Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie gru 13, 2015 20:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:W Wielkiej Brytanii jest dostępny odpowiednik nieodżałowanego alusalu: Alu-Cap. Nie wiem, na ile jest dostępny cenowo i formalnie http://www.netdoctor.co.uk/medicines/li ... hydroxide/

Alu-Cap 475 mg, 100 kapsułek w wysyłkowej aptece, z której korzystałam jest po 19,99 GBP + zdaje się 3 GBP wysyłka, jeżeli zamówienie jest poniżej 30 GBP.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Nie gru 13, 2015 22:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

U mojego kota wykryto niedawno pnn, jedyne objawy jakie miał to ostatnio brak apetytu i wzmożone pragnienie, USG wykazało znaczne uszkodzenie nerek, kreatynina ponad 6, jednak już po pierwszej kroplówce kot odzyskał apetyt i zachowuje się prawie jak zwykle może tylko troche więcej śpi. Jeszcze ma 2 kroplówki, przestawiony jest na RC dla nerkowców oraz ipaktine i po tym kolejna morfologia żeby sprawdzić na ile się poprawiło.
Niepokoi mnie że niektórzy tutaj polecają Renagel zamiast Ipaktine, co jest nie tak z tym ostatnim ? Jestem w stanie zakupić Renagel, podejrzewam że jest też dostępny generyczny i jeśli jest od pewnego dostawcy to będzie też ok, ale jednak chciałbym mieć jakieś informacje zanim porozmawiam o tym z vetem.

Artur79

Od: Nie gru 13, 2015 22:22

Post » Pon gru 14, 2015 10:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ipakitine trzeba wymieszać z jedzeniem a niektóre koty nie lubią jego smaku i nie chcą jeść takiej karmy. Ipakitine zawiera też w swoim składzie wapń, dlatego jeśli kot ma wysoki poziom wapnia, nie jest on wskazany. Czy Twój kot miał zrobiony jonogram?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pon gru 14, 2015 10:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Artur79. Jeżeli kot ma pnn, a nie onn, to takiego kota się nie wyleczy, poprawia się i podtrzymuje funkcjonowanie organizmu, casem nawet przez parę lat. Kroplówki poprawiły nawodnienie kota i wypłukały trochę nadmiaru mocznika. Renagel jest o tyle lepszy, że nie ma problemów ze smakiem, nie podwyższa poziomu wapnia, a także pomaga takim otom, u których ipakitine słabo działa jako wyłapywacz fosforu.
Poczytaj sobie posty, zwłaszcza na początku tego wątku
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon gru 14, 2015 12:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Większości Waszych skrótów nie rozumiem.
Wczoraj padlam i nie poszłam na 7 kroplówkę.
Azodyl dostanę jutro, Renalvet Ziutek zlizuje, Phytophale połyka cale, Animondę n/n z odrobiną kurczaka i siemieniem lnianym pochllania.
Nie wygląda na nieszczęśliwego. Awanturuje się o jedzenie - więcej dawaj - miauczy moj kot.
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Od: Pt paź 08, 2010 13:07

Post » Pon gru 14, 2015 12:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pnn to przewlekła niewydolność nerek, onn - ostra niewydolność nerek.
Skoro kot ma zmiany widoczne na usg - to raczej mamy do czynienia z niewydolnością przewlekłą (oczywiście, o ile wet dobrze odczytał obraz usg)
Naprawdę poczytaj o nerkach. Fajnie, że stan się poprawił, ze kot ma apetyt. Ale jeśli on ma pnn, to wymaga do końca życia szczególnej opieki i medycznej czujności, której nerkowa dieta nie załatwi

taizu

Post » Pon gru 14, 2015 13:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czytam, ale może za mało. Trochę mi się spiętrzyło.
Nie wpadam w przedwczesną euforię, ale robię co mogę. Narazie udaje się karmić kota animondą, ale to dopiero kilka dni. Jak go uczuli, to znowu kurczka wróci. itd

dzięki

psy też są ważne

Znowu jest akcja "nakarm psa z OLX" http://olx.pl/nakarm-psa/
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Post » Pon gru 14, 2015 17:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu: dzięki za info, już sporo poczytałem i założyłem osobny wątek dla mojego kota żeby było wszystko w jednym miejscu

Artur79

Od: Nie gru 13, 2015 22:22

Post » Pon gru 14, 2015 23:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Moje prośby zostały wysłuchane :

Obrazek
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Post » Pon gru 14, 2015 23:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

:ok:

taizu

Post » Wto gru 15, 2015 20:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek niestety wymiotuje, w piątek, sobotę i dzisiaj - wtorek. W piątek były kłaczki ale pozostałe dwa razy tylko woda, piana. Kiedy należy dać Cerenie? apetyt stracił. Problem jest duży, ja nie zapodam tabletki, nawet wetowi nie łatwo. Chciałabym aby łykał ampułki, a nie drżeć czy zje czy nie zje np z Renagelem. Na Mirtagen się wyczulił, potrafi ominąć ukryty w kawałku czegoś do jedzenia, a bez tego znowu je malutko. Mam ampułki na tabletki.
------------
Dostałam taka kroplówkę od weta: Glucosi Isotonica et Natrii Chlorati Isotonica 1:1 WET Baxter / Glukoza 25 g/100 ml, sodu chlorek 4,5 g/100 ml. Czy ktoś może dawał i kiedy się stosuje? Dzięki za odp.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Wto gru 15, 2015 20:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Biedulek :( Oby mu się polepszyło :ok:
Nie wiem, czy to jest to samo, co 1:1 glukoza z NaCl, ale jeśli tak, to mój kić to dostaje od pewnego czasu, bo miał w kilku kolejnych jonogramach przekroczony sód.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto gru 15, 2015 22:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin, tak, to samo. Kiciuś też ma własnie przekroczony Sód, a czy podawanie glukozy w ten sposób jest bezpieczne? wydaje mi się że gdzieś czytałam że glukoza dla kotów nie jest wskazana?

Czarnuszek6

Post » Wto gru 15, 2015 22:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Z tego co mówił wet, ona jest rozcieńczona. Ja przy każdym badaniu krwi sprawdzam poziom cukru.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro gru 16, 2015 11:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Kiciuś znowu zwymiotował woda/pianą, to juz czwarty raz w tym tygodniu, wczoraj i dzisiaj. To jest zawsze tak: kupka + po chwili wymioty.
Czy już czas na Cerenie? bezpieczna dla nerek?

Czarnuszek6

[poprzednia][następna]