Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt mar 20, 2015 0:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin pisze:Zaczął się pienić dziś rano, jak pisałam. jakąś godzinę po jedzeniu.

Hmmm... my nigdy tak nie mieliśmy...nie wiem czy to obecność na coś (jedzenie) w żołądku.. czy kwestia, że ciężko strawne, albo reakcja na wydzielanie się kwasów...
Erin pisze:Leży opatulony w kilka warstw koca.

Może warto go dodatkowo 'podgrzać' termoforem (lub butelka z ciepłą wodą w tej roli), no chyba, że masz koc elektryczny? Tylko nie zostawiaj butelki/termofora na długi czas, bo jak się woda wychłodzi, to zacznie odbierać ciepło zwierzaka.
Erin pisze:
Gluta musiałabym odciągać praktycznie na okrągło, nie mam takiej możliwości.

Odciągaj kiedy możesz, lepsze to niż nie robienie nic. Jak odciągniesz wystarczająco dużo powinno pomóc na jakiś czas. Gluty u małych dzieci często usuwa się przy pomocy soli fizjologicznej (post OKI) - chyba w sumie u kota też powinno zadziałać.

rtratkie

Od: Śro gru 16, 2009 10:37

Post » Pt mar 20, 2015 0:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Martyna-Tina pisze:Wklejam wczorajsze wyniki kotki (brakuje żelaza, chlorków-będą dopiero na poniedziałek). Mocznik spadł (wciąż jednak o wiele go za dużo), a kreatynina wzrosła. :( Nie wiem co myśleć.

Mnie to chyba nie dziwi, kreatynina spada wolniej niż mocznik (jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi) i możliwe że jeszcze wzrosła od poprzedniego badania a potem zaczęła/zacznie spadać.
Martyna-Tina pisze:Kotka dostała dzisiaj jeszcze kroplówkę dożylną, a od jutra leki. Z tego co tu czytam to raczej błąd i nadal powinna dostawać kroplówki. W domu ma dostawać: Renalvet 1x1, lespewet 1x1, fortekor 5mg 1x1/2, synuloks 50mg 2x1, chela-ferr (to już dostaje od kilku dni) 1x1, bioprom (dopiero od jutra bo w aptekach nie mieli) 1x1, alugastril 1x0,5ml.

Czy ja dobrze rozumiem, nie będzie kroplówkowana a będzie podawany lespewet (lek moczopędny)???

rtratkie

Post » Pt mar 20, 2015 5:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mocz niezageszczony prawidlowo, ale dobrze byloby wiedziec, czy badanie bylo robione refraktometrem, czy paskami. Poza tym masz krew w moczu. Czy wetka sie do tego jakos odniosla?
Fosfor bardzo wysoki, wiec nie dziw sie rosnaca kreatynina. Ja bym na razie podawal troche wiecej alugastrinu. Co do kroplowek, odstawcie dozylne, ale wlaczcie podskorne. Potas niski to chyba PWE na poczatek, ale moze mnie ktos jeszcze zweryfikuje.
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Pt mar 20, 2015 8:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

mgrpl pisze: Co do kroplowek, odstawcie dozylne, ale wlaczcie podskorne. Potas niski to chyba PWE na poczatek, ale moze mnie ktos jeszcze zweryfikuje.

Trudno coś doradzić wsp. płynu, bo nie ma reszty jonogramu... My mieliśmy okres, że podawaliśmy PWE i potas oraz magnez były niskie - wtedy p. nefrolog włączyła do leczenia aspargin (mieszanina soli magnezowej i potasowej kwasu asparaginowego). Zadziałało prawidłowo w kolejnych badaniach byliśmy w normach (przynajmniej na donośnie magnezu i potasu).

rtratkie

Post » Pt mar 20, 2015 16:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rtratkie owszem. Kotka dużo pije, a sika raczej jak normalny kot (kilka razy dziennie) może dlatego. Podskórnych kroplówek nie polecają w tej lecznicy, więc chyba muszę zacząć działać na własną rękę.
mgrpl nie rozmawiałam z tamtą wetką wczoraj bo jej nie było. Niedługo muszę zadzwonić zapytać o te wyniki moczu, które wysyłali, więc wspomnę o tym. Jaka jest różnica pomiędzy badaniem refraktometrem i paskami? Na ich stronie jest "komputerowe badanie moczu wraz z badaniem osadu moczu". Więcej alugastrinu tzn. ile?
Obrazek

