Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lip 11, 2012 17:39 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi na moje pytania.
Zacznę w takim razie od pomiaru fruktozaminy i stopniowej zmiany karmy.
Obrazek

"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los."
Oscar Wilde

anova

Od: Śro lis 02, 2005 14:33

Post » Śro lip 11, 2012 17:59 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot pisze:10.07 - + 48 h godz.6.30 - stan 115 - odważyłam sie nie robić pomiaru o 18.30
a dzis rano o 6.30 na 72 godziny od ostatniej insuliny mamy 96 !!!!

o 18.30 mamy 131 - spokojnie mamrot ! to jest na plus 84 h od ostatniej insuliny

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro lip 11, 2012 18:13 Re: Wątek cukrzycowy VII

sheridan pisze:Wow, no proszę, czyli coś dobrego się dzieje:)

Nic się dobrego nie dzieje. Wieczorem już 460 i huśtawka zaczyna się od nowa. Jak mu spadł cukier, to trochę więcej dziś jadł.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Czw lip 12, 2012 16:45 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot pisze:
Mamrot pisze:10.07 - + 48 h godz.6.30 - stan 115 - odważyłam sie nie robić pomiaru o 18.30
a dzis rano o 6.30 na 72 godziny od ostatniej insuliny mamy 96 !!!!

o 18.30 mamy 131 - spokojnie mamrot ! to jest na plus 84 h od ostatniej insuliny

Mamrot, bardzo się cieszę z wyników Kropci. I rzeczywiście teraz musisz spokojnie. U Filipa po odstawieniu insuliny zdarzały się pojedyńcze pomiary nawet ok.150. Zwłaszcza te popołudniowe. Nie było to łatwe ale brałam na wstrzymanie. Podobnie jak Ty, jestem cały dzień poza domem. Zostawiałam jedzenie w karmniku ale przecież nigdy nie wiesz, czy kocię zjada natychmiast po jego otwarciu się, czy kiedyś tam jak zgłodnieje. Nie wiem czy Tinka by mnie poparła ale myślę, że teraz powinnaś odnosić się tylko do porannego pre.
Pozdrawiam Was gorąco.

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Czw lip 12, 2012 17:24 Re: Wątek cukrzycowy VII

dziękuję Wisniak!
dziś rano było 114, teraz nie robie pomiatu.. Karmnik jest Kropci i kotka sama w kuchni więc reżim z regularnym karmieniem utrzymujemy, reszta nie ma dostepu do jej karmy.
Mam teraz 7 kotów i psa...

Mamrot

Post » Czw lip 12, 2012 20:39 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot, wiemy, że trzustka Kropci zaczęła na siebie pracować. Ale jednak dopóki nie jesteśmy pewne, czy będzie się jej chciało pracować rzetelnie, musimy ją kontrolować, i to na razie na mus 2 x dziennie przy dotychczasowym PRE rannym i wieczornym. Dopiero gdy wyniki zejdą Ci regularnie do poniżej 100 mg/dl, będziesz mogła odsapnąć.

Hmm, takie jest moje zdanie (bez skromności :D ). Na Twoim miejscu dmuchałabym na razie jeszcze na zimne.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw lip 12, 2012 20:50 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tinka07 pisze:Mamrot, wiemy, że trzustka Kropci zaczęła na siebie pracować. Ale jednak dopóki nie jesteśmy pewne, czy będzie się jej chciało pracować rzetelnie, musimy ją kontrolować, i to na razie na mus 2 x dziennie przy dotychczasowym PRE rannym i wieczornym. Dopiero gdy wyniki zejdą Ci regularnie do poniżej 100 mg/dl, będziesz mogła odsapnąć.

Hmm, takie jest moje zdanie (bez skromności :D ). Na Twoim miejscu dmuchałabym na razie jeszcze na zimne.

