hgb 93 (93-153)
hct 29% (28-49)
mcv 45 (39-52)
mch 14 (13-21)
mchc 313 (300-380)
rdw 16,5 (14-18)
plt (209 (100-514)
mpv 9,1 (5,0 -9,0) H
tym razem robione w lecznicowym minilabie

wjwj1 pisze:Edyta i Sebastian pisze:[...]
Dodatkowo jeżeli posiew wychodzi dodatni to zawsze powtarzam badanie, ponieważ nawet pobierając mocz poprzez nakłucie pęcherza można zanieczyścić próbkę bakterią z zewnątrz (np. ze skóry). Na szczęścia zdarzyło się to chyba dwa razy i powtórkowy posiew był już ujemny.
Tak z ciekawości, pamiętasz może jak dużo wychodziło bakterii w tych przypadkach "fałszywie pozytywnych" (nakłucie)?
Miodalik pisze:MAM AZODYL !![]()
troszke sie zestresowalam jak musialam wyjasnic pisemnie w jakim celu nabylam znaczna ilosc niezarejtrowanego w Polsce leku, ale udalo sie![]()
wieczorem siade i rozlicze nas wszystkich dokladanie - ale juz teraz informuje, ze mozemy sie umawiac na odbior - pracuje w centrum Lodzi, mieszkam na peryferiach
jaguarius pisze:Miodalik? ja potrzebuję jakiegoś pilnego transportu do Wawy ...Może jest ktoś kto podróżuje na tej trasie? W innym wypadku będę się uśmiechała o wysłanie konduktorskiej (zapłacę za nią oczywiście)
Slonko_Łódź pisze:...
"Gdzieś czytałam, że przy ocenie wyniku pozytywnego przyjmuje się, że miano powyżej 100 000 CFU/ml (bakteriuria) uznaje się, za infekcję a nie zanieczyszczenie próbki. U nas raz oprócz e.coli pojawiło się e.faecalis- miano 10 000 CFU/ml- ewidentnie zanieczyszczenie bo ani wcześniej ani później nie było i faktycznie miano było niskie....
wjwj1 pisze:Edyta i Sebastian pisze:[...]
Dodatkowo jeżeli posiew wychodzi dodatni to zawsze powtarzam badanie, ponieważ nawet pobierając mocz poprzez nakłucie pęcherza można zanieczyścić próbkę bakterią z zewnątrz (np. ze skóry). Na szczęścia zdarzyło się to chyba dwa razy i powtórkowy posiew był już ujemny.
Tak z ciekawości, pamiętasz może jak dużo wychodziło bakterii w tych przypadkach "fałszywie pozytywnych" (nakłucie)?
Edyta i Sebastian pisze:... Rozmawiałam o tym dawno temu z doktor, która prowadzi prawie od samego początku Biri i jej stanowisko jest takie, że w związku z tym, że pęcherzu nie ma prawa być w ogóle bakterii, a pobranie poprzez nakłucie jest najpewniejszym ....
Hura!!! Piszę pw.Miodalik pisze:MAM AZODYL !![]()
PcimOlki pisze:[...]
Ale faktycznie literatura podaje rózne miana w zależności od sposobu pobrania. Przy nakłuciu 10^4, ze strumienia 10^6.
Slonko_Łódź pisze:"Gdzieś czytałam, że przy ocenie wyniku pozytywnego przyjmuje się, że miano powyżej 100 000 CFU/ml (bakteriuria) uznaje się, za infekcję a nie zanieczyszczenie próbki. U nas raz oprócz e.coli pojawiło się e.faecalis- miano 10 000 CFU/ml- ewidentnie zanieczyszczenie bo ani wcześniej ani później nie było i faktycznie miano było niskie.
Z ciekawości- jakie mieliście miana w tych fałszywie pozytywnych wynikach?"
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:[...]
Ale faktycznie literatura podaje rózne miana w zależności od sposobu pobrania. Przy nakłuciu 10^4, ze strumienia 10^6.
Chyba przesadziłeś trochę z tymi wartościami.
...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 48 gości