Początek leczenia, prośba o poradę

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw paź 03, 2024 18:11 Re: Początek leczenia, prośba o poradę

Katarzynka01 pisze:Moim zdaniem kroplówka dożylna raz w tygodniu, to zbyt mało. Ile tego płynu podawano?

Prawdę mówiąc nie wiem ile dokładnie, na wypisie mam tylko informację: "podano: wlew dożylny Ringer lactate 23 ml/h" . Była tam ok 7 h, więc myślę, że te 150-160ml. Poprzednim razem również ringer lactate 25ml/h.

Ja bym zapytała weta o np 3 dni z rzędu dożylnych, a później przeszłabym na podskórne.

To była decyzja wet, by podawać raz w tygodniu przez 3 tygodnie, powiedziała, że wg niej sprawdza się to lepiej niż podanie 3 dni z rzędu. Od przyszłego tygodnia mam jej podawać podskórnie 2 razy w tygodniu 250 ml, ale chyba zadzwonię jutro do gabinetu i spytam o te wlewy dożylne kilka dni z rzędu.

U swojego kota z pnn, wówczas miał lat 14, nie zdecydowałam się na taki zabieg

Czy mogę spytać jak długo od czasu diagnozy jeszcze żył Twój kot? Rozumiem, że każdy przypadek jest inny, ale ciężko pogodzić się z tym, że może zostało nam tylko kilka miesięcy.

m.magdalena

Od: Sob sie 24, 2024 21:47

Post » Czw paź 03, 2024 19:36 Re: Początek leczenia, prośba o poradę

m.magdalena pisze:
Katarzynka01 pisze:Moim zdaniem kroplówka dożylna raz w tygodniu, to zbyt mało. Ile tego płynu podawano?

Prawdę mówiąc nie wiem ile dokładnie, na wypisie mam tylko informację: "podano: wlew dożylny Ringer lactate 23 ml/h" . Była tam ok 7 h, więc myślę, że te 150-160ml. Poprzednim razem również ringer lactate 25ml/h.

Nie u każdego kota sprawdza się ringer z mleczanami. Może zwykły ringer byłby lepszy.
Czy wetka mówiła dlaczego akurat ten płyn?
m.magdalena pisze:
Katarzynka01 pisze:Ja bym zapytała weta o np 3 dni z rzędu dożylnych, a później przeszłabym na podskórne.

To była decyzja wet, by podawać raz w tygodniu przez 3 tygodnie, powiedziała, że wg niej sprawdza się to lepiej niż podanie 3 dni z rzędu. Od przyszłego tygodnia mam jej podawać podskórnie 2 razy w tygodniu 250 ml, ale chyba zadzwonię jutro do gabinetu i spytam o te wlewy dożylne kilka dni z rzędu.

Tak, pamiętam, że to była decyzja wetki. No cóż, u Was się najwyraźniej ten schemat nie sprawdził bo parametry nerkowe się podniosły zamiast opaść.
Może kilka dni wlewów dożylnych pomogą.
Niestety zawsze istnieje możliwość, że mimo całego wysiłku i wszelkich starań, te parametry będą rosły. Ale o tym trzeba się przekonać.
Miałam to szczęście, że moje nerkowce znakomicie reagowały na kroplówki. Ale to trudno przewidzieć jak zareaguje organizm konkretnego kota. Nie ma reguły.
Kroplówki podskórne ok, ja bym dawała początkowo co drugi dzień. I koniecznie przy tym diuretyk! No i do podskórnych kroplówek albo zwykły ringer, albo przemiennie z NaCl.
m.magdalena pisze:Czy mogę spytać jak długo od czasu diagnozy jeszcze żył Twój kot? Rozumiem, że każdy przypadek jest inny, ale ciężko pogodzić się z tym, że może zostało nam tylko kilka miesięcy.

Od diagnozy żył ok 4 lat, umarł w wieku 17,5. Z fatalną zupełnie paszczą. Ale bałam się bardzo narkozy no i jak mówiłam wet też mi odradzał. A raczej ostrzegał, że ryzyko jest ogromne. Bo poprawimy stan paszczy, ale dramatycznie osłabimy nerki. I nikt, nawet najlepszy wet na świecie nie jest w stanie przewidzieć efektu narkozy u nerkowca i w ogóle u kota w starszym wieku.
Draculowi stan paszczy się pogarszał i miewał stany zapalne dziąseł co skutkowało niechęcią do jedzenia. Wówczas ratował nas zastrzyk sterydu. Tak wiem, przy nerkach nie jest zalecany, ale to była jedyna szansa i korzystaliśmy z niej
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pt paź 11, 2024 19:01 Re: Początek leczenia, prośba o poradę

Ja bym zapytała weta o np 3 dni z rzędu dożylnych

Poszłam za tą radą i kicia była jeszcze na wlewach dożylnych dwa dni z rzędu, trzeciego dnia wlew podskórny z instrukcją dla mnie jak podawać w domu.
Czy wetka mówiła dlaczego akurat ten płyn?

Akurat taki mieli. Natomiast przy wlewie podskórnym dostała plasmalyte wet- połowę worka w gabinecie, drugie pół dam jej w domu. Wg wet jest to najlepszy płyn, ale poczytałam opinie na forum i zdania są różne. Kicia była mocno niezadowolona, nawet próbowała mnie ugryźć, co nigdy wcześniej się nie zdarzyło, jest bardzo kochanym i w ogóle nieagresywnym kotem. Może ten płyn wywołał jakieś pieczenie i z ringerem poszłoby lepiej? Zobaczę jak to wyjdzie w domu i w poniedziałek mam dać znać lekarce. Wetka zaleca podawanie jednorazowo 250 ml, czy to nie za dużo? Z wpisów na forum widziałam, że koty dostają zwykle 100-150 ml. Kotka waży trochę ponad 5kg.
Zwolnił się też termin u nefrologa, idziemy 21.10, chociaż zastanawiam się co ta wizyta może wnieść do naszego leczenia, bo z tego co czytam niewiele więcej można zrobić..
Od diagnozy żył ok 4 lat.
To chyba bardzo dobry "wynik", mogę tylko mieć nadzieję, że im nam ten wyrok się odwlecze, wetka twierdzi, że to raczej kwestia miesięcy..

m.magdalena

Od: Sob sie 24, 2024 21:47

Post » Wto paź 29, 2024 17:06 Re: Początek leczenia, prośba o poradę

Dzięki innemu wątkowi, odnalazłam ten :)
1. Plasmalyte to dobry płyn i wiele osób chwali jego działanie u kotów. A inni wcale, co jest normą w zasadzie bo zdania są podzielone, zależnie od efektu.
U moich kotów, w podaniach podskórnych i nie tylko przy nerkach, najlepiej sprawdzały się NaCl i zwykły ringer. Płyny o wielu składnikach bywają źle tolerowane przez koty, mogą wystąpić jakieś odczyny alergiczne. Dlatego ja bym plasmalyte nie stosowała podskórnie.
2. 250 ml podskórnie, może być. Najlepiej w dwóch działkach, np rano i wieczorem po 120 ml. Ponieważ to spora dawka płynu, trzeba stosować łagodny diuretyk. Wówczas taka podskórna ilość płynu nie jest problemem.

Rady pewnie spóźnione, przepraszam, ale gdzieś mi zaginął Twój wątek.
Napisz co dokładnie powiedział nefrolog i jakie kotka miała wyniki, o ile robiliście
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

[poprzednia]