wątek cukrzycowy III

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sty 19, 2009 22:04

Aktualizowane na bieżąco informacje znajdziesz w IV części wątku cukrzycowego: viewtopic.php?f=1&t=114244&start=0
Ostatnio edytowano Sob paź 02, 2010 21:39 przez Tinka07, łącznie edytowano 9 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon sty 19, 2009 22:08

Aktualizowane na bieżąco informacje znajdziesz w IV części wątku cukrzycowego: viewtopic.php?f=1&t=114244&start=0
Ostatnio edytowano Sob paź 02, 2010 21:39 przez Tinka07, łącznie edytowano 7 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon sty 19, 2009 22:10

Ostatnio edytowano Sob paź 02, 2010 21:40 przez Tinka07, łącznie edytowano 6 razy

Tinka07

Post » Pon sty 19, 2009 22:12

Ostatnio edytowano Sob paź 02, 2010 21:41 przez Tinka07, łącznie edytowano 5 razy

Tinka07

Post » Pon sty 19, 2009 22:15

Ostatnio edytowano Sob paź 02, 2010 21:43 przez Tinka07, łącznie edytowano 7 razy

Tinka07

Post » Pon sty 19, 2009 22:17

Ostatnio edytowano Sob paź 02, 2010 21:43 przez Tinka07, łącznie edytowano 6 razy

Tinka07

Post » Pon sty 19, 2009 22:21

Przedstaw swojego słodkiego futrzaka

Odpowiedzi na poniższe pytania mogą pozwolić nam na poukładanie wiadomości na temat choroby Twojego słodkiego futrzaka, mogą być punktem wyjścia do szukania zależności, przyczyn i skutków.

Jako przykład wymieńmy choćby kamień nazębny, zapalenie dziąseł i popsute ząbki. Bez usunięcia tych stanów zapalnych w organizmie trudne jest ustalenie optymalnej dawki insuliny przez lekarza weterynarii. Innym przykładem jest tzw. cukrzyca posterydowa, występująca u niektórych kotów po dłuższej lub nawet jednorazowej kuracji sterydami. Znane są przypadki i to też z naszego wątku, że po pewnym czasie dzięki odpowiedniej insulinoterapii nastąpiła remisja choroby.

Napisz wszystko, co wiesz. Jeśli nie znasz odpowiedzi na któreś z pytań, nic nie szkodzi. Możesz je pominąć.

Nasze pytania do Ciebie

Kot czy kotka? -
Jak się nazywa?-
Ile ma lat? -
Ile waży?-
Za gruby /za chudy? -
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? -
Jak jest kontrolowana choroba? -
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? -
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? -
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? -
Aktualny poziom glukozy we krwi? -
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? -
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? -
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? -
Jaką podajesz karmę? -
Mniej więcej ile? -
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? -
Inne choroby? -
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie -
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) -
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki?
Opisz swój problem:
Ostatnio edytowano Pon lis 23, 2009 23:04 przez Tinka07, łącznie edytowano 2 razy

Tinka07

Post » Pt sty 23, 2009 13:53

Zaznaczyłam se wątek :(
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt sty 23, 2009 14:20

i ja zostawiam ślad - jako stała podczytywaczka...

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Pon sty 26, 2009 10:01

No to pierwsze pytania - zaznaczm, że o cukrzycy w ogóle wiem tyle, że istnieje :oops:

A więc
Nelusia mam karmić 2 razy na dobę, ew.3 - o ile zdołam (wychodzę z domu przed 8 rano, wracam po 8mej wieczorem). Ma dostać posiłek, tebletkę, i koniec. I tak to wyglądał w tygodniu - Neluś siedzi z baterią miseczek i dań w kuchni, je, ja w trakcie porannego obrządku stadka i siebie zaglądam, zachęcam, namawiam. Trwa to ok.1-1,5godziny. Po jedzeniu daję tabletkę. Wieczorem podobnie.
W weekend w domu spędziłam trochę więcej czasu, no i Neluś co jakieś 2-3 godziny przychodził i mówił, że coś by przekąsił. Z bólem serca odmawiałam, trzymając się tego 3x dziennie...
Nello nie powinien już chudnąć, schudł co prawda niewiele, ale wystarczy. Nie jest przyzwyczajony jeść dużo na raz - do tej pory miska zawsze stała, pogryzał sobie wedle woli.