Pozdrawiam
Tinka

zastosuję się!
Droga Pani Tinko! :1luvu:

Mamrot

Post » Pt lip 13, 2012 19:24 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tinko, Carreras to nadal typ niepokorny …

Od 7.07. - 3U
7.07.
PRE - 510
PRE - 502
8.07.
PRE - 496
PRE - 489
9.07.
PRE - 469
PRE - 500
10.07.
PRE - 503
PRE - 502
11.07.
PRE - 498
PRE - 509
+4 - 507 (nowy glukometr)
12.07.
PRE - 454
PRE - 527
13.07.
PRE - 485
PRE - 481

Ketony - brak.
…………………………………
Od wczorajszego popołudnia do gotowanej piersi z kurczaka dodaję ugotowane udko kurczaka (całe, pozbawione oczywiście kości) w proporcji (+2) 35 g piersi i 15 g udka lub (+4) 45 g piersi i 25 g udka. Oprócz Felini Complete dosypuję Felini Taurin. To taki „mój BARF”. :) Od czasu rozpoczęcia suplementacji zaczął zanikać łupież. Od dawna nie mogłam sobie z nim poradzić. Podawałam kotu nienasycone kwasy (EFA Olie), ale niewiele to dawało.

Tinko, nadal 3U?
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Pt lip 13, 2012 19:33 Re: Wątek cukrzycowy VII

A propos strzykawek BD 0,3 ml.
Gdy ostatnio próbowałam zamówić BD 0,5 ml w aptece, powiedziano mi, że hurtownia Cefarm oświadczyła, że obecnie nie ma dostaw tych strzykawek do Polski... Czym prędzej kupiłam je na Allegro u sprzedawcy diabetyk24.pl. Przy okazji, stosując się do zaleceń Małgosi, by działać w sprawie BD 0,3 ml :), zadałam pytanie: "Czy nie miałaby/miałby Pani/Pan sprowadzenia do Polski strzykawek BD, ale o pojemności 0,3 ml? Zapewniam, że ciszyłyby się one bardzo dużą popularnością. Czekają na nie właściciele kotów chorych na cukrzycę (patrz: forum Miau, wątek cukrzycowy)." Otrzymałam taką odpowiedź: "Dziękujemy za sugestię, zapytamy firmy Becton Dickinson o możliwość sprowadzenia tych igieł. Pozdrawiamy diabetyk24.pl"
Obrazek

Carreras

Post » Pt lip 13, 2012 21:27 Re: Wątek cukrzycowy VII

Aniu,

zawiedziona jestem tymi wynikami :x Myślałam, że będą lepsze. No cóż, próbujmy dalej zwiększać co tydzień dawkę o 0,25 jedn. 2 razy dziennie.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pt lip 13, 2012 22:10 Re: Wątek cukrzycowy VII

Ja dziś wysłałam sąsiada do Berlina po strzykawki (no dobra - pojechal po leki dla siebie, więc sie załapałam ;) )
Juz mi meldował, że kupił - mam nadzieję, że dobre.
Za to powiedział, że nie są zapakowane tak jak te 0,5ml dostepne w diabetyku po 100 w pudełku, a w woreczkach po 10 luzem 8O
Z tego co zrozumiałam, 15 euro za 5 woreczków. Zobaczymy, jak jest naprawdę, jak jutro z nimi wróci.

(Flagylu już niestety nie ma w niemieckich aptekach, buuu :( )

A wieści z frontu :
dziś rano Agatki PRE 150 8O
Zgłupiałam, bo przez ostatni tydzień właściwie cały czas w okolicach 300, pewnie przez Metronidazol - zwiększyłam dawkę do 1 jedn. No i jednak za dużo ...
Rano nie wiedziałam co zrobić - w końcu dałam tylko 0,5 jedn., bo musiałam iść do pracy, a nie chciałam ryzykowac hipoglikemii. Oczywiście popołudniu juz cukier 313, a wieczorne PRE 303. Dałam znów 1 jedn.
Biegunka jakby trochę osłabła, jest ciut-ciut lepiej.
Mam też wyniki posiewu z IDEXXu - wyrosło cudo - Acinetobacter baumannii :roll:
Robią autoszczepionkę. 3 tygodnie czekania ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Sob lip 14, 2012 6:43 Re: Wątek cukrzycowy VII

Avian pisze:Ja dziś wysłałam sąsiada do Berlina po strzykawki (no dobra - pojechal po leki dla siebie, więc sie załapałam ;) )
Juz mi meldował, że kupił - mam nadzieję, że dobre.
Za to powiedział, że nie są zapakowane tak jak te 0,5ml dostepne w diabetyku po 100 w pudełku, a w woreczkach po 10 luzem 8O
Z tego co zrozumiałam, 15 euro za 5 woreczków. Zobaczymy, jak jest naprawdę, jak jutro z nimi wróci.

