Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro gru 19, 2007 15:52 zastrzyki

Witam
mam prośbę. prosze o dokladny opis jak robicie swoim kotom zastrzyki. mama dzisiaj mowila (ona robi kotu zastrzyki), ze za kazdym razem ma duzy problem i rozterke jak prawidlowo zrobic zastrzyk. gdzie dokladnie ma sie wbic igla, ile pod skora, jak zlapac futro itd. proszę o pomoc.

plica

Od: Nie gru 16, 2007 21:20

Post » Śro gru 19, 2007 19:02

Plica, http://www.felinediabetes.com/injections.htm obejrzyj tutaj. Z tym, że je z reguły robię zastrzyki w kar, ważne aby trzymać skóre w ręku, w sposób pokazany an zdjęciach, wtedy unikniesz zrobienia zastrzyku w futro. Warto sprawdzić, czy futro nie jest mokre po zastrzyku.
Iza, mam olbrzymia prośbę, Kuba dostaje teraz insuline na tych malutkich strzykawkach z Niemiec, ktore mi sie koncza, i pewnie zanim zamowie nowe, bede musiala kupic 80 na 40 jednostek.
Jak mam przeliczyc kreski Kuby, teraz dostaje 3,5 :(
Poniewaz nie mam dostepu do internetu chwilowo błagam , napisz mi smsa, numer podaje na pw
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro gru 19, 2007 19:27

Hi Plica,

na 1. stronie naszego wątku są wszystkie informacje dotyczące techniki robienia zastrzyków ze zdjęciami.

Gdybyś nie miała czasu szukać, podaje link i wklejam zdjęcie z miejscami u kota, gdzie najlepiej wstrzykiwać insulinę: http://www.bddiabetes.com/us/content/pe ... ectcat.asp Ten link musisz koniecznie obejrzeć. To chyba najlepsza demonstracja, jaką do tej pory udało mi się znaleźć w necie.

Obrazek
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro gru 19, 2007 20:58

dziekuje bardzo

plica

Od: Nie gru 16, 2007 21:20

Post » Śro gru 19, 2007 21:29

Kochana Leri,

Istnieje kilka żelaznych reguł w insulinoterapii u kotów, których powinno się przestrzegać, ale których wielu wetów niestety nie zna.

1. Przy ustaleniu początkowej dawki jest bardzo ważne, by nie przekraczała ona następujących wartości:

stężenie glukozy mniejsze niż 360 mg/dl (20 mmol/l): 0,25 jednostki na kg masy ciała
stężenie glukozy większe niż 360 mg/dl (20 mmol/l): 0,50 jednostki na kg masy ciała.

2. Tak ustaloną dawkę podaje się 2 x dziennie.

3. Na początku insulinoterapii nie należy ustalonej wcześniej dawki zwiększać przez pierwsze dwa – trzy tygodnie.

4. Dąży się do krzywej cukrowej, mniej więcej: 300 (280) – 100 (80) - 300 (280). Ja jednka osiągałam u Tinki trochę niższe wyniki PRE. Nasza krzywa cukrowa wyglądała mniej więcej: 240 (200) - 100 (80) - 240(200). Tak stabilne wyniki mogłam osiągnąć jednak dopiero po ok. roku podawania insuliny wołowej. Podawalam wtedy 2,2 jednostki. Jednak każdy kot ma inne zapotrzebowanie na insulinę i inaczej ją metabolizuje, dlatego nie należy się sugerować dawką, którą podaje inny właściel. Wiele zależy również od tego, czy zdiagnozowana cukrzyca jest cukrzycą posterydową. Wtedy szanse na remisję są dosyć duże, jeśli w ramach insulinoterapii nie pozbawi się trzustki udziału w produkcji insuliny. Dawka powinna być dopasowana tylko i wyłącznie do potrzeb własnego czworonoga.

