Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw wrz 15, 2011 19:41 Re: Wątek cukrzycowy - V

iwona_Spike pisze:Z wkładaniem do koszyka będzie ciężko...
Pierwsze pomiary u Matyldy odbywały się w koszyku na chleb. Paskiem do szlafroka przywiązywałam lekko główkę, dotąd aż kocica zaakceptowała kłucie. Po jakimś czasie zaczęła sama wchodzić do koszyka, kładła główkę na brzegu i czekała na pomiar.
Obrazek
Ja przy pierwszych ukłuciach nieźle się napociłam.
Powodzenia

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Czw wrz 15, 2011 19:58 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dziewczyny, co sie kurde robi jak kot ma rano 99 ???
Podalam tylko jedzenie (nie wiem czy dobrze) bez insuliny...
Ok godz 17 mial 322 wiec dalam mu jesc (tez nie wiem czy dobrze) i insuline ...
No i teraz po 20 mial 57... dalam jedzenie.

Jak postepowac w takiej sytuacji?

Kupilam ta insuline lantus ale za cholere nigdzie nie ma odpowiednich strzykawek :(
Mam tylko dokladnie te http://dietahcg.cba.pl/wp-content/uploa ... ykawka.jpg

Nigdy sie nie naucze co i kiedy robic... :(

Moze na tym lantusie jakos to wszsytko bedzie mialo rece i nogi, ale zanim zamowie albo dostane gdzies odpowiednie strzykawki to chyba minie 100 lat :(
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Czw wrz 15, 2011 21:38 Re: Wątek cukrzycowy - V

lidiya pisze:Dziewczyny, co sie kurde robi jak kot ma rano 99 ???
Kupilam ta insuline lantus ale za cholere nigdzie nie ma odpowiednich strzykawek :(
Mam tylko dokladnie te http://dietahcg.cba.pl/wp-content/uploa ... kawka.jpg(
Lidiya !
Czy w dalszym ciągu podajesz 2 jednostki caninsuline ?
Jeśli tak - zmniejsz teraz do 1 jednostki 2 x dziennie i nadal mierz cukier tak często jak się da. Jeśli przy dawce 1 jednostka wyniki będą nadal w okolicach 100 mg. zmniejsz o 0,25U tj. do 0,75U.
Zamów strzykawki BD U-100 o pojemności 0,5 ml w sklepie medycznym w Ursusie, możesz zadzwonić - realizują zamówienia na telefon, będzie szybciej.
Dawka początkowa dla Lantusa powinna być niższa od ilości dotychczas podawanej caninsuline. Teraz musisz sprawdzić jakie wyniki będą przy 1 jednostce.
Podawaj proszę wyniki na bieżąco.
Pozdrawiam
PS. podaj mi na PW swój adres e-mail. Wyślę Ci instrukcje postępowania z insulinami Lantus/Levemir.

"Kociara"

Post » Pt wrz 16, 2011 6:33 Re: Wątek cukrzycowy - V

"Kociara" pisze:
lidiya pisze:Dziewczyny, co sie kurde robi jak kot ma rano 99 ???
Mam tylko dokladnie te http://dietahcg.cba.pl/wp-content/uploa ... kawka.jpg(
Lidiya !
Czy w dalszym ciągu podajesz 2 jednostki caninsuline ?
Jeśli tak - zmniejsz teraz do 1 jednostki 2 x dziennie i nadal mierz cukier tak często jak się da. Jeśli przy dawce 1 jednostka wyniki będą nadal w okolicach 100 mg. zmniejsz o 0,25U tj. do 0,75U.
Zamów strzykawki BD U-100 o pojemności 0,5 ml w sklepie medycznym w Ursusie, możesz zadzwonić - realizują zamówienia na telefon, będzie szybciej.
Dawka początkowa dla Lantusa powinna być niższa od ilości dotychczas podawanej caninsuline. Teraz musisz sprawdzić jakie wyniki będą przy 1 jednostce.
Podawaj proszę wyniki na bieżąco.
Pozdrawiam
PS. podaj mi na PW swój adres e-mail. Wyślę Ci instrukcje postępowania z insulinami Lantus/Levemir.

