Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sie 06, 2012 21:24 Re: Wątek cukrzycowy VII

Muszę te skrzydełka jakoś jej pociąć na kawałki, czy coś. Teraz przez te upały kocice w ogóle są bez apetytu, dzisiaj wszedł przez cały dzień tylko łosoś, ostatnia (aromatyczna) deska ratunku (shesir).

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pon sie 06, 2012 21:29 Re: Wątek cukrzycowy VII

Skrzydełka się b. łatwo kroją nożycami do drobiu. Najlepiej wzdłuż stawów, ale można jeszcze na pół, też idzie.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon sie 06, 2012 21:33 Re: Wątek cukrzycowy VII

Aniu: z Warszawy.

O północy cały czas 86. Dałam coś, co wydawało mi się 0.25.

Jest 2:13, a kicia śmiga z myszą. :)
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Wto sie 07, 2012 5:10 Re: Wątek cukrzycowy VII

Carreras pisze:Dziękuję Kociaro!
Od dzisiejszego popołudnia będę karmić Carrerasa tak:
podczas zastrzyku - 60g Animondy
+2 - 50g Animondy
+4 - 50g Animondy
+6 - 40g Animondy.
Razem: 400 g dziennie. Dodam, że teraz kot waży 8,8 kg
Czyli zwiększamy dawkę o 0,25U co 4 dni.
Trzymaj cierpliwie kocia wyłącznie na mokrej animondzie przez jakiś czas. Bedziemy wiedziały czy za wysoki cukier jest odpowiedzialne mięso.
Mój Maciek początkowo waga 10,5 kg, odchudzony na RC obesity do 8,5 kg jadł na dobę 250 gr. Początkowo buntował się, ale kiedy żołądek skurczył się, przyzwyczaił się do mniejszych porcji. Żeby kota odchudzić wystarczy dawać mniej jeść. Niestety być może z powodu stłuszczonej wątroby przyplątał się nowotwór i to był koniec. Czasami naszą miłością zabijamy koty.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Wto sie 07, 2012 5:21 Re: Wątek cukrzycowy VII

Małgorzata i Toffee pisze:O północy cały czas 86. Dałam coś, co wydawało mi się 0.25.
Nie wiemy dokładnie ile podajesz insuliny, biorąc pod uwagę niedokładność strzykawek nawet do 0.75U. Strzykawki wysłałam do naszej ekspertki i Tinka również potwierdziła, że nie nadają się dla nas.
Na niektórych ezgemlarzach po odmierzeniu dawki 0,5U nic nie wylatywało z igły. Firma Insumed przyznała się że na tych strzykawkach nie odmierzy sie dawki mniejszej niż 0,5U.

Ale jakby nie było wyniki mogą świadczyć, że Toffee dąży do remisji. Odmierzasz 1,25U, a kocio dostaje być może tylko 1,0-0,75U ; odmierzasz 0,5U a być może nic nie dostaje się pod skórę i cukier ciągle niski.

"Kociara"

Post » Wto sie 07, 2012 7:59 Re: Wątek cukrzycowy VII

Kociaro, ja zdaję sobie sprawę, że mam nieidealne strzykawki i zmienię je jak tylko będę mogła. Mam wrażenie, że powyżej 1U dawało się na nich mierzyć nawet ćwiartki, ale poniżej 1U trudno się dopatrzeć co i jak. Mamrot już mi wytłumaczyła, że nawet jeśli ja mam poczucie, że odmierzyłam prawidłowo, insumedy i tak są dość nieprecyzyjne. No nic, czeka mnie oswojenie się z większymi strzykawkami BD. :roll:

Bardzo się cieszę, że Twoim zdaniem jest szansa na remisję u Toffiego. Obniżamy dawkę, a od dłuższego czasu nie było wyniku powyżej 250. Co prawda dziś rano jest 239, ale pewnie zaraz zjedzie w dół. Toffee znowu ugania się za myszą. Oczywiście, nie trwa to długo, bo on w końcu wiekowy, no i serce trochę felerne. To, co mnie martwi niezmiennie, to jego bardzo przyspieszony oddech. Nie wiem skąd zmniejszona powietrzność płuc, ale na to pewnie się już nic nie poradzi.

Pozdrawiam serdecznie.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Wto sie 07, 2012 8:58 Re: Wątek cukrzycowy VII

a my mamy powrót do insuliny... kropelkujemy. raz był włosek. ech

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto sie 07, 2012 18:05 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot: oj... :(

Ja, przeczuwając, że może się przyda, zakupiłam dziś lupę z diodami LED.

U nas wieczorem glikemia 93. Poczekam do 22:00.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro sie 08, 2012 17:10 Re: Wątek cukrzycowy VII

Kociaro,
masz rację z tym żywieniem. Utuczyłam moje kocisko…
Teraz, na diecie animondowej Carreras jest „głodnawy”, ale zapewne zmniejszenie racji wyjdzie mu na zdrowie. Ostatnią porcję dostaje o 22.00, a już o 3 rano wskakuje na moje łóżko i budzi mnie… A tu trzeba czekać aż do czwartej… Wstaję rano z piaskiem w oczach.
Poza tym moja „Czarna Cukrownia” jest bardzo uparta… Wyższa dawka insuliny, brak czystego mięsa w jadłospisie, a on po staremu gospodaruje cukrem… :(
Wygląda to tak:
6.08. 4U - PRE (4.00-16.00) 504-505
7.08. 4,25U - PRE 505-496
8.08. 4,25U - PRE 478-515

Edit: od czasu przejścia na Animondę mocz przestał się pienić. Zapewne za sprawą mniejszej ilości białka w pożywieniu?

