Przelicznik jednostek, proszę o pomoc.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie cze 21, 2015 10:30 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

Próbuj, może w końcu zaskoczą na większe ilości :)
Zresztą surowego, zazwyczaj wychodzi mniej wagowo niż puszek. Moje oba zjadają dziennie samego mięsa ok. 220g. Z suplementami i woda to jest jakoś 50% więcej. Jakby miały jeść puszki to by mi schodziło dziennie około 400-500g na dwa koty. Teoretycznie, bo w praktyce to roznie bywa.

Ja dzisiaj znowu musiałam puszkę otworzyć, bo paskudy wybrzydzaja; ale może to i lepiej, bo już ja tyle mam, że za niedługo się przeterminuje... Zapasy sprzed dwóch lat jeszcze :D

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Nie cze 21, 2015 11:40 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

:strach:
Moje to faktycznie Tadkiniejadki. Nawet nie chcę mysleć.

Mądre masz kociaki, widzisz ;-) Wiedzą,ze puszki mogą się zmarnować, więc na raty, przekąszą :ok:

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Nie cze 21, 2015 12:16 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

Moje w sumie ważą jakieś 11kg ;)
Zdarzają się dni, że wyjadaja tylko mięso, a mielonke z suplementami i wodą to dla mnie zostawiają...
Najwazniejsze to nie dać sobą manipulować. Sprytne bestie wiedzą, że człowiek po 2 posilkach ulegnie i poda coś dobrego :(

No nic, mam nadzieję, że i Twoje w końcu zaskoczą i będą jadły jak należy :ok:

Satirra

Post » Nie cze 21, 2015 14:27 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

To cięższe niż moje :mrgreen:
Oj tam, nie narzekaj. Po raz kolejny, okazuje się, jak dobre mają serduszka - myślą o Tobie na każdym kroku ( i dbają :lol: )
Moje nie proszą o nic, nie czekają na smakołyki.

Zobaczymy, choć nie zanosi się. Tym bardziej teraz, jak gorąco, to w ogóle ich przy miskach nie ujrzysz 8O
Dopiero wieczorem, zaczynają się kręcić koło miski, ale i tak mało zjedzą.

gatiko

Post » Nie cze 21, 2015 15:08 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

W lecie tragedia z jedzeniem. W zeszłym roku wyjechałam do Anglii, tutaj nie ma tak gorąco jak w Polsce, więc i koty trochę lepiej jedzą. W zeszłym roku w Polsce jak były upały to moje jadły tylko na noc (ponad połowę dziennej porcji) i z samego rana. Do południa siedziały na balkonie, a jak się z tamtej strony zaczęło gorąco robić, to przenosiły się do wanny albo pod wannę. W ziemie za to nadrabiały zaległości i zjadały często więcej.
Niektóre koty to chyba są niejadki. Ja się z moich śmieję, że im od dobrobytu to się w d**ach poprzewracało i nigdy głodu nie zaznały. Arystokracja.. :evil:

Znasz swoje koty najlepiej, musisz po prostu jakiś sposób na nie opracować, na każdego coś się znajdzie, tak myślę. Na Barfnym karmią koty łyżeczką jak nie chcą jeść. Ja tak nie umiem, zresztą dla kotki to ogromny stres. Bardzo nie lubi jak się ją do czegoś zmusza.

A jeszcze odnośnie badania moczu, to jak wyjdzie miano 10^5 przy pobraniu "na chochelkę", to warto powtórzyć badanie, bo możliwe, że to jest zanieczyszczenie.

Satirra

Post » Nie cze 21, 2015 19:02 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.Olej łososiowy a n

Zmiany pogodowe (ostatnio ),też dają się we znaki. Raz upał,że żyć się nie da, a za chwilę burze i ulewy. Dzisiaj kociaczki, prawie cały dzień spią.

Odnośnie wyniku, to ... nie wiem. Hmm,ale miano powyżej 10^5 - uznać za zanieczyszczenie , to chyba raczej niemozliwe , bo zdaje się zbyt wysokie (?)