Kociara od ostatnich postow podawalam mu zmniewjszona dawke czyli zamiast 2 kreseczek 1,5 ...

Czy dobrze zrozumialam , zeby zmniejszyc dawke do 1 jednostki (jedna jednostka to 1 kreseczka tak?) i jesli bedzie wynik np 99 to podac i jedzenie i insuline?
Pisze PW.
Obrazek
Obrazek

lidiya

Post » Pt wrz 16, 2011 11:25 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witajcie:)

Już myślałam, że dziś Spike nie dostanie Lantusa, bo o mały włos nie doszłyby strzykawki. Pani ze sklepu zapomniała dopisać nr mieszkania i podała nr tel do domu :evil: Na szczęście kurier miał odrobinę dobrej woli i próbował do skutku :)

Też się naszukałam strzykawek do insuliny... W Poznaniu nie było ich nigdzie, zamówiłam w sklepie www.diabetyk24.pl, są tam takie na 0,5ml i 0,3ml, jak ja zamawiałam.

Niestety, nie udały się próby poboru krwi... Chyba nie trafiam w żyłkę, bo nie leci krew :(
Rano małżonek zapodał 1jednostkę Lantusa, wieczorem chyba moja kolej....
Glipidizyd u Spike był tylko przez jakieś 3 tygodnie, bo dużo spał i niemrawy był, niechętnie też jadł, po 1/2tab. na dobę bardzo się ożywił i było to rozwiązanie chwilowe do podania insuliny.

Jeśli chodzi o badanie cukru, na jaki lancet nastawiacie glukometr? Ja próbowałam 3 i 4, mam Accu Check Go...

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Pt wrz 16, 2011 12:00 Re: Wątek cukrzycowy - V

iwona_Spike pisze:Jeśli chodzi o badanie cukru, na jaki lancet nastawiacie glukometr? Ja próbowałam 3 i 4, mam Accu Check Go...

Większość z nas nie używa nakłuwaczy do nakłuwania ucha, trudniej trafić w żyłkę. Używamy cienkich igiełek (ja kupuję o grubości 0,45). Może igłą będzie Ci łatwiej?
Do pobrania krwi uszko powinno być ciepłe - można rozgrzać np. ryżem w woreczku/skarpecie podgrzanym w mikrofali, albo podgrzanym kompresem żelowym, albo chociaż chwilę potrzeć ucho.
Bezpośrednio po nakłuciu krew czasem nie leci - trzeba wtedy pomasować lekko ucho w okolicy nakłucia (ale nie wyciskać).
Nie zrażaj się nieudanymi próbami, dojdziesz do wprawy - ja na początku myślałam, że nigdy mi się nie uda, a teraz i dla mnie i dla kota to już rutyna.
Wiele dziewczyn radzi sobie z glukometrem Accu Check, ale wg mnie lepszy byłby taki, który potrzebuje mniej krwi do pomiaru,
Ja używam Glucocard G+meter, dobry jest też Optium Xido - pole do poboru krwi jest na końcu paska, posiada kapilarę, która zasysa krew, łatwiej jest pobrać.
Może masz możliwość wymienić glukometr?
Oczywiście Accu Check też się sprawdza, tyle, że wg mnie jest trudniejszy w obsłudze.

Pozdrawiam

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Pt wrz 16, 2011 12:42 Re: Wątek cukrzycowy - V

Uszko było ciepłe, będziemy próbować igiełką.... :)

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Pt wrz 16, 2011 13:21 Re: Wątek cukrzycowy - V

lidiya pisze:Kociara od ostatnich postów podawałam mu zmniejszoną dawkę czyli zamiast 2 kreseczek 1,5 ...
Czy dobrze zrozumiałam , żeby zmniejszyć dawkę do 1 jednostki (jedna jednostka to 1 kreseczka tak?) i jeśli bedzie wynik np 99 to podać i jedzenie i insulinę?