(Flagylu już niestety nie ma w niemieckich aptekach, buuu :( )

A wieści z frontu :
dziś rano Agatki PRE 150 8O
Zgłupiałam, bo przez ostatni tydzień właściwie cały czas w okolicach 300, pewnie przez Metronidazol - zwiększyłam dawkę do 1 jedn. No i jednak za dużo ...
Rano nie wiedziałam co zrobić - w końcu dałam tylko 0,5 jedn., bo musiałam iść do pracy, a nie chciałam ryzykowac hipoglikemii. Oczywiście popołudniu juz cukier 313, a wieczorne PRE 303. Dałam znów 1 jedn.
Biegunka jakby trochę osłabła, jest ciut-ciut lepiej.
Mam też wyniki posiewu z IDEXXu - wyrosło cudo - Acinetobacter baumannii :roll:
Robią autoszczepionkę. 3 tygodnie czekania ...

BD 0,3 ml z podzialka co pół jednostki sa normalnie pakowane 100 szt w pudełku, może poszedl do apteki ktora sprzedaje na woreczki. mój kolega w Berlinie poszedł do pierwszej lepszej apteki i kupił mi cale oryginalnie zapakowane pudelko za 25 euro. dziwne to sprzedawanie na woreczki i to w takiej cenie? no jest tak jak było juz tu mowione, trzeba się zgadac i zamawiac w sklepie internetowym, wtedy po 20 euro za 100 szt sie płaci, trzeba zamowić 300 bo wtedy sklep internetowy wysyła ( na adres na terenie Niemiec) bezkosztowo.

Mamrot

Post » Sob lip 14, 2012 8:11 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dziękuję Tinko! :) Nie mogę się doczekać, kiedy w końcu coś drgnie, w dół oczywiście. Każdy pomiar, a właściwie spojrzenie na ekranik glukometru, to dla mnie duży stres. A więc co tydzień zwiększamy o 0,25U.
Obrazek

Carreras

Post » Sob lip 14, 2012 20:02 Re: Wątek cukrzycowy VII

Sąsiad przywiózł strzykawki - nooo, muszę przyznać, że dobrze się nimi odmierza :D
I ta maleńka igiełka !

Agatka skończyła na razie Metronidazol, cukier od razu lepszy, dzisiaj w ciągu dnia nawet do 61 spadł 8O
Niestety, coś jej się zrobiło na nosku, wygląda jakby się dziura zrobiła :(
Ona miała w tym miejscu na nosku od prawie roku jakby plamkę, przebarwienie, obtarcie?
Bardzo brzydko to wygląda, mam nadzieję, ze da sie zaleczyć ...
Ciągle coś się musi dziać :(

... ale za to była dziś w dobrym nastroju, pewnie dobrze sie czuła :D
Wzięłam ją na balkon, poleżała troszkę na drapaczku, poobserwowała świat :D
Od rana bardzo chciała wyjść do ogrodu, niestety, nie będzie już wychodzenia .... nie w tym stanie.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Sob lip 14, 2012 22:17 Re: Wątek cukrzycowy VII

Avian pisze:Flagylu już niestety nie ma w niemieckich aptekach, buuu :(
Substancją czynną flagylu jest metronidazol. Metronidazol w tabletkach jest u nas wszędzie. Wystarczy tylko recepta.

Pozdrowionka
Tinka

PS: Za insulinówki przepłaciłaś. Właśnie kilka dni temu zamówiłam, żeby zawieźć do Polski. Za 100 insulinówek zapłaciłam 19.95 euro. W pudełku jest 100 sztuk, pakowanych po 10 sztuk w foliowych woreczkach.

Tinka07

[poprzednia][następna]