Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 13, 2014 12:56 Re: Wątek dla nerkowców - IX

OKI pisze:(...)

Za kilka dni chcę odstawić kroplówki całkiem i po kolejnych kilku dniach powtórzyć badania krwi i zrobić wreszcie mocz (w szpitaliku się nie udało :| ). Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale chcę sprawdzić, jak ten kot funkcjonuje "bez wspomagania". Jeśli źle myślę, to proszę o naprowadzenie na właściwy tok postępowania. Jakaś dalsza diagnostyka?

Nooo...bez wspomagania to ten kot może kiepsko funkcjonować biorąc pod uwagę, że parametry nerkowe poszły mu w górę mimo zastosowania płynoterapii...Litościwym milczeniem pominę fakt faszerowania kota furosemidem.
Może po nawadnianiu bez odwadniania parametry mu się poprawią...
Koniecznie trzeba teraz obniżyć poziom fosforu. Może być alusal bo o renagel trudno.
Szczegółowe badanie moczu powinno nam dopełnić obraz funkcjonowania nerek (ciężar właściwy, stosunek białka do kreatyniny). Może po wyleczeniu stanu zapalnego/infekcji poprawią się ich funkcje.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie kwi 13, 2014 13:02 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65, ten kot jakoś funkcjonował masę czasu. Jestem przekonana, że tak szybki wzrost parametrów nerkowych to właśnie efekt "leczenia" i pewnie stresu.
Chcę odstawić kroplówki tylko na parę dni, żeby zrobić te badania krwi. Na pewno będę go w tym czasie dopajać.
Ale nie będę się przy tym upierać, jeśli to zły pomysł.
Jak dawkować alusal?
O renagelu mogę zapomnieć - kompletnie poza moimi możliwościami finansowymi, pomijając już trudności w dostępie.

Naprawdę nie miałam na dotychczasowe leczenie żadnego wpływu - litościwie usunęłam dane lecznicy i weta ;)

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Nie kwi 13, 2014 13:10 Re: Wątek dla nerkowców - IX

OKI, spoko.
Ja wiem, że robicie mnóstwo dobrej roboty a na pewne sprawy wpływu nie macie...

Alusal dawkuje się tak:
fosfor na poziomie 6-8 mg/dl - 100mg Alusalu na kg mc kota,
fosfor powyżej 8mg/dl - 200mg Alusalu na kg mc kota.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 13:13 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:OKI, spoko.
Ja wiem, że robicie mnóstwo dobrej roboty a na pewne sprawy wpływu nie macie...

Alusal dawkuje się tak:
fosfor na poziomie 6-8 mg/dl - 100mg Alusalu na kg mc kota,
fosfor powyżej 8mg/dl - 200mg Alusalu na kg mc kota.

:oops: A przy tych jednostkach w mmol/l, to ile on ma? :oops:
Jest może gdzieś pod ręką jakiś kalkulator czy tabela?
Bo coś tam znalazłam, tylko linka nie zapisałam.

Dzięki w ogóle :)

OKI

Post » Nie kwi 13, 2014 13:19 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Właśnie nie mogę znaleźć przelicznika...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 13:20 Re: Wątek dla nerkowców - IX

ok, to poszukam w wolnej chwili.
Jak znajdę jakąś wolną chwilę :lol:

OKI

Post » Nie kwi 13, 2014 13:27 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Mam :idea:
Przelicznik dla fosforu :arrow: (mg/dl)x0,3229=(mmol/l) i (mmol/l)x3,097=(mg/dl)

Czyli Kociej ma 1,850 x 3,097 = 5,729 mg/dl
A byłoby lepiej gdyby miał poniżej 5, najlepiej - w okolicach 4,5.

I jeszcze przelicznik dla wapnia :arrow: (mg/dl)x0,2495=(mmol/l) i (mmol/l)x4,008=(mg/dl)
Czyli 2,460 x 4,008 = 9,859 mg/dl

Dzięki temu można obliczyć Ca X P = 9,859 x 5,729 = 56,482
A powinno być <55
Ostatnio edytowano Nie kwi 13, 2014 13:35 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 13:30 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Dziękować!
Czyli fosfor mamy 5,73 mg/dl co nam daje jakieś 450 mg alusalu na Alfika

Razem liczyłyśmy :)