Witaj !
Teraz ważne jest żeby uspokoić cukier i dlatego trzeba zejść z dawką do minimum. Takie spadki w krótkim czasie mogą świadczyć o za wysokiej dawce insuliny lub prób podjęcia pracy przez trzustkę i dążenie do remisji - czego Ci z całego serca życzę. Może też organizm koci zbyt gwałtownie reaguje na caninsuline.
Tak... proponuję zejść do 1 jednostki Caninsuline 2 x dziennie podawanej na strzykawce U-40 tj 1 kreska na tych strzykawkach.
Przy wyniku 99 mg/dl można podać całą dawkę, ale jeśli dalej wyniki będą pojawiały się w okolicach 50 mg/dl, dokonać kolejnego zmniejszenia o 0,25U tj. 1/4 kreski na strzykawce U-40.
Na razie nie masz strzykawek U-100, żeby uruchomić Lantusa. Odmierzanie małych dawek na U-40 jest ryzykowne.
Pozdrawiam

"Kociara"

Post » Pt wrz 16, 2011 13:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

iwona_Spike pisze:Witajcie:)Też się naszukałam strzykawek do insuliny... W Poznaniu nie było ich nigdzie, zamówiłam w sklepie http://www.diabetyk24.pl, są tam takie na 0,5ml i 0,3ml, jak ja zamawiałam.
Niestety, nie udały się próby poboru krwi... Chyba nie trafiam w żyłkę, bo nie leci krew ..Jeśli chodzi o badanie cukru, na jaki lancet nastawiacie glukometr? Ja próbowałam 3 i 4, mam Accu Check Go...

Musimy zapamiętać sobie adres tego sklepu diabetyk24.pl. Są tam obie strzykawki o które nam chodzi: Strzykawka do insuliny 0,5ml U-100 0,33mm (29G) i Strzykawki INSUMED 0,3 ml G31x8mm (30szt.)

Nakłuwacze daruj sobie bo nie tylko trudno trafić w żyłkę ale nie ma możliwości odmierzania dokładnej dawki (vide 1 strona nt. nakłuwaczy). Potrzebujesz wazeliny białej do kupienia w aptece i płaskiej latarki. Jak podświetlisz ucho zobaczysz żyłkę biegnącą naokoło uszka. Nakłuwaj od strony zewnętrznej, zobaczysz że ta żyłka jest lekko wypukła i najlepiej dostać się do niej przy koniuszku ucha.
Ja mam od początku glukometr accu chek active i jestem zadowolona.
Powodzenia

"Kociara"

Post » Pt wrz 16, 2011 13:45 Re: Wątek cukrzycowy - V

hehe wlasnie na pw pytalam o uzycie tych u40, ale widze, ze tu jest odpowiedz.
Jeszcze podjade dzis do kilku aptek, a noz gdzies dostane chciaz kilka sztuk tych u 100.
Obrazek
Obrazek

lidiya

Post » Pt wrz 16, 2011 14:05 Re: Wątek cukrzycowy - V

lidiya pisze:Jeszcze podjadę dziś do kilku aptek, a nóż gdzieś dostanę chociaż kilka sztuk tych u 100.
W aptece często są strzykawki Becton Dickinson U-100 o pojemności 1 ml. Ostatecznie można kupić paczuszkę 10 szt (w kartonie jest 10 paczuszek po 10 szt - razem 100 szt). Nie daj sobie wcisnąć od razu 100 szt, wystarczy 10 szt.

