Wątek cukrzycowy IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 28, 2013 12:44 Re: Wątek cukrzycowy IX

ja mam inny glukometr, w ogóle nic nie kodowałam w nim...

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Nie kwi 28, 2013 12:47 Re: Wątek cukrzycowy IX

Tych nowszych się już nie koduje - na szczęście! 8O

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Nie kwi 28, 2013 12:57 Re: Wątek cukrzycowy IX

odpowiadam na pytanie Insuline trzymam w lodówce i przewodziłam ją też w lodówce samochodowej....

schnuki

Od: Pon kwi 22, 2013 21:07

Post » Nie kwi 28, 2013 14:01 Re: Wątek cukrzycowy IX

Ostatnio edytowano Nie kwi 28, 2013 14:20 przez ejka, łącznie edytowano 1 raz

ejka

Od: Nie gru 05, 2004 23:42

Post » Nie kwi 28, 2013 14:03 Re: Wątek cukrzycowy IX

A my dzisiaj krzywą robimy.

Póki co:
PRE - 183, dostał kropelkę,
+ 2 - 166,
+ 4 - 79,
+ 6 - 61,
+ 8 - 56,
+10 - 82,
+12 - 88 nie daję insuliny,

ciekawie, że po 8 godzinach jest mniej niż po 6-ciu.

Małgosiu, trzymaj się, Toffik już nie cierpi i napewno jest szczęśliwy, że opiekowałaś się nim i dałaś mu wspaniały dom. :1luvu: :kotek:
Ostatnio edytowano Nie kwi 28, 2013 16:55 przez Molesław, łącznie edytowano 2 razy

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Nie kwi 28, 2013 14:06 Re: Wątek cukrzycowy IX

Małgosiu jesteśmy z Tobą, trzymaj się !

agnesos

Od: Czw kwi 18, 2013 19:52

Post » Nie kwi 28, 2013 15:07 Re: Wątek cukrzycowy IX

Czy ktoś ma doświadczenie z caninsuliną? Mojemu kotu wróciła po pół roku cukrzyca. Za pierwszym razem doszliśmy do remisji po dwóch miesiącach na caninsulinie , przy stopniowym zwiększaniu dawek. Kot zareagował tzn. cukier zaczął się obniżać po tygodniu stosowania 4j. rano i wieczorem co 12 godzin. Teraz powtórka,ale nie wiem jak teraz dalej rozegrać sprawę dawek. Jak poszłam wczoraj do weta to powiedział mi ze kot potrzebuje co najmniej 5 jednostek przy cukrze 416. Czytając ten watek mam jakieś opory do dużych dawek i mówiła o tym dla weta,ale on mimo wszystko dopakował mu i tak 4 jednostki przy cukrze 380, wieczorem zrobiłam pomiar i było 340. Bałam się dużej dawki i wieczorem podałam 2 j. . dzisiaj z rana Micho miał 310 i znowu podałam 2 j. Zadzwoniłam do weta i on mi mówi ,ze swobodnie powinnam podać przy takich wynikach 5j. Zastanawiam się teraz jaką dawkę podać wieczorem, jeśli za pierwszym razem dostał 4 j. Poprzednim razem zaczynałam od 2 j,ale jak byłam u weta, to on znowu dowalił mi więcej i zaczęły się cyrki,skoki,spadki. Postanowiłam wtedy zacząć od nowa i podawać wtedy od 1 j.zwiększając co tydzień o 0,5 . I tym sposobem doszłam do 4j. i była remisja. Nie wiem czy teraz postępować podobnie. Wet mówi,ze przy wadze mojego kota na nic nie zdadzą się małe dawki, prędzej nerki siądą jak będę tak się oszczędzać z małymi jednostkami. Wiem ,ze tutaj u większości caninsulina się nie sprawdziła,ale u mnie się sprawdziła wiec chciałbym spróbować.. Czy posłuchać weta i podać 4 j. rano i wieczorem , czy stopniowo- jeszcze przez kilka dni po 2j. a potem zwiększać o 0,5 Mój kot wazy 7,5 kg. Jeśli ktoś coś może poradzić to będę wdzięczna.
Obrazek

Iwooona

Od: Śro paź 10, 2012 12:24

Post » Nie kwi 28, 2013 15:10 Re: Wątek cukrzycowy IX

Iwooona - idź za swoją intuicją! Już raz ten sposób sprawdził się u Twojego kota. 2j. rano i 2j. wieczorem, przez kilka dni. Potem możesz delikatnie zwiększać. Takie jest moje zdanie. Tylko cierpliwości!