5. Modyfikacja dawki do góry powinna odbywać się tylko raz w tygodniu po zrobieniu krzywej cukrowej i nie powinna wynosić więcej niż każdorazowo 0,5 jednostki, często lepsze jest zwiększanie dawki o 0,25 jednostki. To znaczy, że jeśli ktoś podaje przez tydzień 5 jednostek (jak w Twoim przypadku) i po zrobieniu krzywej cukrowej okaże się, że wyniki nadiru są powyżej 200, dawkę zwiększa się maksymalnie do 5,5 jednostki (2 x dziennie) i ani kropelki więcej. W przeciwnym razie będziesz miała wielki kocioł i ciągłe skakanie z ilością insuliny. Taką dawkę podaje się przez następny tydzień (2 tygodnie). Następnie robi się nową krzywą cukrową i modyfikuje w razie potrzeby odpowiednio dawkę. Postępowanie jest zawsze takie same. Krzywa cukrowa, zwiększenie dawki o maks. 0,5 jednostki, odczekanie 1 tygodnia (2 tygodni), następna krzywa cukrowa i następna decyzja, dotycząca zachowania lub zwiększenia dawki.

Mnie w dalszym ciągu wydaje się, że Lalu zejdzie już wkrótce z tych 5 jednostek i będziesz musiała zrobić korektę do dołu.
Jeśli Lalu miałby częściej PRE w granicach 200, lepiej byłoby zmniejszyć dawkę, jak proponowałam wczoraj, i podawać ją regularnie przez kilka dni niż skakać z dawkami, raz 5 jednostek, raz 3 jednostki itd. Leri, to co Wam potrzebne, to pewna stabilność i wiele cierpliwości. Wyregulowanie cukrzycy u kota jest trudne, ale możliwe, kiedy jesteśmy w stanie trzymać się pewnych zasad i kiedy inne choroby nie doprowadzą do zakłóceń w inulinoterapii.

Jeśli chodzi o witaminy z grupy B, to te organizm wydziela z moczem, bo są rozpuszczalne w wodzie, więc ich przedawkowanie jest mało możliwe. Trzeba jednak zachować tu też pewien umiar. Tinka przez wiele lat dostawała witaminę B12 i kwas foliowy (B9). Przez ostatnie miesiące przed śmiercią, podawałam jej witaminę B komplex.

A czy kocia karma zawiera wszelkie witaminy potrzebne kociakowi? Ma, ale nie każda i nie w obliczu każdej choroby. Nie jest tak u nerkowców, nie jest też tak u kotów cukrzycowych, bo witaminy rozpuszczalne w wodzie wydalane są wraz moczem. Im więcej kociak pije i im więcej wydala moczu, tym większe zapotrzebowanie na witaminy rozpuszczalne w wodzie.

Cytat:
Witamina B2 (C17H20N4O6, nazwa chemiczna: ryboflawina, E101, ATC: A 11 HA 04) - złożony organiczny związek chemiczny, pełniący w organizmie funkcję witaminy, której niedobór może powodować wadliwe działanie układu nerwowego i błon śluzowych.

Leri, a może mogłabyś Lalu kupić witaminę B komplex.

Pozdrwaiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro gru 19, 2007 21:46

Tinka - nie wiem czy zaglądasz na wątek Franka. Wyniki na cukier sa w granicach 69-85. Dwa wyniki bardzo wysokie po usypiaczu do badania: 287 i 325, po ostatnim tak dużym wyniku jeszcze w domu robilam, wyszlo u mnie w domu 247 (więc na innym glukometrze). Masz jakiś pomysł na interpretację?
Obrazek

Magdziak

Od: Wto lut 07, 2006 13:14

Post » Śro gru 19, 2007 23:57

Hi Magdziak!

Zaglądam, zaglądam!

Napisałam Ci w wątku Franusia, że to na prawdziwą cukrzycę mi nie wygląda.