OKI

Post » Nie kwi 13, 2014 13:33 Re: Wątek dla nerkowców - IX

KOT 2
Laki, kastrat, 3,5 roku, szczepiony jednokrotnie jako dzieciak, podobno ozdrowieniec po pp, niewidzący lub prawie niewidzący. Podobno "neurologiczny", ale nie zaobserwowałam takich problemów - zataczanie się wynikało raczej z osłabienia i zagłodzenia :?
Stan wyjściowy - chodzący szkielet, ważył poniżej 2 kilo. Świerzb w komplecie (już zamordowany), odrobaczony fenbendazolem na wejściu.
Dziąsła ładne, zęby z płytką, ale bez dramatu.
Potworny, przewlekły, gęsty katar, zasychający na nosie w formie skorupy i uniemożliwiający oddychanie. Nie wiem, jakim cudem ten kot się nie udusił :roll:
U mnie od 14 marca, dużo pił i siusiał wielokrotnie małymi ilościami.
Płuca w RTG bez ostrego stanu zapalnego, przewlekłe zmiany w oskrzelach (nie mam opisu)
Pierwsze badanie krwi https://drive.google.com/file/d/0B1agwG ... sp=sharing
I moczu https://drive.google.com/file/d/0B1agwG ... sp=sharing
Mocz pobrany przez cewnik.
Przy próbie zacewnikowania okazało się, że penis był zakorkowany ropnym czopem wielkości groszku 8O Czop był od "zewnątrz", pod skórą - po ręcznym usunięciu czopa, zacewnikowany bez problemów. Teraz regularnie sprawdzamy, ale nic się tam nie zbiera na szczęście.
Leczenie: 17/03 do 5/04 cobactan, płyny PWE/Ringer + początkowo kilkukrotnie duphylate, catosal, potem suplementacja żelaza; również Ornipural. Płyny 2x50 ml / dzień, odstawione 10/04. Od kilku dni dostaje mucosolvan - trochę pomaga rozwodnić wydzielinę z nosa.
Badanie krwi z 11/04 https://drive.google.com/file/d/0B1agwG ... sp=sharing
Na wtorek, 15/04, zaplanowana rinoskopia + pobranie materiału na posiew z zatok.
Spróbuję też się wkręcić na USG przy okazji. W dalszej kolejności chyba badanie trzustki (fPLI) i wizyta u okulisty (jak nic ważniejszego nie wyskoczy).
Kot obecnie waży 2,6 kilo i w zasadzie dopiero teraz jest na tyle silny, że można go zacząć porządnie diagnozować.
Jada to co Alfik (w zasadzie Alfik jada to co Laki) + ma dostęp do normalnego żarcia (mokra smilla z wodą raz dziennie i bezzbożówka on-line).
Niestety też woli suche :x

W tej chwili najbardziej dotkliwy jest ten nieustający katar - antybiotyk nie zadziałał, uzyskana poprawa to raczej skutek nieustającej pielęgnacji i wycierania nosa :? Oczywiście jest podejrzenie, że zmiany w nosie są nieodwracalne i niezależnie od wytłuczenia bakterii z katarem nie wygramy.
Będziemy walczyć objawowo o zmaksymalizowanie komfortu - wieczne niedotlenienie na pewno nie pomaga na nerki i resztę kota :(

Mam nadzieję, że linki się odpalają...
Ostatnio edytowano Nie kwi 13, 2014 13:49 przez OKI, łącznie edytowano 1 raz

OKI

Post » Nie kwi 13, 2014 13:36 Re: Wątek dla nerkowców - IX

I zawsze proszę mnie sprawdzać.
Bo liczenie nie jest moją ulubioną czynnością... :oops:

Czytam dalej.
Drugi link - (gdzie powinien być wynik badania moczu) jest wynik badania krwi, ten sam co w poprzednim linku. Kolejny link prowadzi mnie do strony logowania się do konta google.
Ostatnio edytowano Nie kwi 13, 2014 13:40 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 13:37 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:

I zawsze proszę mnie sprawdzać.
Bo liczenie nie jest moją ulubioną czynnością... :oops:

Czytam dalej.

To ja poszukam kogoś do sprawdzania ;)
Bo z liczeniem też na bakier :x

OKI

Post » Nie kwi 13, 2014 13:45 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Ten wynik badania krwi z 11.04 chciałabym zobaczyć bo spodziewam się tam znacznej anemii...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie kwi 13, 2014 13:46 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Idę pokombinować, faktycznie się nie wyświetla.
Anemia wychodzi na prostą, żelazo jest fatalne.

OKI

Post » Nie kwi 13, 2014 13:51 Re: Wątek dla nerkowców - IX

OKI

Post » Nie kwi 13, 2014 14:18 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Leukocytozę ma Kocio imponującą...
Parametry czerwonokrwinkowe na szczęście nie najgorsze, przydałoby się suplementować żelazo (np. moim ulubionym preparatem chela ferr bio complex). Tylko, że wtedy bakterie też będą miały używanie...

Czy on jest teraz w takim stanie, że znieczulenie do rinoskopii nie będzie ryzykowne?
Nie wystarczy "zwykły" wymaz ?

Ja powiem tak - badanie trzustki chwilowo bym odłożyła a zamiast tego zrobiłabym elektroforezę białek moczu. Bo tam jest potężny białkomocz i warto byłoby znaleźć jego źródło. Ale się nie upieram bo nie wiem ile to kosztuje i czy rzeczywiście jest niezbędne...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]