Czy musi dostawać zawsze 2x dziennie, czy w weekendy, albo jak zdołam wpaść w ciągu dnia do domu, może dostać trzeci posiłek? Czyli jednego dnia 2 posiłki, drugiego 3?

Krótka historia - Nelson to ok.10letni kot podblokowy, trafił do mnie w marcu z zapaleniem płuc, miał badaną krew trzy razy, dwa razy profilaktycznie, było ok, ostatnio 17 stycznia, bo mi się nie podobał - i cukier wyszedł powyżej 500. W ostatnim tygodniu cukier badany kilkakrotnie - 460, 280, 360.
Czekamy na badanie fruktozaminy (czy przekręciłam?).
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Pon sty 26, 2009 10:34

Jesli Nelson dostawałby insulinę, ważne jest, aby zjadał posiłki w trakcie, po podaniu insuliny. Co do tabletek, nie wiem czy jest taka konieczność.

Na amerykańskim forum zalinkowanym przez Tinkę znalazłam głosy krytyczne na temat Lantusa i zalecenie insuliny "wołowej" PZI. Z tego co wyczytałam, u nas niedostępna. Co to jest za cudo?

Już doczytałam.
U Kuby po wczorajszym niskim cukrze dziś High. :(
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon sty 26, 2009 11:19

Nelson na razie nie dostaje insuliny, diagnoza jest w toku..

kalewala

Post » Pon sty 26, 2009 11:45

annskr pisze:Nelson na razie nie dostaje insuliny, diagnoza jest w toku..

Dracul początkowo dostawał tabletki. CC mi tłumaczyła, że jedyny sens ich podawania to przyjmowanie RAZEM z karmą, nie po, nie przed tylko z jedzeniem, to ponoc ważne.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon sty 26, 2009 13:27

Nelson dostaje tabletki pod koniec jedzenia, bo jak dam za wcześnie, to obraża się i przestaje jeść - a nie powinien chudnąć.
Tylko on w dwie-trzy godziny po posiłku znów prosi jeść, i nie wiem, czy dać z tabletką - a wtedy tych tabletek dostawałby huhu na dobę, czy dać bez tabletki, czy głodzić kota do kolacji...

kalewala

Post » Pt lut 13, 2009 10:39 melduję się

Witajcie !
Witam serdecznie wszystkich - piszących jak i tylko czytających wątek.

I melduję się w III-ciej części wątku.
U mnie stabilnie, zresztą można się o tym dowiedzieć z dzienniczka Matyldy, gdzie na bieżąco nanoszę zmiany. Po okresie przetestowania jak karmienie jednym rodzajem karmy, o tej samej kaloryczności wpływa na poziom cukru, od 6 lutego stopniowo przechodzę na zmodyfikowaną dietę BARF, żeby kocie żołądeczki przyzwyczaiły się do surowego mięsa. Jak na razie "przechodzenie" przebiega bez poważniejszych zakłóceń i niedługo część mięsną zacznę suplementować. Mieszam paszteciki animondy z wołowiną zwiększając część mięsną i zmniejszając puszkowe.

W dzienniczku na końcu arkuszy kalkulacyjnych pn. "KOT ALEX" wprowadzam dane pomiarów kociaka Aleksis2.
Takie 2 w 1. A więc dla zainteresowanych można podglądać postępy 2 cukrzyków, a przy okazji mojego Maćka "pęcherzowca". Jemu dieta Barf przyda się szczególnie.

Pozdrawiam
PS. Gdyby ktoś chciał się przyłączyć do dzienniczka, to mógłby mi na PW codziennie podawać wyniki pomiarów oraz dietę. Mam już dostęp do internetu przez całą dobę w "świątek i piątek". Instalacja internetu UPC pomyślnie zakończona, tylko mam problemy z Aster, bo tak mnie pokochali, że nie dają mi "rozwodu" i pewnie jeszcze długo będą uszczuplać moje konto.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

[poprzednia][następna]