Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt gru 21, 2007 18:50

Kociaro, takie maile to spam, wyrzucaj to od razu. bez otwierania. Dzieki za troskę o Kubusia i adres, dziś zamówiłam insulinówki, ale będą dopiero w styczniu. Na razie sie jakos będziemy ratować innymi.
Tinko, mam nadzieję, że się wkrótce zobaczymy:) Zobaczysz Kubusia i resztę, troche jest ich więcej od ostatniego razu.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pt gru 21, 2007 19:08

Witam
Niestety nasz dzienniczek wciąż stanowi dla mnie wielką niewiadomą.. :roll:
jednak metodą prób i błędów doszłam dziś do tego,że otwiera się po wklejeniu tego linka: http://de.share.geocities.com/nuczka/Ko ... kiNuka.xls
w adres,nie otworzy się natomiast po bezpośrednim kliknięciu....czarna magia.... :roll:
Gdyby ktoś chciał porównać swoje wyniki z moim Nusiakiem to bardzo proszę tylko tak jak mówie trzebw skopiowac link i wkleic go w adres.

Hebe

Od: Wto cze 20, 2006 13:27

Post » Pt gru 21, 2007 23:08

Droga Hebe,

Niestety nasz dzienniczek wciąż stanowi dla mnie wielką niewiadomą..

Dla mnie też. Zrobiłam już kilka testów z dzienniczkiem Nutki. Najpierw funkcjonowało, ale po wyłączeniu komputera i po ponownym kliknięciu na link, znów nic.

Jednak rzeczywiście, gdy wklei się link w adres, dzienniczek się otwiera. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Trzeba może popytać mądrzejszych od nas. U "Kociary" dzieninnczek w dalszym ciągu funkcjonuje, a to ten sam adres. Może ona będzie mogła coś podpowiedzieć.

Hebe, wyniki Nutki są dobre, powiem nawet bardzo dobre, jak na ten krótki czas. Ja najbardziej u Tinki lubiłam takie wyniki, jak ten Wasz dzisiejszy:
284 2,5 jedn
208 2,5 jedn

Robisz to świetnie, a Nutka reaguje dobrze na caninsulinę i podawaną dawkę. Te czasem wysokie PRE mogłyby ewentualnie wskazywać na kontregulację. Można byłoby w przypadku dosyć niskich PRE podzielić dawkę. Przy śniadanku np. 3/4 i potem przy +4 dodatkowo 1/4 z maluteńką przekąską lub bez (w zależności od wyniku). Ja u Tinki czasem tak robiłam, żeby nie podwyższać poziomu glukozy z za niską lub z za wysoką dawką przy wcześniejszym niskim PRE. Nie wiem, Hebe, mogłabyś ewentualnie taką opcję wziąć pod uwagę.

Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob gru 22, 2007 0:16

Dziękuje Ci bardzo Tinka !! Spróbuje tak robić jak mówisz,teraz robimy tak,że przy bardzo niskim pre dajemy część jedzeniai za ok 0,5 godz. do 1 godz. dajemy insulinę,bo jak może pamiętasz zmniejszanie dawki nie wpływało u Nusi za dobrze,gdyż następny wynik był już bardzo podwyższony,ale z tą podzieloną dawką to nie pomyślałam ! Jeszcze raz dziękuje.
Cieszę się,że mogłam zerknąc na wyniki bo się trochę martwiłam ze nikt po za nami tego nie kontroluje....

Te ostatnie skoki w kilku przypadkach myślę były skutkiem podjedzenie przez Nusie w międzyczasie,niekiedy podkradnie któremus psu zanim się zorientuje.. :?

Hebe

Post » Sob gru 22, 2007 21:58

Hi Hebe,

oczywiście gdyby wynik PRE był poniżej 100 też bałabym się cokolwiek wstrzyknąć i odczekałabym tak samo, jak Ty do tej pory robiłaś. Wiem, że Nutka nie reaguje zbyt dobrze na zmniejszoną dawkę insuliny, u Tinki nie było inaczej. Gdy jednak PRE były w granicach 140-180 bałam się jej podać całą dawkę, bo kilka razy wcześniej zjechała mi do poziomu 20-25 przy następnym PRE. Dlatego wzięłam się na sposób i zmniejszałam wtedy dawkę mniej więcej o 1/3 lub 1/4 i potem mierzyłam +4. Gdy cukier wchodził na 150 lub wyżej dostrzykiwałam Tince brakującą ilość.

Pozdrawiam cieplutko
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Sob gru 22, 2007 22:46

Hej
Dzisiaj rano miała 87, dostała jedzenie i za godzinę insulinę w normalnej dawce i troszkę więcej jedzonka niż zawsze,po godzinie było 243,a wieczorem już ładnie 162. Myślę,ze jakbym krócej czekała niż godzina po jedzeniu to moze nawet nie byłoby tego 243 tylko niźej,bo po jedzeniu jej dośc szybciutko skacze.Dzisiaj nie mogłam sobie pozwolic na dzielenie dawki bo nie było nas pozniej w domu,mysle tez czy nie rozreguluje jej wtedy ,jak myslisz ? teraz dostaje zawsze 2 x dziennie i w miarę się te poziomy trzymają po za niestety wpadkami kiedy uda jej się coś skubnąc.. :roll: choc juz staramy się uwazac jak sie da,ale pomyslowosc Nuki nie zna granic w tym przypadku :lol:
Cieszy mnie tez ze dopiero od czasu jak poziomy zaczely byc ponizej 200 nie ma cukru w moczu.
Sama nie wiem czy dobrze rozumuje, tylko boje się troszkę zeby nie wprowadzic jej jakis zmian które moglyby ją nieco rozregulowac....

