Wątek cukrzycowy IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt kwi 26, 2013 19:43 Re: Wątek cukrzycowy IX

Mamrot pisze:jeśli ktoś pyta o strzykawki 0,5 ml mówiąC, że nie potrafi nabrać 0,5 ml do strzykawki o pojemności 2 ml to dostaje info o tym,że 0,5 ml to 1/4 strzykawki o pojemności 2 ml, proste. NIE MA SŁOWA O TYM,ŻE CHODZI O NABIERANIE INSULINY JAKIEJKOLWIEK. a strzykawki o pojemności 0,5 ml są dostępne - cały czas tu o nich trąbimy.

no własnie, dlatego odpowiedziałam, że o insulinie nie było mowy, nawet napisalam, że ja ich uzywam do pojenia.

a człowiek sie całe życie uczy - teraz już wiem, ze są strzykawki 0,5 :wink:

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Pt kwi 26, 2013 19:44 Re: Wątek cukrzycowy IX

schnuki pisze:a co innego mam napisać nie jadł cały dzień nie chce pic nawet wody na siłe mu strzyknełam wodę do pyszczka leży i iczeka na koniec a ja mu nie potrafie pomóc mój weterynarz też....cukier 476 i z mordki czuć kwas ja to juz przeszłam rok temu na to nie ma rady on odejdzie....

:( :( :(

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Pt kwi 26, 2013 19:45 Re: Wątek cukrzycowy IX

Małgorzato i Tofee schnuki, co się dzieje??? Pisz. Może kot ma hipoglikemię i można coś szybko poradzić?
ON MA CUKIER PONAD 400

schnuki

Od: Pon kwi 22, 2013 21:07

Post » Pt kwi 26, 2013 19:50 Re: Wątek cukrzycowy IX

schnuki pisze:Małgorzato i Tofee schnuki, co się dzieje??? Pisz. Może kot ma hipoglikemię i można coś szybko poradzić?
ON MA CUKIER PONAD 400

Schnuki - cukier i powyżej 500 nie jest śmiertelny, może to nie od cukrzycy. U Piotra2422 wiele razy cukier był Hi (ponad 600), u mnie Molek też zaliczył ponad 500 i jest już dobrze, może jest inna przyczyna, której należy poszukać nie sugerując się wysokim cukrem?

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Pt kwi 26, 2013 19:56 Re: Wątek cukrzycowy IX

Molesław pisze:
schnuki pisze:Małgorzato i Tofee schnuki, co się dzieje??? Pisz. Może kot ma hipoglikemię i można coś szybko poradzić?
ON MA CUKIER PONAD 400

Schnuki - cukier i powyżej 500 nie jest śmiertelny, może to nie od cukrzycy. U Piotra2422 wiele razy cukier był Hi (ponad 600), u mnie Molek też zaliczył ponad 500 i jest już dobrze, może jest inna przyczyna, której należy poszukać nie sugerując się wysokim cukrem?

no sporo hi bylo

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Pt kwi 26, 2013 20:25 Re: Wątek cukrzycowy IX

schnuki, mój kot tygodniami miał grubo ponad 500. Co mówi Twój wet? Postawił jakąś diagnozę? Piszesz "na to nie ma rady", ale przecież nie wiesz co TO jest. Możesz zasięgnąć opinii innego weta?
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pt kwi 26, 2013 20:28 Re: Wątek cukrzycowy IX

Molesław pisze:O 20.00 cukier cały czas 98, mimo, że dużo zjadł o 18-tej

Carreras miał tak tuż przed remisją. Po posiłkach cukier leciał mu w dół. (Teraz też tak ma.) Oznacza to, że trzustka podjęła pracę. (Tak tłumaczyła mi Kociara). :)
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Pt kwi 26, 2013 20:30 Re: Wątek cukrzycowy IX

Carreras pisze:
Molesław pisze:O 20.00 cukier cały czas 98, mimo, że dużo zjadł o 18-tej

Carreras miał tak tuż przed remisją. Po posiłkach cukier leciał mu w dół. (Teraz też tak ma.) Oznacza to, że trzustka podjęła pracę. (Tak tłumaczyła mi Kociara). :)

było by fajnie :lol:

Molesław

Post » Pt kwi 26, 2013 20:41 Re: Wątek cukrzycowy IX

schnuki, czy badałaś mocz paskami Ketodiastix na obecność ciał ketonowych? Jeśli to ketoza, konieczna jest natychmiastowa pomoc weta.
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Pt kwi 26, 2013 21:01 Re: Wątek cukrzycowy IX

