Kot :)

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto paź 01, 2013 19:00 Re: Kot :)

Czyli jak była infekcja tak jest nadal...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto paź 01, 2013 20:11 Re: Kot :)

No to świetnie :( Może jutro będzie posiew kontrolny. Czyli powinna brać dalej, tylko wet nie zalecił. :(
Myślałam o przedłużonej terapii Furaginą.
Przenieśmy się do wątku nerkowego, bo ja to zrobiłam potężne OT. :oops:

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Wto paź 01, 2013 21:21 Re: Kot :)

sigman pisze:(...)
Masz może wzór na GFR dla kota? Pliss.

Pamiętałam, że to nie jest proste...Na pewno nie da się "wstecznie".
Ale nie miałam czasu dzisiaj sprawdzić w dostępnych mi źródłach czy dla kotów istnieje wzór obliczania GFR podobny jak dla ludzi.
Na razie znalazłam taki artykuł:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... .12017/pdf
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto paź 01, 2013 21:28 Re: Kot :)

Dzięki pixie65. Zaraz sobie poczytam.
Z GFR dla kotów, wiem, że trudno znaleźć, szukałam, czy jest analogiczny jak dla ludzi.

Zmartwiła mnie ta infekcja. Myślisz, że po przeleczeniu poprawiłoby się Atrili, i ta kreatynia, i te elektrolity?

sigman

Post » Wto paź 01, 2013 21:43 Re: Kot :)

Biorąc pod uwagę, ze Atrila ma zmiany w nerkach nie liczyłabym specjalnie na poprawę wyników.
Ale można oczekiwać, że wyleczenie infekcji sprawi, że nie ulegną pogorszeniu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto paź 01, 2013 22:57 Re: Kot :)

sigman pisze:Biorąc pod uwagę, ze Atrila ma zmiany w nerkach nie liczyłabym specjalnie na poprawę wyników.

Szkoda, jednak miałam nadzieję, że takie koty istniały.
Nie chciałabym, żebyś myślała, że naiwnie wierzę w zniknięcie PNN. Już 2 lata temu widząc wyniki kreatyniny 2,1mg / dl zdawałam sobie sprawę z bezpowrotnej utraty 2/3 ilości nefronów. Przejście na wyłącznie mokrą karmę bardzo ładnie znormalizowało i kreatyninę i mocznik. Gdyby nie usuwanie zębów, ten stan trwałby może do dziś.

sigman

Post » Wto paź 01, 2013 23:41 Re: Kot :)

pixie65 pisze:Czyli jak była infekcja tak jest nadal...

pozwole sie wtracic ... pokaz mi gdzie widzisz trwającą infekcję w wyniku .... mam trudność aby ja zobaczyć ... na co zwróciłaś uwage, że taki wniosek?
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Śro paź 02, 2013 7:52 Re: Kot :)

sigman pisze:
sigman pisze:Biorąc pod uwagę, ze Atrila ma zmiany w nerkach nie liczyłabym specjalnie na poprawę wyników.

Szkoda, jednak miałam nadzieję, że takie koty istniały.
Nie chciałabym, żebyś myślała, że naiwnie wierzę w zniknięcie PNN. Już 2 lata temu widząc wyniki kreatyniny 2,1mg / dl zdawałam sobie sprawę z bezpowrotnej utraty 2/3 ilości nefronów. Przejście na wyłącznie mokrą karmę bardzo ładnie znormalizowało i kreatyninę i mocznik. Gdyby nie usuwanie zębów, ten stan trwałby może do dziś.

Ale sama zobacz - przez dwa lata nie nastąpiło gwałtowne pogorszenie.
Z tego należy się cieszyć i dbać o to, żeby taki stan utrzymywał się jak najdłużej :ok:

Kinnia pisze:
pixie65 pisze:Czyli jak była infekcja tak jest nadal...

pozwole sie wtracic ... pokaz mi gdzie widzisz trwającą infekcję w wyniku .... mam trudność aby ja zobaczyć ... na co zwróciłaś uwage, że taki wniosek?

:arrow:
Kontrola po leczeniu Augmentinem. (Wcześniej przed Augmentinem był Veroflox. )
gęstość- 1,012 barwa- żółta, lekko mętny. odczyn kwaśny białko- 86mg/dl, Glukoza ujemna, ketony ujemne barwniki krwi ujemne, barwniki żółciowe ujemne, urobilinogen w normie, osad; mierny, żółty, st.
nabłonki wielokątne pojedyńcze w prep. nabłonki okrągłe pojedyńcze w prep. Leukocyty- 0-1 wpw, Erytrocyty 0-1 wpw. Wałeczki nie znaleziono, Kryształy- nie znaleziono. Flora bakteryjna mierna.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro paź 02, 2013 10:01 Re: Kot :)

Tak, ale równowaga jest krucha.
Pozostaje kwestia tego potasu. Utrzymująca się hipokalemia doprowadza do postępującego zwłóknienia w nerkach i oraz prognozuje niedobór erytropoetyny. :(

Budzisz mój szacunek za wiedzę i umiejętność jej wykorzystania. Jest tu także parę innych osób.
Niestety, niektóre odeszły.

sigman

Post » Śro paź 02, 2013 11:05 Re: Kot :)

Potas można przecież suplementować.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Śro paź 02, 2013 11:50 Re: Kot :)

Yagutka pisze:Potas można przecież suplementować.

Jest suplementowany od dawna. Jednak to nie wystarcza. Być może ostatnie zwiększenie dawki poprawi stężenie potasu w surowicy, ale na poprawę trzeba będzie jeszcze dość długo poczekać.

sigman

Post » Śro paź 02, 2013 11:51 Re: Kot :)

sigman pisze:
Yagutka pisze:Potas można przecież suplementować.

Jest suplementowany od dawna. Jednak to nie wystarcza. Być może ostatnie zwiększenie dawki poprawi stężenie potasu w surowicy, ale na poprawę trzeba będzie jeszcze dość długo poczekać.

A co dostaje i w jakiej dawce?

Z ciekawości tez pytam, bo Maciek też ma suplementowany i też jakoś nie chce iść w górę za bardzo.

Yagutka

Post » Śro paź 02, 2013 11:58 Re: Kot :)

Dostawała 2x mEq dziennie w postaci syropu kalium gluconicum, teraz wet zwiększył na 2x 2,5 mEq. Poza tym niewielką ilość potasu zawiera płyn Ringera, ale raczej są to śladowe ilości.

sigman

Post » Śro paź 02, 2013 12:10 Re: Kot :)

U nas po tym syropie nie było żadnej poprawy, do tego kot strasznie nim pluł.

Może zapytaj się o tabletki? My podajemy Kalipoz i Aspargin od miesiąca i wyniki powoli poszły w górę, po samym Kalipozie, albo samym Asparginie poprawa była kiepska.

Yagutka

Post » Śro paź 02, 2013 12:14 Re: Kot :)

Zapytam o tabletki. Choć mnie powiedziano, że chlorek potasu ( kalipoz ) nie za bardzo nadaje się dla kota. Moja kota łyka syrop bez protestu.

sigman

[poprzednia][następna]