Martyna-Tina

Od: Wto cze 05, 2007 8:14

Post » Pt mar 20, 2015 17:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Badanie refraktometrem (weterynaryjnym) jest dokladniejsze i bardziej wiarygodne. Niestety wiem tylko tyle. Znaczy badanie paskami to porownywanie moczu z takimi paskami stanowiacymi wzorzec, jesli dobrze rozumiem.
My przy Alusalu podwajalismy dawke (srodek aktywny ten sam).
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola
---
Shila *26.04.2002 +20.04.2015 :cry:

mgrpl

Od: Pt paź 20, 2006 12:07

Post » Pt mar 20, 2015 17:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ludki, czy ktoś z Was spotkał się by po ulgastranie, lub podobnym środku, koty wysychała śluzówka w pyszczku? Toffik ulgastran bierze tak od, mniej-więcej, grudnia i wszystko wskazuje na to, że ma zupełnie wyschnięty pyszczek :( Na ulotce jest to jeden z nierzadko występujących objawów ubocznych.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob mar 21, 2015 8:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak to jest z tymi karmami? Ja poprzednią kotkę nerkową karmiłam tylko karmami nerkowymi (zawsze łyżeczką, nie miała zebów było to ułatwione). Nie cierpiała ich, po 3 latach na tych karmach zaczęła wymiotować i czuła się fatalnie. Ponieważ po drodze pojawił się nowotwór w nosie to poradzono mi, zeby zrezygnowć z węglowodanów i przerzucić się koniecznie na Barf pod kątem nerek i dodają jej wyłapywacz. Wcinała, wymioty się skończyły i o dziwo, pierwszy raz od lat po miesiącu na takim sposobie żywienia plus wyłapywacz plus kroplówki 3 x w tyg i wyniki nerek były w normie (oczywiście wymioty tez się skończyły). Dla mnie to było niesamowite, będąc na nerkowych karmach , zawsze miała podwyższone wyniki i mocznika i kreatyniny. Dlatego bardzo się zniechęciłam do tych karm, jeszzce jak się dowiedziałam, ze jedną z przyczyn PNN jest właśnie złej jakości białko, a one pełne są zbóż, a białko to pewnie jakiś dziób czy pióro kurze (zreszta jak w większości karm). No ale nie wiem czy nie powinnam u Negry zastosować tego rodzaju diety. Już miesiąc jest na codziennych kroplówkach, dostaje suplementy, je bardzo sporadycznie, więc dokarmiam Barfem, dostaje wyłapywacze ale poprawy nie ma, jest pogorszenie (w przyszłym tygodniu zrobie kolejny raz badania). Więc moje pytanie jest, czy przypadkiem ten wysoki mocznik i kreatynina jednak też nie spadaję ze względu na żywienie i powinam przetestować Hills'a np.... Może ktoś mnie oświeci w tym temacie
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

Post » Sob mar 21, 2015 11:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Gdyby ktoś potrzebował Azodylu, mam prawie 1,5 opakowania, oddam sporo taniej.
Całe, jeszcze nie otwarte za 270z z przesyłką, drugie (prawie połowa - 42 kapsułki) za 130.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob mar 21, 2015 13:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Hej Erin ja proszę połowę, powiedz mi jeszcze jaka jest data ważności
Obrazek
Obrazek

catalina

Post » Sob mar 21, 2015 13:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin ale dlaczego sprzedajesz 8O ? :roll: Boję się pytać ...
Obrazek
Obrazek

catalina

Post » Sob mar 21, 2015 13:22 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Podaj mi proszę dane do przelewu na priv, ja ci podam adres.
Obrazek
Obrazek

catalina

Post » Sob mar 21, 2015 14:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Połowa ważna do lutego 2016, całe opakowanie do maja 2016.
Rezerwuję oba.

Chcę wysłać w termosach, do których włożę kostki lodu.
Może ktoś ma lepszy pomysł na przesyłkę?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob mar 21, 2015 23:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak długo korzystacie z "otwartych" kroplówek Ringera z mleczanami? Bez wbitej igły w celu odpowietrzenia, z założonym wlewnikiem.
Orientuje się ktoś w jakim czasie taka kroplówka powinna być zużyta?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Wto mar 24, 2015 12:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak długo można stosować Peritol w celu zwiększenia apetytu?
Edit: daję rano 1/4 tabletki.
Po odstawieniu moja Niki je b. mało.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

[poprzednia][następna]