Cały czas obserwuję Wasz wątek i jak będzie coś, co wydaje mi się niepokojącego, to zaraz dam znać. Pisałam Ci chyba już przed ponad tygodniem, że ten niski wynik glukozy mierzony u weta, wzbudził moje wątpliwości co do cukrzycy. Trzustka Franusia na pewno produkuje jeszcze wystarczająco insuliny, żeby wyrównać poziom glukozy we krwi. Jeśli byś mogła, mierz proszę może codziennie poziom glukozy na czczo. Mam nadzieję, że obejdzie się bez insuliny. Sprawdziłabym jednak na wszelki wypadek nerki. Wzmożone pragnienie mogłoby wskazywać na jakieś problemy z tym narządem. Te wyniki mierzone glukometrem, które podajesz, to z ostatnich dni? Kiedy były robione te wyniki po usypiaczu? Chyba wczesniej?

Pozdrawiam ciepło

Tinka07

Post » Czw gru 20, 2007 15:53

Najdroższa Tinko bardzo Ci dziękuję za to wyjaśnienie - jesteś kochana :1luvu: Teraz kapuję o co chodzi, bo wcześniej im więcej czytałam to się jakoś gubiłam w tym wszystkim .Będę robiła krzywą w przyszłym tygodniu . Na razie się wstrzymam ze zwiększaniem .
Dziś PRE-336 +4 -207 .Ja też mam nadzieję,że będziemy schodzić na mniej .
Insulinówki zamówiłam w ty sklepie medycznym w Warszawie bo tu są nieosiągalne-przyjdą dopiero po świętach . Kupiłam vit.B complex i dziś podałam Lalu 1/3 tabletki .Ile podawałaś Tince -czy ja nie przesadziłam :?:
Te zdjęcia instruktażowe są super
:ok: Zrywam się już bo mam wychodne :dance: Pa ślę całuski :!:

Leri

Od: Śro gru 12, 2007 13:40

Post » Czw gru 20, 2007 21:14

Kochana "Kociaro",

widzisz, a o Matyldzie to już zupełnie zapomniałam :oops:
Patrząc na jej wyniki jestem trochę bezradna. Jest coś, co organizm hamuje, ale co? Zwiększenie dawki długofalowo nie przynosi żadnych pozytywnych skutków. Dawka 1,5 jednostki wygląda na pierwszy rzut oka na właściwą, ale co kilka dni pojawiają się dziwne, niczym nie wytłumaczalne wyniki. Wyślę Twoją tabelę Heldze, założycielce forum dla kotów cukrzycowych w Niemczech, może ona będzie mogła na to spojrzeć bardziej trzeźwym okiem.

Pozdrawiam ciepło

PS: Ząbki musisz koniecznie w najbliższym czasie oczyścić z kamienia. Dobra byłaby rzetelna diagnoza (rentgen).

Tinka07

Post » Pt gru 21, 2007 0:03

Kochane Dziewczyny,
witam we wspólnej Europie bez granic :balony: :balony: :balony:

Tinka07

Post » Pt gru 21, 2007 8:37

Witam serdecznie

:balony: oj chyba było za dużo tego szampana,a wstać się dzisiaj nie chciało,że ho ho .No to teraz można na mały spacerek w obce krainy .
Tinka czy jak Lalu ma cukier PRE ok. 180 (bo się tak zdarzyło już 2 razy) to mam mu podać te 5 jm :?: Mam stracha :!:
Lalu zaczyna tracić apetyt wydaje mi się że schudł .Czy któraś z Was dziewczyny podaje takie papu: Animonda-Rafine soupe lub z Puriny-Gourmet Gold i czy jest odpowiednie dla naszych słodkich :?: Lalu dostawał ostatnio Miamora i mięsko na zmianę .
A święta tuż,tuż przydał by się prezent od naszych kociaków w postaci remisji .Ale mam marzenia no nie? Pozdrawiam
:s3:

Leri

Od: Śro gru 12, 2007 13:40

Post » Pt gru 21, 2007 9:47

Hi Leri,

Tinka czy jak Lalu ma cukier PRE ok. 180 (bo się tak zdarzyło już 2 razy) to mam mu podać te 5 jm Question Mam stracha

Ja w takiej sytuacji bałabym się podać 5 jednostek. Zredukowałabym dawkę o 1/4 może nawet o 1/3. Pytaniem jest jednak, co jest lepsze: co kilka dni redukować jednorazowo dawkę insuliny, czy zmniejszyć nieco jej ilość i taką ilość podawać przez dłuższy czas?