Spróbuj tu: http://www.mojacukrzyca.org/pliki/downl ... betyka.pdf
W Toruniu jest kilka aptek przyjaznych diabetykom.
542. Torun Łyskowskiego 8 Corda
543. Torun Slaskiego 7 Corda
544. Torun Czerwona Droga 1/6 Super Pharm
545. Torun Mickiewicza 79 Corda
546. Torun Szosa Bydgoska 26 Dr. Max

"Kociara"

Post » Pt wrz 16, 2011 14:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

strzykawki setki zamówiłam w lecznicy w Ursusie w necie, zaplacilam przelewem internetowym i na drugi dzień dostalam przesyłkę!!!! do 3miasta.no. bo mi nawet caninsulin lepiej idzie 1 jednostke odmierzyć w strzykawce setce = 2,5 kreseczki. o.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pt wrz 16, 2011 16:17 Re: Wątek cukrzycowy - V

"Kociara" pisze:
lidiya pisze:Jeszcze podjadę dziś do kilku aptek, a nóż gdzieś dostanę chociaż kilka sztuk tych u 100.
W aptece często są strzykawki Becton Dickinson U-100 o pojemności 1 ml. Ostatecznie można kupić paczuszkę 10 szt (w kartonie jest 10 paczuszek po 10 szt - razem 100 szt). Nie daj sobie wcisnąć od razu 100 szt, wystarczy 10 szt.

Spróbuj tu: http://www.mojacukrzyca.org/pliki/downl ... betyka.pdf
W Toruniu jest kilka aptek przyjaznych diabetykom.
542. Torun Łyskowskiego 8 Corda
543. Torun Slaskiego 7 Corda
544. Torun Czerwona Droga 1/6 Super Pharm
545. Torun Mickiewicza 79 Corda
546. Torun Szosa Bydgoska 26 Dr. Max

wlasnie podzwonilam i udalo mi sie znlaesc w jednej kilka sztuk u 100 ale wlasnie o pojemnosci 1 ml... a gdzies tu byla wzmianka, ze one nie sa ok (ale dlaczego juz nie zapamietalam ;))
Do czasu az dojda te zamowione w Ursusie moglabym na nich jakos dotrwac ?
Mam kupiona insuline lantus i chcialam zaczac juz jej uzywac bo caninsulin sie akurat skonczyl...
Obrazek
Obrazek

lidiya

Post » Pt wrz 16, 2011 16:33 Re: Wątek cukrzycowy - V

lidiya pisze:wlasnie podzwonilam i udalo mi sie znlaesc w jednej kilka sztuk u 100 ale wlasnie o pojemnosci 1 ml... a gdzies tu byla wzmianka, ze one nie sa ok (ale dlaczego juz nie zapamietalam ;))
Do czasu az dojda te zamowione w Ursusie moglabym na nich jakos dotrwac ?
Mam kupiona insuline lantus i chcialam zaczac juz jej uzywac bo caninsulin sie akurat skonczyl...

Chodzi o to, że strzykawki o poj. 1ml (przynajmniej te, które ja miałam), mają podziałkę co 2 jednostki (1 kreska = 2 jenostki insuliny U100). Możesz ich oczywiście użyć, ale sprawdź dokładnie na strzykawce jaką ma podziałkę i odpowiednio nabierz dawkę (jeśli Twoja strzykawka ma właśnie podziałkę co 2 jednostki, to jeśli masz podać 1 jednostkę Lantusa - nabierasz pół kreski).

Pozdrowienia

Edyta45

Post » Pt wrz 16, 2011 16:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mam dziś od rana straszny kłopot z Cyrusem.
W nocy miał już regularną biegunkę (3 razy w kuwecie), rano cukier 44. Dałam trochę suchego, o 9:00 miał 75, podałam 1,25 insuliny, o 10:30 dalej było 75 - podałam 0,7 insuliny i musiałam iść do pracy.Aha, próbowałam dać trochę Smecty, ale niewiele się udało. Apetyt jest cały czas, humor też.
O 14-tej wpadłam do domu - cukier 140, kupy nie było.
Teraz wróciłam do domu - cukier poszedł na 355!
Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, może za dużo tego suchego mu dałam?
Czy wieczorem dać mu normalną dawkę 2IU o normalnej porze?
Od 6:00 rano do tej pory nie było kupy. Zachowuje się normalnie, ale czy on się nie odwodnił? Jak to się sprawdza?
Poradźcie.

Edyta45

[poprzednia][następna]