Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie mar 11, 2012 21:18 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

Oj tak ma focha ale chwilowego jeśli do niego podejdę i po brzuchu go zaczynam masować to się tuli i mruczy :)

A co do tej pasty to na 100% się zapytam i jeśli może być to będę po stokroć wdzięczny ci :)

Czyli twój amol to ma dopiero stwierdzona chorobę nerek tak ??
Obrazek

shadow19

Od: Sob mar 10, 2012 11:40

Post » Nie mar 11, 2012 21:29 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

Daj koniecznie znać co powiedział weterynarz :) Trzymam kciuki :D

Tak, Anatol (nie Amol) ;) dopiero 2 tygodnie temu został zdiagnozowany. Wcześniej był radosnym, zdrowym kotkiem :)

No ale niestety, niewydolność nerek to częsta choroba u starszych kotków i Anatolka też nie ominęła :(
Obrazek ANATOLEK [*] 25.03.2000 - 18.02.2015.

Anatolek

Od: Nie mar 11, 2012 14:07

Post » Pon mar 12, 2012 14:46 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

Mówisz, że Twoja kicia dostaje Ipakitinę i Rubenal. Z badań podajesz tylko wyniki mocznika i kreatyniny, czy były robione inne parametry? Dla kotów nerkowych dużo groźniejszy jest wysoki fosfor i trzeba go stale kontrolować. Podaję link do wątku na temat różnych środków kontrolujących fosfor viewtopic.php?f=36&t=137689&start=0
Rubenal zawiera sporo fosforu i nie należy go podawać kotom, które mają problem z fosforem.
Trzeba też stale kontrolować potas, a w razie spadku - suplementować.
Ważne jest też kontrolowanie anemii bo niestety każdego kota nerkowego to dopada.
Koty nie trawia produktów roślinnych - zamiast oliwy lepszy byłby tłuszcz gęsi. W sytuacjach awaryjnych jeżeli chodzi o jedzenie sprawdza się RC Convalence.
P.S. W mojej i nie tylko mojej opinii Ipakitine jest do bani, słabo wiąże fosfor, za to powoduje chudnięcie kota. Nie wiedziałam o tym jak leczyłam Kicusia i spowodowało to wielkie wychudzenie kici a w efekcie zawał serca spowodowany zbyt wysokim fosforem.

Trzymam kciuki za Twoje futerko :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Pon mar 12, 2012 19:03 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

Witaj Irlandzka Myszka
Dzisiaj byłem z czarnym na pobranie krwi i zbadanie moczu bo udało mi się pobrać. Niestety mocz nie najlepszy bo jest krew w moczu i i coś z ciężarem jest nie tak chyba chodziło o to że dużo wody co oznacz że nereczki coraz słabiej działają :(.
Wet dziś zrobił 3 badania które chyba uznał za konieczne. Zrobił Kreatyninę (3.945mg/dl) Mocznik (87,807mg/dl) i Żelazo (36.087ug/dl). Wet stwierdził że tak niski poziom żelaza powoduje że kot słabo się czuje. Zalecił żeby brał Tardyferon i Lisonid na serce. I jeszcze wit. B12 żeby w środę podać w czasie podawania kroplówki.
Czy coś jeszcze powinno być pilnie wykonane ????

A jaki proponujesz zamiennik zamiast ipakitine ???

A co do rubenalu to nie wiedziałem ale myśle że warto podawać
Obrazek

shadow19

Post » Pon mar 12, 2012 20:18 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

shadow19 pisze:(...)
Czy coś jeszcze powinno być pilnie wykonane ????

A jaki proponujesz zamiennik zamiast ipakitine ???

A co do rubenalu to nie wiedziałem ale myśle że warto podawać

Morfologii wet nie robił???
To skąd pomysł na podanie EPO?

Przejrzyj indeks wątków:
viewtopic.php?f=36&t=137673

są tam m.in. odnośniki do postów o rubelnalu i ipakitine (w tym - o "zamiennikach" ipakitine).
Przeczytaj pierwszą stronę wątku dla nerkowców i/lub wątek dla początkujących:
viewtopic.php?f=36&t=137181
viewtopic.php?f=36&t=137684

Znajdziesz tam podstawowe informacje na temat badań, które powinno się wykonać.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon mar 12, 2012 20:25 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

Morfologii wet nie robił???
To skąd pomysł na podanie EPO?

Niski poziom żelaza równa się mała ilość Czerwonych krwinek i przepływu krwi i do tego anemia. Myślę że z tego i z Piątkowych wyników krwi.
Obrazek

shadow19

Post » Pon mar 12, 2012 20:33 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

Pewnie nie doczytałam...
A jakie były te piątkowe badania krwi???

EPO nie podaje się na podstawie dedukcji opartej na jednym parametrze.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon mar 12, 2012 20:34 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

Irlandzka Myszka pisze: Podaję link do wątku na temat różnych środków kontrolujących fosfor viewtopic.php?f=36&t=137689&start=0

W przypadku anemii dużo lepszy od EPO jest Aranesp, daje lepsze wyniki, lepiej jest przez kota przyswajany i nie było przypadków zgonu jak po EPO.
Na temat niezbędnych badań Pixie podała Ci link do wątku dla nerkowców - na pierwszej stronie masz podane wszystkie badania, które muszą być regularnie wykonywane aby kontrolować stan kota.
Pamiętaj o tym, że koty to najlepsi na świecie aktorzy - dopóki tylko będą mogły będą ukrywały złe samopoczucie, jak po nich widać że się źle czują to już jest bardzo niedobrze.

P.S. Skorzystaj z rad Pixie - ona ma wiedzę i doświadczenie.
Szlag mnie trafia jak widzę takie systemy leczenia bo wracają moje wspomnienia z walki o Kicusia - po co badać, po co leczyć skoro i tak umrze.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Pt mar 16, 2012 21:39 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

Witam chciałem zdać raport jak się Czarny ma.
A więc udało się bez EPO, karmienie na siłę dało efekt że sam zaczyna jeść to co dawniej ale oczywiście jeszcze słabo dltego ciągle stosuje jedzenie na siłę. Czarny ma się naprawde dobrze jest pełen energi i checi do życia :). Tylko jedna żecz mnie bardzo martwi jutro zanosze mocz do weterynarza znowu bo pojawiła się krew w moczu wmiare widoczna bo kolor moczu jest różowy a kot ma parcie na mocz. Napsaiłem przed chwilą do weterynarza czy coś mu podać powiedział żeby podać nospe ale czemu to nie wiem i co ona da.

Tutaj kieruje pytanie czy ta krew w moczu to naprawdę coś złego się dzieje. Rozumiem że to może być jakaś infekcja drug moczowy ale to chyba najlepsza z możliwych opcji prawda ?????
Obrazek

shadow19

Post » Pon mar 19, 2012 21:19 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

No-spa działa przeciwskurczowo, stosuje się ją przede wszystkim przy kamicy, ale nie tylko. Powinna ułatwić kotu sikanie i zlikwidowac ból
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro mar 21, 2012 15:15 Re: Kot chory na nerki nie chce jeść !!! Proszę o pomoc

shadow, dzisiaj poszła do Ciebie przesyłka dla Czarnego. Szczegóły na mailu :)
Obrazek ANATOLEK [*] 25.03.2000 - 18.02.2015.

Anatolek

Od: Nie mar 11, 2012 14:07

[poprzednia]