A ja nie wiem ile płacę za poszczególne płyny- biorę zapas na miesiąc, różnych (Yenna NaCl dostaje raz w tygodniu- płynem podstawowym jest LRS, jeszcze PWE, NaCl+Glu czasami Ringer)- biorę też leki, aparaty, robię badania- za wszystko płacę zbiorczo. Na pewno nie jest to najbardziej ekonomiczna wersja

Plusem płynozmianu jest idealny jonogram. Sam NaCl nie nadaje się do długotrwałego stosowania jako jedyny płyn- co najmniej raz na trzy dni trzeba zmienić. W badaniach "ludzkich" wyszło, że długotrwałe stosowanie samego NaCl powoduje kwasicę metaboliczną. U nas przy NaCl i PWE co trzeci dzień i tak były przekroczone chlorki i sód. Testowałam różne kombinacje i najlepsze efekty dał właśnie taki miks jak napisałam powyżej. LRS jest drogi (coś koło 10-15zł za 0,5l) więc raczej nie na studencką kieszeń ale PWE możesz włączyć (jest w aptekach).
Furosemidu w ogóle nie stosuję i nigdy nie stosowałam. Mój wet uważa, że jeżeli nie ma bardzo poważnych wskazań kardiologicznych furosemidu nie należy stosować. Czytałam wyniki badań na ludziach i są różne- w części wyszło, że nie ma zasadniczego wpływu na przeżywalność, w części wyszło że ma olbrzymi.... Stosuję ziołowe środki moczopędne- ja akurat Phytopale ale jest tańszy- Lespewet.
W ogóle przemyśl sprawę- po co Ci nawadnianie i odwadnianie (środki moczopędne) jednocześnie skoro Czarny ma mocznik w normie. To ma sens przy tzw. płukaniu- duże wlewy i wymuszona diureza, żeby pozbyć się toksyn nie powodując przewodnienia przy wysokim moczniku. U Czarnego jak dla mnie wlewy mają tylko nawadniać- i to delikatnie bo przy moczniku 70mg/dl nie ma co wytaczać armat.... Ja bym spróbowała przez jakiś czas podawać 50-100ml dziennie bez środków moczopędnych i sprawdziła za 2-3 tygodnie jak Czarny zareagował.
Kreatynina nie jest toksyczna- jest tylko wskaźnikiem jak pracują nerki- gdyby nie zależał od niej poziom mocznika (najczęściej idą w parze) mogłaby sobie szybować a ko czuł by się dobrze. To bzdura, że jest ważniejsza od poziomu mocznika.
Poziom mocznika nie zależy aż tak bardzo od jedzenia- Yennefer w kryzysie nie jadła nic lub lizała sosy z whiskasa (odrobinę) a miała mocznik 277mg/dl. Gdyby przyjąć, że niejedzenie obniża poziom mocznika- tak by nie było- zgadzasz się?
Trzymaj się shadow- jak czytam o Twoich przejściach z wetami to bym ich podusiła gołymi nerkami

Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.
Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker