Wątek dla nerkowców - IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro mar 26, 2014 17:37 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Yagutka pisze:Mam do Was prośbę o rzucenie okiem na ostatnie wyniki moczu Maćka.

http://pokazywarka.pl/elhna3/

Białkomocz spadł, stosunek kreatyniny do białka wzrósł, pojawiło się więcej erytrocytów. Krew poszła na posiew, wyniku jeszcze nie ma.
Ma spory krwinkomocz, ale makroskopowo mocz ma normalny kolor, kot sika tak jak wcześniej, problemów nie ma.
Czy któraś z Was coś takiego widziała?

Wyniki posiewu: mieszana flora Gram-ujemna i Gram-dodatnia w ilości 10^3/ml moczu.

Myślicie, że to zanieczyszczenie? Mocz pobierany chochlą do pojemnika, ale w normalnej kuwecie, więc warunki średnio sterylne...

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Śro mar 26, 2014 18:36 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Myślę, że to zanieczyszczenie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt mar 28, 2014 14:41 Re: Wątek dla nerkowców - IX

To nie kot ,ale może doradzcie cos??
viewtopic.php?f=21&t=161131
Kotka Milka

Post » Wto kwi 01, 2014 8:33 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Możecie poradzić co może być przyczyną owrzodzenia na tylnych łapkach (na wysokości pięt) a także jak z nim walczyć/jak ulżyć kici? Naszej nerkowej Shili jakiś czas temu (będzie z 1,5 miesiąca, jeśli nie lepiej) na tylnych łapkach (w zasadzie dokładnie na piętach) pojawiły się owrzodzenia, które czasem stają się otwartymi rankami.
Początkowo myśleliśmy, że to jest spowodowane przesiadywaniem przez Shilę w brodziku (pod wpływem resztek wody/wilgoci), ale od dłuższego już czasu Shila zrezygnowała z brodzika na rzecz bardziej wygodnych miejsc, a owrzodzenia nadal są i co jakiś czas krwawią.
Wet obejrzał, ale w sumie nic się nie wypowiedział.
Miał ktoś podobne zjawisko? Jak możemy Shili pomóc?
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Wto kwi 01, 2014 8:46 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Bóle stawów powodujące, że kot nietypowo stawia łapki, nadmiernie obciążając pięty?
Choroba autoagresywna? Jak z poziomem eozynofilii?
Cukrzyca? Miała badany poziom fruktozaminy?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto kwi 01, 2014 18:31 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Wrzucam ostatnie wyniki Maćka i wcześniejsze z końca lutego.

http://pokazywarka.pl/t6npoj/

Kreatynina niewielki wzrost, mocznik niewielki spadek, ALAT powyżej normy (coś się z tym robi??)
Spadł mu wapń i fosfor - fosfor nawet poniżej normy. Czy coś się z tym robi?
Od ostatnich badań pod koniec lutego na pewno dostawał więcej surowego mięsa, z tego część z easy barfem - czy surowe mięso mogło tak wpłynąć na te parametry? Chrupki je te same, natomiast powiedziałabym, że je więcej mokrego, i to w sumie lepszego mokrego niż parę miesięcy temu.

Magnez bez zmian, potas bez zmian - mimo suplementacji. Chlorki trochę poszły w górę, ale ponoć w labwecie oznaczenie chlorków zawsze jest trochę zawyżone, nie wiem, na ile to prawda.

Zastanawia mnie ten fosfor, który u nerkowców ma być przecież podwyższony... Maciek żadnych wyłapywaczy w życiu nie dostawał, w chrupkach ma ponoć obniżoną ilość, bo to chrupki seniorowe, ale karmę mokrą zjada taką, jak chce.

Z drugiej strony czytałam, że im niższy fosfor tym większa szansa dla nerkowca, no ale poniżej normy?

Yagutka

Post » Wto kwi 01, 2014 20:36 Re: Wątek dla nerkowców - IX

A czym podlewasz Maćka?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto kwi 01, 2014 20:52 Re: Wątek dla nerkowców - IX

pixie65 pisze:A czym podlewasz Maćka?

Od paru miesięcy solą, bo zaczął źle reagować na ringera, aczkolwiek w zeszłym tygodniu dostał ringera, bo chciałam sprawdzić, jak reaguje.
No to może ringer będzie lepszy, problem tylko z dostępem, bo po ringera jeżdżę do weta, a NaCl mam w aptece. Aha, chodzi o ringera z mleczanami, nie tego zwykłego.

Yagutka

Post » Nie kwi 13, 2014 2:40 Re: Wątek dla nerkowców - IX

Inka strasznie ciężko oddycha. Jakby miała zatkany nosek, oddycha częściowo przez buzie. W wynikach nie było rewelacji dostaje więcej renagelu bo fosfor wzrosl. Dostaje 1 tab dziennie podzielona na kilka dawek. Codziennie kroplowki i resztę leków. Ale dzisiaj widzę ze cos jest nie tak. To ciężkie oddychanie, próby wymiotów nieudane, szarpie nią, czasami śliną przy dziubie. Co się dzieje? To już nadchodzi najgorsze? Jechać z nia do lekarza?

inka99

Od: Śro maja 01, 2013 21:18

Post » Nie kwi 13, 2014 2:48 Re: Wątek dla nerkowców - IX