Pozdrawiam serdecznie

Hebe

Post » Nie gru 23, 2007 20:58

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam Dziewczyny żebyście były zdrowe, zawsze uśmięchnięte, miały głowy pełne marzeń i żeby Wasze ukochane Futerka były z Wami szczęśliwe i rozmruczne. I jeszcze jedno naważniejsze życzenie: remisji, remisji i jeszcze raz remisji.

Buziaki dla Was wszystkich
Flores, Znaś i Ferajna

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Pon gru 24, 2007 13:24

Kochane Dziewczyny,

Na radosny, pelen betlejmskiego brzasku czas Swiat Bozego Narodzenia oraz na kazdy dzien Nowego Rolu zyczenia szczescia i wszelkiego dobra dla Was i dla Waszych Slodkich Futerek.

Kayi w Polsce bardzo sie podoba

Tinka07

Post » Pon gru 24, 2007 19:15

Gwiazdki najjaśniejszej,choinki najpiękniejszej,prezentów wymarzonych,
świąt mile spędzonych ,karnawału szalonego,roku bardzo udanego!!
życzę Wam oraz Waszym najbliższym i pięknym kociaczkom :s3:

Leri

Od: Śro gru 12, 2007 13:40

Post » Wto gru 25, 2007 16:40

Witajcie!

Wystrojonej choinki, wesolutkiej minki, gorącego serduszka, pełniutkiego brzuszka oraz opłatka białego z rodziną łamanego !! życzę Wam oraz Waszym najbliższym i oczywiście waszym miałczkom :s5:

P.s. u nas po starem, jakoś radzimy sobie z cukrzycą raz gorzej raz lepiej ( Maxi ma skoki cukru nawet do 450 i staram się to jak mogę kontrolować), czytam w miarę możliwości Wasze posty postarem sie częściej odzywać
Pozdrawiam paulinkaminka
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Śro gru 26, 2007 21:07

Witam :!: Czy prezenty dla puszków trafione :?: mam nadzieję,że tak .
A ja zmartwiona jestem bo zauważyłam coś dziwnego u Lalu .Może ktoś ma podobnie :?: Tinka może Ty to rozgryziesz .A więc zauważyłam,że Lalu po podaniu insuliny(Lente chos - 5jm) po ok.10 ,15 minutach zaczyna wyrażnie żle się czuć - siada mordką do ściany,nie reaguje na wołanie,oczy ma przymknięte -tylko takie szparki wąziutkie otwiera,a jak rozszerzę mu oczko to pokazuje się ta trzecia powieka .Dlatego pomierzyłam mu cukier w tym czasie i wyszło tak :
PRE -313 +45 min.-350
PRE -252 +30 min.-334
PRE -302 (bez jedzenia) +20 min. -377
PRE -316 +20 min.-370
Póżniej cukier spada do ok 260 po +4
Co o tym myślicie :?: Pomyślałam,że może go stresuje pomiar ale przy wizycie u vet. różnica między pomiarem w domu,a u vet. była tylko 30,a bardzo się stresuje jak idziemy do vet. więc ja raczej mu takiego stresu nie robię .Martwię sie bardzo .Nie ma tu żadnego spadku cukru tylko od razu wzrost -co to znaczy?Czy ta insulina tak mu robi bo jest za duża dawka -zgłupiałam .A może insulinę trzeba zmienić ? Pa :(

Leri

Post » Czw gru 27, 2007 20:06

Tinko kochana przysłali mi insulinówki BD U-100 O,5ml tylko,że ja chyba złe zamówiłam bo to miały być chyba U100-1ml i teraz nie umiem tego przeliczyć bo na 1ml znalazłam Wasz przelicznik ale 0,5 ? Czy możesz mi pomóc :?:
Przesyłam uściski 8O

Leri

Post » Pt gru 28, 2007 12:31

wyszlo podwojnie
Ostatnio edytowano Pt gru 28, 2007 12:55 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Pt gru 28, 2007 12:54

Droga Leri,

na razie w telegraficznym skrocie, bo urlopowanie w Polsce nie pozwala mi usiasc do komputera na dluzej.

Insulina CHOS to osiemdziesiatka. Jesli masz insulinowki U 100, to przeliczasz to nastepujaco:

1 kreska U 100 - 1 jednostka insuliny 100
1 kreska U 100 - x jednostek insuliny 80

(1 x 100) : 80 = 1,25

1,25 to mnoznik. Znaczy to, ze np. 5 jednostek insuliny CHOS to 6,25 kreski na insulinowkach U 100.

5 x 1,25 = 6,25. W taki sposob mozesz przeliczyc kazda dawke insuliny Chos na strzykawkach U 100, mnozac ja przez 1,25.

Te wyniki, ktore podalas przedwczoraj, sa zupelnie normalne. Karma zaczyna dzialac na organizm juz po kilkunastu minutach insulina dopiero po godzinie lub dwoch, w zaleznosci od jej rodzaju. Nie mierzylabym poziomu glukozy w takich przypadkach tuz po podaniu karmy.

Pozdrawiam cieplo

Tinka07

Post » Pt gru 28, 2007 13:25

Tinka bardzo,bardzo dziękuję jesteś niezastąpiona :!:
No i kamień z serca z tym cukrem po insulinie :P Od jutra zwiększam dawkę o 0,25 bo niestety jeszcze mamy jednak za dużo cukru .Ten mój Lalek nie zna chyba umiaru :spin2: Tinka świątek czy piątek zawsze mozna na Ciebie liczyć -NISKIE UKłONY . Przesyłam cmokaski :!:

Leri

[poprzednia][następna]