Re: Wątek dla nerkowców - VI

mokkunia pisze:Pcim, to jakiś horror :(

Rzeczywistość.

Miodalik pisze:Czy ja dobrze zrozumialam - poziom kreatyniny robiony w lecznicowych labach jest mierzony wskaznikami, delikatnie mowiac, niezbyt dokladnymi ?

Źle zrozumiałaś. Poziom kreatyniny w większości labów jest oznaczany metodą posiadającą specyficzne dla niej ułomności. Z twojego punktu widzenia jest to bez znaczenia. W pewnych okolicznościach można szacować błąd oznaczenia na podstawie znajomości metody.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie kwi 17, 2011 20:32 Re: Wątek dla nerkowców - VI

A my już po weekendzie- Yenna była baaardzo zadowolona ;) Podstawą posiłków była świeża trawka, do tego korowanie pieńków, spacery wokół ogniska, wylegiwanie się na słońcu i.... zastrzyki domięśniowe- nasza nowość ;) Mimo lidokainy w igle co drugi boli- pewnie dlatego, że co drugi jest w nogę, w której najwidoczniej nie czuje "na wierzchu" :oops:

Zrobiłam jej zdjęcia- jak mi syn zgra wrzucę i poproszę o obiektywne odpowiedzi na pytanie "czy Yenna jest gruba?" :roll:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Nie kwi 17, 2011 21:59 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Jeśli ma być obiektywnie, obmierz ją.
http://www.walthamusa.com/articles/wf101haw.pdf

PcimOlki

Post » Pon kwi 18, 2011 5:41 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:Jeśli ma być obiektywnie, obmierz ją.
http://www.walthamusa.com/articles/wf101haw.pdf

Wieczorem ją obmierzę... Mam nadzieję, że uwzględnili też kocie krasnale- nogi Yenny nie należą do długich.... Raczej są to najkrótsze kocie nogi jakie widziałam.... No noc- nadejdzie wkrótce kocia chwila prawdy :lol:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon kwi 18, 2011 10:28 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Daj fotki - jesli bedzie gruba to pokaze moim "postawnym" futerkom - na pewno sie uciesza :)

Miodalik

Post » Pon kwi 18, 2011 10:47 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Witam was dziewczyny. Postaram sie jak najkrócej opisać mój dylemat... Moja kićka jest chora na PNN...wyniki fatalne robione tydzień temu Kreatynina: 6,91 mg/dl...Mocznik: 300,00 mg/dl ... podstawą do leczenia były ciągłe wymioty i częste susianie,później brak apetytu...od tygodnia jest leczona + kroplówki podskórne które podaję jej 2-3 razy dziennie....poprawa była na 3ci dzień- sama zaczeła jeść (mało bo mało,ale jadła) także nie musiałam jej leków wpychać na siłę,na następny dzień już trochę gorzej + sterydy u weta...nazajutrz już fatalnie - zero zainteresowania jedzeniem więc wpychanie na siłę...ale cały czas dużo siusia ale dalej podaję jej kroplówki i nawadniam doustnie ... od wczoraj jest coraz słabsza do tego jest coraz chudsza wygląda fatalnie ...widzę po niej że już nie ma siły...serce mi się kraje :(.. nawet jak wpycham jej coś na siłę do pyszczka to broni się jakby walczyła o życie i słabnie przy tym niesamowicie...dzisiaj wygląda jak cień nie ma siły już na nic słania sie z nóg ...ciężko oddycha.. a ja siedzę i ryczę ...i zaczynam mieć dylemat...czy ja nie przedłużam jej umierania :(( czy napewno ratuję (próbuję!!) jej życie?????...czy to nie jest egoizm z mojej strony??...ona już nie ma siły walczyć, a ja nie potrafię już więcej nic dla niej zrobić :(( ...czy pozwolić jej odejść??...

manga1

Od: Pon kwi 18, 2011 10:42

Post » Pon kwi 18, 2011 11:00 Re: Wątek dla nerkowców - VI

zapomniałam dodać że mój mąż znalazł nad ranem przy kuwecie brązowe wymiociny... a mi się wydaje że to była niestrawiona kupka

manga1

Post » Pon kwi 18, 2011 11:25 Re: Wątek dla nerkowców - VI

My nie widzimy Twojej kici, nie wiemy jak naprawde wyglada sytuacja.
Ona ma zle wyniki, ale w tym watku znajdziesz koty z duzo gorszymi wynikami, ktore przezyly i maja sie lepiej... Twoja kicia ma teraz kryzys - to nie jest nic dziwnego w PNN. To czy z niego wyjdzie zalezy od niej i od Ciebie.
Czy poza kroplowkami kicia dostaje jakies leki ? Nawadnianie jest bardzo wazne, ale nie powinno byc jedyna metoda leczenia... leki obnizajace mocznik, na apetyt, oslaniajace zoladek i jelita - to zwykle zestaw serwowany razem z kroplowkami. Masz dobrego veta ? specjaliste od nerek, tzn. prowadzi inne koty z PNN ?

