iwona_Spike pisze:Jeśli chodzi o badanie cukru, na jaki lancet nastawiacie glukometr? Ja próbowałam 3 i 4, mam Accu Check Go...
Większość z nas nie używa nakłuwaczy do nakłuwania ucha, trudniej trafić w żyłkę. Używamy cienkich igiełek (ja kupuję o grubości 0,45). Może igłą będzie Ci łatwiej?
Do pobrania krwi uszko powinno być ciepłe - można rozgrzać np. ryżem w woreczku/skarpecie podgrzanym w mikrofali, albo podgrzanym kompresem żelowym, albo chociaż chwilę potrzeć ucho.
Bezpośrednio po nakłuciu krew czasem nie leci - trzeba wtedy pomasować lekko ucho w okolicy nakłucia (ale nie wyciskać).
Nie zrażaj się nieudanymi próbami, dojdziesz do wprawy - ja na początku myślałam, że nigdy mi się nie uda, a teraz i dla mnie i dla kota to już rutyna.
Wiele dziewczyn radzi sobie z glukometrem Accu Check, ale wg mnie lepszy byłby taki, który potrzebuje mniej krwi do pomiaru,
Ja używam Glucocard G+meter, dobry jest też Optium Xido - pole do poboru krwi jest na końcu paska, posiada kapilarę, która zasysa krew, łatwiej jest pobrać.
Może masz możliwość wymienić glukometr?
Oczywiście Accu Check też się sprawdza, tyle, że wg mnie jest trudniejszy w obsłudze.
Pozdrawiam