U nas problem jest taki (znaczy problem, dla mnie) że siusiu zanioslam 10.06 ( i wtedy miało zostać wysłane z lecznicy , do warszawy ). Okazuje się,że na wyniku, pisze,że materiał pobrano do badania , dnia 12.06

gatiko

Post » Nie cze 21, 2015 19:57 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

Jak mocz długo stoi to i bakterie się namnazaja. I tak, jeśli mocz był pobierany przez mikcje (nie z pęcherza bezpośrednio) to może tak być. Dlatego najlepiej by było powtórzyć i zobaczyć czy wynik wyjdzie taki sam. Zrobić powiew z antybiogramem, a furagine powinno podawać się chyba dłużej, do 3 tygodni nawet, z tego co czytałam.

A kot daje jakieś oznaki problemu z pęcherzem?

Satirra

Post » Nie cze 21, 2015 20:09 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

Satirra pisze:Jak mocz długo stoi to i bakterie się namnazaja. I tak, jeśli mocz był pobierany przez mikcje (nie z pęcherza bezpośrednio) to może tak być. Dlatego najlepiej by było powtórzyć i zobaczyć czy wynik wyjdzie taki sam. Zrobić powiew z antybiogramem, a furagine powinno podawać się chyba dłużej, do 3 tygodni nawet, z tego co czytałam.

A kot daje jakieś oznaki problemu z pęcherzem?

Zdecydowałam się na wysłanie do sensownego labu ( bo u siebie , moge zrobić tylko w ludzkim ),żeby wszystko mialo ręce i nogi. No to mam :evil:
Jak robiłam w ludzki, byly sugestie,żeby bylo zrobione w weterynaryjnym ,że są "lepsze". Zrobiłam w wet, to znowu jakiś cyrk mi wyszedł.

Nie. A przynajmniej ja nic nie zauwazyłam.

gatiko

Post » Nie cze 21, 2015 20:24 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

Posiew możesz zrobić w ludzkim. Wiem, że ciężar właściwy w ludzkim wychodzi źle i trzeba jakiegoś wzoru użyć, żeby go przeliczyć. Poza tym chyba wyniki powinny być miarodajne. Ale ja zawsze badalam u weta, jak wet wysyłal do labu to tego samego dnia jeszcze, kurierem.

Jak kot nie daje objawów to zbadaj jeszcze raz na spokojne, za tydzień np. Zobaczysz czy miano się zmieniło i czy antybiotyk jest konieczny.

Satirra

Post » Nie cze 21, 2015 21:04 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

E. coli faktycznie może pochodzić nie z wnętrza kota, ale z zanieczyszczeń.
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie cze 21, 2015 21:08 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

Ja chwilowo odpuściłam ze swoim, znowu odstawiłam wszystkie no spy, ginjal/urosept, furagin i widzę różnicę o dziwo 8O Ciekawe, czy to chwilowe, czy tak zostanie. Kot żywszy, a i tak nie narzeka na bolący brzuszek i problem z sikaniem- może leki to powodowały... a i Qpa wraca do normy ;) Jeszcze nie ma pełnego strumyczka, ale jest tak tuż tuż :) Zobaczymy!
Może i mądra matka natura jest w jakiś sposób.

Nortishia

Od: Czw sty 29, 2015 15:49

Post » Nie cze 21, 2015 21:12 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

taizu pisze:E. coli faktycznie może pochodzić nie z wnętrza kota, ale z zanieczyszczeń.

Wiem.
Tylko naczytałam się, jak jest niebezpiecznie, jak się nie leczy i ... zwyczajnie się boję. Nie chcialabym zaszkodzić.
Mnie najbardziej się rozchodzi o te rozbieżności w czasie ... Jeśli mocz stał 2 dni i czekał,aż ktos go łaskawie przebada , to ja dziękuję.

gatiko

Post » Nie cze 21, 2015 21:13 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

Nortishia pisze:Może i mądra matka natura jest w jakiś sposób.

Za Zenusia :ok:

gatiko

Post » Nie cze 21, 2015 21:21 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

Antybiotyki podawane w ciemno też bywają niebezpieczne. Jeśli dobrze zrozumiałam, to to badanie było już drugie z kolei i wyszły te same bakterie?

Satirra

Post » Nie cze 21, 2015 21:27 Re: Podwyższona kreatynina.Proszę o pomoc.E coli wysokie mia

Nie podawałam w ciemno, nigdy. To badanie było już "któreśtam" z kolei.
Antyb był z antybiogramu, bo tak się uparłam.

gatiko

[poprzednia][następna]