EDIT: Dziki zaczynał od Caninsulin. Ważył 6,5 kg i Pani wet wyliczyła, że miał dostawać 1,5U co 12h.

Karolcia i Dziki

Post » Nie kwi 28, 2013 15:35 Re: Wątek cukrzycowy IX

Hej Iwona,

Zalecenia producenta Caninsuliny
Dawka inicjująca dla kota < 20 mmol/l (tj. < 3,6 g/l lub < 360 mg/dl) 1 j.m. dwa razy dziennie > 20 mmol/l (tj. >3,6 g/l lub >360 mg/dl) 2 j.m. dwa razy dziennie.
Zmiany dawki nie powinny być w normalnych warunkach prowadzone częściej niż raz w tygodniu, zaleca się zwiększanie dawki o 1 j.m. na wstrzyknięcie, nie należy jednak przekraczać dawki 2 j.m. w ciągu pierwszych trzech tygodni terapii.

Źródło: http://citovet.pl/pl4/index.php?p=produ ... nsulin-174
http://opium.urpl.gov.pl/chplw/wet/Caninsulin_40.pdf

Jednak zwiększanie dawki co tydzień o 1 jedn. to przecież horror jakiś :roll:

Pozdrawiam
Tinka

PS: Powinnaś mieć opory co do zaleceń Twojego lekarza weterynari nie tylko czytając ten wątek, lecz również ulotkę producenta, gdzie jednoznacznie jest sperecyzowana dawka wyjściowa (tzw. inicjalna lub inicjująca). Twój kot był w remisji przez pół roku, trzustka podjęła wtedy samodzielnie pracę, to znaczy, pisząc kolokwialnie, się naprawiła. Wiemy o tym doskonale, że stan remisji może być kruchy. Twój kot powinien być teraz traktowany jak wszystkie koty, u których zaczyna się insulinoterapię po rozpoznaniu cukrzycy.

Zapytałabym na Twoim miejscu lekarza weterynarii, czy w ogóle kiedykolwiek zapoznał się z ulotką producenta.

EDIT: Dziewczyny, od niedawna, dzięki Bogu, nie liczy się już dawki insuliny na kg masy ciała. Dawka wyjściowa (inicjalna) wg najnowszego podręcznika dla lekarzy weterynarii autorstwa R.W. Nelson, C.G. Couto wynosi 1 jedn. 2 x dziennie. Problem polega jednak na tym, że jest niewielu lekarzy wet, którzy aktualizują swoją bibiotekę.
Ostatnio edytowano Nie kwi 28, 2013 15:41 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie kwi 28, 2013 15:40 Re: Wątek cukrzycowy IX

feniks32 pisze:PS. Ludzie, ja znam czeski!!

no to jakby długo tych strzykawek u nas nie było to pewno poprosimy Cię o pomoc w ich zamówieniu :)
mam jednak nadzieje że sytuacja u nas sie poprawi.. ale jak na razie nie wygląda to różowo...
Karolcia fajnie że masz takie znajomości gdyby nie to forum to walka w pojedynkę z glikemią i fatalnym zaopatrzeniem
naszego rynku było by bardzo trudne...
pozdrowka

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Nie kwi 28, 2013 15:44 Re: Wątek cukrzycowy IX

^..^fuksj@ pisze:Karolcia fajnie że masz takie znajomości gdyby nie to forum to walka w pojedynkę z glikemią i fatalnym zaopatrzeniem
pozdrowka

Napisałam do nich maila po angielsku z zapytaniem, czy wysyłają towar do Polski i ile kosztowałaby przesyłka. Strzykawki na dzisiejszy kurs to około 55zł.