O 22.00 cukier 116 - kolejny wieczór bez insuliny :kotek: :ok:

Molesław

Post » Pt kwi 26, 2013 21:06 Re: Wątek cukrzycowy IX

no ladnie :ok: my cukier sprawdzamy 1 na 7 dni wypada jutro :cat3:

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Pt kwi 26, 2013 21:15 Re: Wątek cukrzycowy IX

Też tak kiedyś będę robić :smiech3: :catmilk: :smokin:

Molesław

Post » Pt kwi 26, 2013 21:19 Re: Wątek cukrzycowy IX

MIAŁ WCZORAJ ROBIONE BADANIA NIE MA CIAŁ KETONOWYCH WKLEIŁAM WCZORAJ JEGO WYNIKI I NIKT Z FORUM NIC NIE NAPISAŁ WETERYNARZ PO WYNIKACH POWIEDZIAŁ ,ŻE MA LEUKOCYTOZĘ I BACHUS DOSTAŁ ANTYBIOTYK NA 5 DNI ,WCZORAJ JESZCZE COS JADŁ DZISIAJ PRAWIE NIC

schnuki

Od: Pon kwi 22, 2013 21:07

Post » Pt kwi 26, 2013 21:33 Re: Wątek cukrzycowy IX

schnuki, ja nie mam kwalifikacji, żeby skomentować wyniki Twojego kota. Po prostu nie potrafię tego zrobić. Nie wiem jaki jest stan Bachusa, ale może po prostu źle się czuje po antybiotyku. To, że przez jeden dzień nie je, nie musi znaczyć, że odchodzi. Leukocytoza wskazuje na stan zapalny, ale to chyba do dalszej diagnostyki jest, nie? Wet próbował się dowiedzieć stan zapalny czego? Zalecił może USG?

Wybacz, że nikt nie odniósł się do tych badań. Niektórzy nie potrafią, tych, którzy potrafią może akurat nie być na forum, a jeszcze inni zmagają się z kryzysem u siebie. Powtórzę, ja się nie znam, ale nie widzę, żeby Twój wet postarał się dotrzeć do przyczyny problemu. Leukocytoza to objaw.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pt kwi 26, 2013 22:01 Re: Wątek cukrzycowy IX

schnuki pisze:MIAŁ WCZORAJ ROBIONE BADANIA NIE MA CIAŁ KETONOWYCH WKLEIŁAM WCZORAJ JEGO WYNIKI I NIKT Z FORUM NIC NIE NAPISAŁ WETERYNARZ PO WYNIKACH POWIEDZIAŁ ,ŻE MA LEUKOCYTOZĘ I BACHUS DOSTAŁ ANTYBIOTYK NA 5 DNI ,WCZORAJ JESZCZE COS JADŁ DZISIAJ PRAWIE NIC

Jak dla mnie, to pisanie na forum wszystkiego z CapsLockiem oznacza krzyczenie i nie jest to zbyt grzeczne.

Leukocytoza - ale mi diagnoza! I co wet zalecił dalej? Jakie badania? Co powiedział na podwyższony cholesterol i trójglicerydy? Mocznik i białko we krwi - co wet mówił o nerkach? Zaproponował badania? USG chociażby?

Jeśli kot tak się zachowuje dzisiaj, to powinnaś pójść do weterynarza, bo może antybiotyk jest podany w za dużej dawce, albo nieodpowiedni.

P.S. Cukier jest wysoki, jak to przy cukrzycy nie leczonej / źle leczonej. A fruktozamina świadczy o tym, że ten stan trwa długo.

A w ogóle, to dlaczego Twój weterynarz nie omówił z Tobą wyników? Sam się nie łapie w temacie? Może skonsultuj wyniki z innym lekarzem? Szkoda Twojej kici :kotek: Trzeba jej pomóc.

P.P.S. Ketony mogą pojawić się w kilka godzin. Nie było ich wczoraj, a dziś? Jak nie sprawdzisz siśków - to się nie dowiesz.

A już ten zapach kwaśny z pyszczka - to kwasica ketonowa w cukrzycy. Zapach acetonu, kwaśnych jabłek?

Albumina we krwi wzrasta wraz z odwodnieniem.

Ja tu widzę masę problemów. Zmień weta, jeśli dał antybiotyk na 5 dni przy tych wszystkich wynikach :( :( :(

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

[poprzednia][następna]