Animondę-Rafine soupe Tinka też czasem dostawała. Z Puriną-Gourmet Gold nie mam żadnych doświadczeń.

A święta tuż,tuż przydał by się prezent od naszych kociaków w postaci remisji .Ale mam marzenia no nie?

Leri, niestety nie każdy kociak cukrzycowy jest kandydatem na remisję. Ale nie traćmy nadzei. Taka szansa istnieje. Wszystko zależy od tego, co u Lalu wywołało cukrzycę.

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

Post » Pt gru 21, 2007 10:08

Witajcie!
Uff udało się choć na chwilę złapać z Wami kontakt. Neostrada zrobiła na święta niezły kawał swoim użytkownikom. Nie reagują już nawet na reklamacje.
Tinka07 pisze:widzisz, a o Matyldzie to już zupełnie zapomniałam :oops:

Gdybym naprawdę nie dawała sobie rady to bym głośno już dawno krzyczała POMOCY..... :lol: :? Obserwuje futerka i jak na razie KLAPA.
Patrząc na jej wyniki jestem trochę bezradna. Jest coś, co organizm hamuje, ale co?

Muszę zasugerować moim wetom zrobienie dodatkowych badań trzustki w kierunku ewentualnego braku któregoś z enzymów trzustki, albo nadmiernego wydzielania antagonisty insuliny. Mam wrażenie że zarówno Maciek jak i Matylda mają to samo schorzenie endokrynologiczne - tylko jakie ? Irenka miała okazję widzieć Maćka - on tak naprawdę nie jest tłusty, tylko wielki z dobrze rozbudowanymi mięśniami.
Znalazłam ciekawy artykuł na temat trudności z wyrównaniem poziomu cukru u ludzi.
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid ... 11ED4AD16B
Wyślę Twoją tabelę Heldze, założycielce forum dla kotów cukrzycowych w Niemczech, może ona będzie mogła na to spojrzeć bardziej trzeźwym okiem.

Nie będę ukrywała, że nie śmiałam Cię o to prosić. Robisz dla nas wszystkich tak wiele :ok: Czy udałoby się podać także wyniki badań laboratoryjnych i USG (po przetłumaczeniu na niemiecki) to byłoby wspaniale.
Ząbki musisz koniecznie w najbliższym czasie oczyścić z kamienia. Dobra byłaby rzetelna diagnoza

OK :ok: choć nie ukrywam, że bez chociaż wstępnej diagnozy co dolega Matyldzie boję się narkozy.

Pozdrawiam wszystkich i życzę Wam i sobie wszystkiego najlepszego i wierzę, że dokładnie za rok spotkamy się tu na forum w tym samych składzie co dzisiaj i z tymi samymi futerkami.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pt gru 21, 2007 10:34

To jeszcze raz "Kociara"
Otrzymuję ostatnio dziwne e-maile z yahoo! GeoCitie - wydaje mi się że z prośbą o kupienie czegoś. Z treści nic nie mogę wywnioskować o co chodzi !
A oto jeden z postów od Jack Delnoce:
Matara implies mothers, kine being regarded as sacrificial
stakes made of gems, and chaitya tree will be the almost
impossible ellipse of ars, innocence was dead, god visited
him in the morning, produce four others who live by practising
deceit. Strips of boiled bacon in between came surely on
the skyline. Tashuitsing is a dreary spot with on.... Mars'
george! Honey! What de matter, chile?... Being he that is
always of beautiful acts he whose to be thy charioteer,
thou wilt, without doubt,.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pt gru 21, 2007 10:48

"Kociaro", takie posty ja od razu wyrzucam. Nawet nie usiłuję ich czytać.

Pa, pa

Tinka07

[poprzednia][następna]