Miodalik

Post » Pon kwi 18, 2011 11:31 Re: Wątek dla nerkowców - VI

manga1 pisze:zapomniałam dodać że mój mąż znalazł nad ranem przy kuwecie brązowe wymiociny... a mi się wydaje że to była niestrawiona kupka

To mogły być wymioty z krwią. Mocznik uszkadza błony sluzowe przewodu pokarmowego i mogą miec miejsce takie wymioty.
Skonsultuj z wetem podawanie kroplowek dozylnych przez kilka dni. Działają szybciej i skuteczniej.
Powinnaś natychmiast jechać z kotka do weta. Powinna dostać środki przeciwwymiotne, dalsze wymioty podrażnią jej jeszcze bardziej przewód pokarmowy. Nic dziwnego, że kotka nie chce jeść.

A po co kotka dostała steryd? Czy w pyszczu sa nadzerki, które uniemożliwiają kici jedzenie?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon kwi 18, 2011 11:44 Re: Wątek dla nerkowców - VI

manga1 pisze:Witam was dziewczyny. Postaram sie jak najkrócej opisać mój dylemat... Moja kićka jest chora na PNN...wyniki fatalne robione tydzień temu Kreatynina: 6,91 mg/dl...Mocznik: 300,00 mg/dl (...)

A jak wyglądają pozostałe wyniki badań: krwi, moczu (osad), usg?
Jakie leki kotka dostaje?
Tydzień na wyjście z kryzysu to zbyt mało czasu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon kwi 18, 2011 12:21 Re: Wątek dla nerkowców - VI

z leków jakie dostaje to Rubenal i Ipakitine i to wszystko i odkąd zaczęła je brać nie zwracała do dzisiaj...a co do lekarza to ma b.d opinię.....reszta wyników jakie miała robione to :
Alfa-amylaza: 3000,00 U/l
ALT (GPT) 92,40
Glukoza: 90,00 mg/dl
+ kreatynina i mocznik o których pisałam powyżej... i były to wyniki robione przed diagnozą

manga1

Post » Pon kwi 18, 2011 12:30 Re: Wątek dla nerkowców - VI

manga1 pisze:z leków jakie dostaje to Rubenal i Ipakitine i to wszystko i odkąd zaczęła je brać nie zwracała do dzisiaj...a co do lekarza to ma b.d opinię.....reszta wyników jakie miała robione to :
ALT (GPT) 92,40
+ kreatynina i mocznik o których pisałam powyżej... i były to wyniki robione przed diagnozą

Morfologia, jonogram? badanie moczu?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon kwi 18, 2011 13:02 Re: Wątek dla nerkowców - VI

manga1 pisze:z leków jakie dostaje to Rubenal i Ipakitine i to wszystko i odkąd zaczęła je brać nie zwracała do dzisiaj...a co do lekarza to ma b.d opinię.....reszta wyników jakie miała robione to :
ALT (GPT) 92,40

Wet nie zwrócił uwagi na poziom amylazy :?:
Brak wyników badań, o których wyżej napisała casica może świadczyć, że opinia na temat tego weta jest nieco naciągana...
A już raczej na pewno niewiele wie on o nefrologii.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon kwi 18, 2011 15:13 Re: Wątek dla nerkowców - VI

manga1 pisze:z leków jakie dostaje to Rubenal i Ipakitine

Rubenal w takim stanie? Niepotrzebne męczenie kota dwoma sporymi wrzutami.
W jaki sposób "dostaje" ipaktine?

manga1 pisze:....reszta wyników jakie miała robione to :
ALT (GPT) 92,40

To niewiele miała zrobione. Zdecydowanie za mało, żeby wiedzieć, co się dzieje z kotem i podjąć trafne decyzje jak mu pomóc.

PcimOlki

[poprzednia][następna]