Karolcia i Dziki

Post » Nie kwi 28, 2013 15:47 Re: Wątek cukrzycowy IX

^..^fuksj@ pisze:
feniks32 pisze:PS. Ludzie, ja znam czeski!!

no to jakby długo tych strzykawek u nas nie było to pewno poprosimy Cię o pomoc w ich zamówieniu :)
mam jednak nadzieje że sytuacja u nas sie poprawi.. ale jak na razie nie wygląda to różowo...
Karolcia fajnie że masz takie znajomości gdyby nie to forum to walka w pojedynkę z glikemią i fatalnym zaopatrzeniem
pozdrowka

Ze mną luzik w tym temacie, zwłaszcza że strzykawki też mi są potrzebne (Esiek jest cukrzykiem).
Jakby coś to uderzajcie śmiało do mnie :D
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Nie kwi 28, 2013 16:50 Re: Wątek cukrzycowy IX

Tinka07 pisze:Hej Iwona,

Dawka inicjująca dla kota < 20 mmol/l (tj. < 3,6 g/l lub < 360 mg/dl) 1 j.m. dwa razy dziennie > 20 mmol/l (tj. >3,6 g/l lub >360 mg/dl) 2 j.m. dwa razy dziennie.
Zmiany dawki nie powinny być w normalnych warunkach prowadzone częściej niż raz w tygodniu, zaleca się zwiększanie dawki o 1 j.m. na wstrzyknięcie, nie należy jednak przekraczać dawki 2 j.m. w ciągu pierwszych trzech tygodni terapii.

Pozdrawiam
Tinka

PS: Powinnaś mieć opory co do zaleceń Twojego lekarza weterynari nie tylko czytając ten wątek, lecz również ulotkę producenta, gdzie jednoznacznie jest sperecyzowana dawka wyjściowa (tzw. inicjalna lub inicjująca). Twój kot był w remisji przez pół roku, trzustka podjęła wtedy samodzielnie pracę, to znaczy, pisząc kolokwialnie, się naprawiła. Wiemy o tym doskonale, że stan remisji może być kruchy. Twój kot powinien być teraz traktowany jak wszystkie koty, u których zaczyna się insulinoterapię po rozpoznaniu cukrzycy.

Zapytałabym na Twoim miejscu lekarza weterynarii, czy w ogóle kiedykolwiek zapoznał się z ulotką producenta.

EDIT: Dziewczyny, od niedawna, dzięki Bogu, nie liczy się już dawki insuliny na kg masy ciała. Dawka wyjściowa (inicjalna) wg najnowszego podręcznika dla lekarzy weterynarii autorstwa R.W. Nelson, C.G. Couto wynosi 1 jedn. 2 x dziennie. Problem polega jednak na tym, że jest niewielu lekarzy wet, którzy aktualizują swoją bibiotekę.

powiedziałam wetowi o tym co jest w ulotce,ale on powiedział, ze ja nie zaczynam teraz z Mikiem , bo on już był na dawce 4j. dwa razy dziennie. Potraktował stan remisji jako ciągłość. Ręce opadają. Będę podawał 2j. pod koniec tygodnia zwiększę do 2,5. Jak nie będzie efektów to przejdę na inna insulinę. Tracę nadzieje... Kot nie chce nic jeść, tylko od czasu do czasu pije. Ale już nie tak jak poprzednio-łapczywie -raczej normalnie.Teraz to nie tylko cukrzyca mu dolega- jest jeszcze wątroba, której nic się nie polepsza, a jest pogorszenie. czuje,ze nie mogę już liczyć na weta i zostaje z problemem sama.\
Tinko czy mogłabyś przysłać mi cześć edukacyjna ma e-maila -iwona0206@wp.pl
Obrazek

Iwooona

Od: Śro paź 10, 2012 12:24

Post » Nie kwi 28, 2013 16:56 Re: Wątek cukrzycowy IX

Molesław pisze:A my dzisiaj krzywą robimy.

Póki co:
PRE - 183, dostał kropelkę,
+ 2 - 166,
+ 4 - 79,
+ 6 - 61,
+ 8 - 56,
+10 - 82,
+12 - 88 nie daję insuliny,

ciekawie, że po 8 godzinach jest mniej niż po 6-ciu.

Małgosiu, trzymaj się, Toffik już nie cierpi i napewno jest szczęśliwy, że opiekowałaś się nim i dałaś mu wspaniały dom. :1luvu: :kotek:

I jak się podobają Molkowe wyniki pomiaórw :P

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Nie kwi 28, 2013 16:59 Re: Wątek cukrzycowy IX

schnuki!!!!!!!

Tinka07 pisze:Hej Iwona,

Pozdrawiam
Tinka

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

[poprzednia][następna]