(Ostatnio mam problemy z pocztą. Wysłałam do Ciebie wiadomość na PW, a ona po wysłaniu pokazuje się w katalogu "Do wysłania", a nie w "Wysłane". Ciekawe, czy doszła? (Sierota ze mnie.)
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Śro sie 08, 2012 20:33 Re: Wątek cukrzycowy VII

Carreras pisze:(Ostatnio mam problemy z pocztą. Wysłałam do Ciebie wiadomość na PW, a ona po wysłaniu pokazuje się w katalogu "Do wysłania", a nie w "Wysłane". Ciekawe, czy doszła? (Sierota ze mnie.)
Wszystko jest OK. W pozycji wysłane wiadomość pojawia się dopiero jak ją przeczytam. Pozycja do wysłania sygnalizuje, że odbiorca nie otwiera kompa, albo wyjechał, albo ma "pomroczność jasną" albo leni się itp :wink:

"Kociara"

Post » Czw sie 09, 2012 15:15 Re: Wątek cukrzycowy VII

Carreras!
Właśnie doczytałam, że Twoje kocie nie jest kastrowany. Jeśli tak to właśnie to może utrudniać wyrównanie cukru.

"Kociara"

Post » Czw sie 09, 2012 15:20 Re: Wątek cukrzycowy VII

Kociaro, Małgosiu, Mamrot, Sheridan, EUREKA!
Mój niereformowalny dotychczas kot spuścił z tonu!
Rano glikemia 412, a teraz 401! (Dotychczas kręciło się wyłącznie wokół pięciuset.)
Nie chce mi się wierzyć! Chyba oprawię sobie w ramki dzisiejsze wyniki!
Ależ się cieszę!
Kociaro, znalazłaś sposób na Carrerasa! Dziękuję! :) :) :)
Wiem, że jeszcze długa droga przed nami, ale w końcu pojawiło się światełko w tunelu… Uff…

-----------------------------------------------

Kociaro, czy powinno się go wykastrować, skoro coś drgnęło? (Nie chciałabym mu tego robić...)
Obrazek

Carreras

Post » Czw sie 09, 2012 15:35 Re: Wątek cukrzycowy VII

Carreras pisze:Rano glikemia 412, a teraz 401! (Dotychczas kręciło się wyłącznie wokół pięciuset.)
ale w końcu pojawiło się światełko w tunelu… Uff…
Kociaro, czy powinno się go wykastrować, skoro coś drgnęło? (Nie chciałabym mu tego robić...)

Spoko ! Nie podejmujemy teraz gwałtownych ruchów i cierpliwie czekamy. Bezwzględna potrzeba sterylizacji występuje u słodkich suk i kotek. Na razie szukamy przyczyny dlaczego wyniki są wysokie i równe jakby kot nie dostawał insuliny.
Dziś 3 dzień podajesz 4,25U, trzymaj jeszcze do pojutrza i uzależnij ewentualne zwiększenie dawki o następne 0,25U (tj 4,5U) od wyników pomiarów. Może uda Ci się zmierzyć między PRE.
No i karma wyłącznie mokra animonda. Jak cukier zacznie spadać głód zmniejszy się i będziesz mogła z czasem zejść z normy 400 gr papu na dobę, co wpłynie korzystnie na masę ciała i cukier..
Podawaj proszę wyniki pomiarów na bieżąco.

Uff - światełko w tunelu :1luvu:
Ostatnio edytowano Czw sie 09, 2012 16:10 przez "Kociara", łącznie edytowano 1 raz

"Kociara"

Post » Czw sie 09, 2012 15:53 Re: Wątek cukrzycowy VII

AAAA!!!!! ciotka trzyma kciukasy za jajecznego kocurassaaaaa!
bardzo bardzo ładnie jest! i polecam miamor mięsna delikatna przekąska 100 gr ( najlpeszy smak to kurczak z pstrągiem - oczywiscie zero zbóż) obecnie w zooplusie pakiet 24 szt - wychodzi po 2,50 zł za szt.! a z animondy vonfeinstein polecam serca indycze, kurczaka z cielęciną, obecna cena 2 zł za tackę 100 gr. i trzymam kciuki. jejuśku! koniecznie pomiar nadir by sie przydał! :1luvu:

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw sie 09, 2012 16:21 Re: Wątek cukrzycowy VII

Kociaro, absolutnie zastosuję się do wszystkich Twoich zaleceń! :)

Mamrot, dzięki, że jesteś z nami! :)
Przedwczoraj zamówiłam w Zooplusie Animondę classic serca indycze oraz indyk z królikiem (mają największą zawartość mięsa spośród innych classików), a także Animondę Integra Diabetes. Następnym razem wypróbuję te, które polecasz. Niech ma kocisko urozmaicenie diety!
Oczywiście zrobię dodatkowe pomiary. Tak bym chciała szybko zobaczyć wskazanie z trójką na początku (trzycyfowe). Do tej pory, jeśli widziałam taką liczbę, oznaczała ona jedynie kod pasków... :)
Obrazek

Carreras

[poprzednia][następna]